Jump to content

Photo

Tiagra 4600 10s.

34 replies to this topic

#1 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 25 August 2011 - 12:08

Byłem dzisiaj zorientować się w jakich cenach są kasety na 10. Brałem pod uwagę 105 za 145zł i ultegrę która kosztuje ponad 200 ,ale zaproponowano mi Tiagrę :!:
Jest to nowość na 2012 rok i będzie Tiagra na 10. Mają już kasetę za niecałe 100zł. Pewnie waga trochę większa ,ale ciekawe jak z trwałośćią wykonania. Testował ktoś już ten produkt?
Cały rower mam na ultegrze i łańcuch DA ,ale to w niczym nie przeszkadza. Czy warto dokładać te 50zł do 105. :?:
http://www.centrumro...ra/Produkt.aspx

#2 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 August 2011 - 12:43

Warto, pod warunkiem, że chcesz mieć pare gramów lżejszą kasete ;-)
Funkcjonalność kasety tiagry 10s będzie taka sama jak 105/ultegra 10s.

#3 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 25 August 2011 - 12:48

Może nieco wolniej zmieniać przełożenia i być cięższa, ale tej zmiany prawdopodobnie nie zauważysz. Zawsze możesz sobie nawiercić koronki, z wagą zejdziejsz wtedy poniżej 105, ale trzeba warsztatu i twardych wierteł. Wiele ludzi tak robi i nic się nie dzieje. ;-)

#4 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 25 August 2011 - 12:54

Rozumiem, że jeździłeś na tiagrze, 105 i ultegrze i masz porównanie?

#5 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 25 August 2011 - 13:33

To się w ogóle nie opłaca kupować nic droższego poza tiagrą. :-P Skoro tiagra to to samo co 105 a tylko wagą się różni ,a ultegra jest jedynie lżejsza od 105 ,a to dalej to samo to bez sensu będzie też kupno Dura ace bo to prawie identyczne jak poprzednie gruby tylko kosztuje duużo więcej. :mrgreen:
Niech wypowie się ktoś kto ma porównanie. W tym tygodniu kupiłbym nową kasetę chętnie. Ta za 145zł to 105 5700 więc nowy model. Cena dobra i na miejscu mam.

#6 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 25 August 2011 - 13:49

http://bike.shimano....69830750217.pdf jeśli są tylko takie kombinacje w ilości zębów to trochę lipnie jak dla mnie bo np nie ma koronki 16...a w "starej" Tiagrze była taka opcja. W ogóle to jakieś górskie te kasety są?

#7 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 August 2011 - 14:42

Rozumiem, że jeździłeś na tiagrze, 105 i ultegrze i masz porównanie?

nie jeździłem, nie mam porównania, ale mam odrobinę rozumu... a jak mi powiesz i udowodnisz, że 105 zmienia szybciej niż tiagra, a ultegra szybciej niż 105 to dam Ci forumowego nobla

Bezdred, mi to wygląda na bardziej amatorskie kasety niż górskie, owszem na góry nadają się idealnie, ale pewnie zamysłem jest to, że Tiagrę wybierają Ci wolniejsi, zatem potrzebują miękkszych przełożeń. Nie przeliczałem na kalkulatorze, ale taka górska kaseta z klasyczną korbą będzie bliżona do kompkatu z normalną kasetą, wiec na jedno wychodzi :) ewentualnie opcja nr 2 - jak chcesz większy wybór to dopłać i kup 105 ;-)

#8 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 August 2011 - 18:31

taka górska kaseta z klasyczną korbą będzie bliżona do kompkatu z normalną kasetą, wiec na jedno wychodzi :)

- nie wychodzi. Na dodatek stopniowanie kasety jest takie mało przyjemne. No ale dla np. mojej żony taka 12/28 czy nawet 12/30 byłaby ciekawą opcją...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 25 August 2011 - 20:36

Nobla nie potrzebuję, ale mam porównanie tiagry z SLX. Niby grupy podobne, a jednak kaseta SLX chodzi sporo lepiej. pozdr

#10 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 25 August 2011 - 20:39

To prawda, że lepsze kasety lepiej zmienieją. Nie jest to regułą, ale często właśnie tak jest. To dlatego, że mają lepsze wyprofilowanie, nieco inny kształt ząbków i tak dalej. Łańcuch też odgrywa tu dużą rolę.

#11 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 August 2011 - 22:04

Mój shimanowski mix chodzi znakomicie, perfekcyjnie i szybko, i nie dlatego, bo mam zmieniarkę DA, tylko idealnie wyregulowany napęd oraz kasetę tiagry ;-)

#12 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 25 August 2011 - 23:35

nie jeździłem, nie mam porównania, ale mam odrobinę rozumu... a jak mi powiesz i udowodnisz, że 105 zmienia szybciej niż tiagra, a ultegra szybciej niż 105 to dam Ci forumowego nobla

To może zdradzisz nam swoją genialną dedukcję, która pozwoliła Ci wysnuć takie wnioski bez weryfikacji w testach? I nie odniosłeś się do trwałości tiagry oraz 105 czy ultegry.

I przestań wreszcie kasować posty, które są dla Ciebie krytyczne. Najpierw wdajesz się w pyskówkę, a później kasujesz posty, które Ci nie leżą. To dziecinne.

#13 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2011 - 07:56

I przestań wreszcie kasować posty, które są dla Ciebie krytyczne. Najpierw wdajesz się w pyskówkę, a później kasujesz posty, które Ci nie leżą. To dziecinne.

Nie tylko dziecinne ale także nieuprzejme wobec interlokutora (delikatnie mówiąc).

Gdybe tanie kasety tak samo szybko i precyzyjnie działały to nikt by nie kupował drogich, bo trwałość nie sankcjonowała by różnicy w cenie.

#14 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 26 August 2011 - 08:10

To może zdradzisz nam swoją genialną dedukcję, która pozwoliła Ci wysnuć takie wnioski bez weryfikacji w testach? I nie odniosłeś się do trwałości tiagry oraz 105 czy ultegry.

Twój poziom obrazy mnie był tak niski, że nie mogłem dłużej na niego partrzeć, po za tym zamiast napisać coś mądrego, napisałeś obelgi, więc w czym problem? jak chcesz sie dowartościować to idź na rower i bij rekordy.

A co do kasety - skoro po wyregulowaniu działa ona w sposób dobry, zadowalający i bezbłedny, to po jakiego mam kupować 105/ultegre? tyczy sie to każdego podzesołu w zasadzie.

#15 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 posts
  • Skądkatowice

Posted 26 August 2011 - 08:19

A czy ta 10 stopniowa kasete nowej tiagry obsluzy 9 stopniowa manetka tiagry z tego roku? :?:

#16 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 26 August 2011 - 08:27

^ niestety tak dobrze nie ma

W Campie ponoć tak działa, w SH może i by działało, ale na pewno nie bedzie to praca idealna, gdyż inny skok jest w manetce 9s i inne są odległosci miedzy koronkami w kasecie 10s i 9s

#17 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 26 August 2011 - 15:52

A co do kasety - skoro po wyregulowaniu działa ona w sposób dobry, zadowalający i bezbłedny, to po jakiego mam kupować 105/ultegre? tyczy sie to każdego podzesołu w zasadzie.

Deadi wybacz ale idąc tym tokiem rozumowania to zamieszkaj w szałasie, dach ma, mieszkać się da więc po co mieszkać w domu.
Rożnicę niestety czuć (porównanie pełnej Tiagry i mixa (klamki, łańcuch Dura, kaseta 105, przerzutka Tiagra) przełożenia zmieniają się sporo ciszej i szybciej, sama praca łańcucha jest cichsza.

#18 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2011 - 16:01

Ale co ma mix do tego? Niektórzy używają specjalnie droższych łańcuchów campy czy wippermanna na Shimano i działa to dobrze. Klamkomanetki odpowiadają za sam skok, więc tutaj również nie ma różnicy. Przerzutka w sumie tylko prowadzi łańcuch, może być nawet campy i też będzie działać.

Pytanie jest proste: Czy warto dopłacać ponad 50% ceny do kasety 105 CS-5700?

#19 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 26 August 2011 - 17:19

Deadi wybacz ale idąc tym tokiem rozumowania to zamieszkaj w szałasie, dach ma, mieszkać się da więc po co mieszkać w domu.
Rożnicę niestety czuć (porównanie pełnej Tiagry i mixa (klamki, łańcuch Dura, kaseta 105, przerzutka Tiagra) przełożenia zmieniają się sporo ciszej i szybciej, sama praca łańcucha jest cichsza.

Ile sekund i ile dB róznicy? jeśli będą to wartości, które w sensowny sposób zrekompensują dopłatę do 105/ultegry/da to przyznam rację.

W ogóle uważam, że Tiagra na 10s to samobój SH, bo teraz ludzie jeżdżący amatorsko czyli chyba większa część, by mieć napęd 10s. zamaist pakować się w 105/ultegre kupi znacznie tańszą tiagrę, która kulturą pracy nie odbiega od 105 czy ultegry. Tylko prosze, nie piszcie farmazonów, że 105/ultegra działają o niebo lepiej niż tiagra.

#20 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 26 August 2011 - 21:33

Ile sekund i ile dB róznicy?

ile dB nie wiem ale jest wyraźnie ciszej, uważam że warto było dopłacić.
ile sekund - tiagra mimo dokładnego wyregulowania potrafiła przed zmianą "wstać" na zębie (oprzeć się bocznymi blaszkami), największą różnicę czuć pod dużym obciążeniem - łańcuch przeskakuje natychmiast - tiagra miała różnie. Z czego to wynika - dużo większa ilość specjalnie profilowanych zębów. Według mnie naprawdę warto dopłacić.

Xorlarrin, pełnego mixa opisałem bo może jednak on tam minimalnie jakoś wpływa, dokładność wykonania przekłada się na skok itp.

Reply to this topic