Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płatności on-line

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 wrzesień 2011 - 12:35

Przymierzam się do pierwszych zakupów w CRC, a jak wiadomo pierwszy raz zawsze boli, więc by bolało jak najmniej najpierw zapytam by niczego nie spieprzyć.

Jak najtaniej zapłacić? Konto mam w ING, więc przelewy zagraniczne 5zł, ale co z przewalutowaniem? A może opcja karty przedpłaconej? Płaciłem tak w dolcach i wszysło całkiem dobrze, a może PayPal?

#2 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 01 wrzesień 2011 - 12:48

Masz kartę debetową Visa Electron ? Płać nią, jest najtaniej. Oczywiście bank przeliczy Ci po kursie sprzedaży waluty (w tym przypadku banku ING), nie po kursie średnim NBP, abyś nie był zdziwiony, czemu jest te 20gr więcej za 1 Euro/funta

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 wrzesień 2011 - 12:58

Ja na ogół płacę PayPal'em i to w opcji ekspresowej, czyli wg kursu waluty PP. Obciążenie karty przez PP jest w PLN i to niezależnie od tego, jaka jest waluta transakcji. Można oczywiście przy płatności PP wybrać opcję obciążenia karty w walucie docelowej np. w $ ale na ogół okazuje się to wyższym kosztem (kiedyś sprawdzałem), bo bank naliczył wg wyższego kursu sprzedaży waluty niż PP. A jeszcze więcej wyjdzie, jeśli zakup jest np. w dolarach, rozliczenie karty w euro, a przeliczenie na złotówki. W tym przypadku na ogół PP wychodzi najkorzystniej.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 01 wrzesień 2011 - 13:00

Deadi, ja z kolei polecałbym PayPal. Jeśli ten sklep ma płatności tak zorganizowane jak ebay to całe opłacenie zajmie dosłownie chwilę. Ale fakt jest taki, że jadą ostro po kursie. Kurs NBP za 1USD = 2.89zł, a Paypal przelicza po 3.1 itp.

#5 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 wrzesień 2011 - 13:25

A co powiecie by wpłacić sobie odpowiednią ilość euro na swoje konto, które bym zakupił w kantorze i zrealizowałbym przelew w euro na konto CRC. Koszt operacji to koszt przelewu czyli 5zł.

#6 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 01 wrzesień 2011 - 13:40

Jasne, masz konto walutowe ? Jeśli nie to zapomnij, cokolwiek wpłacisz na konto PLN, nawet Juana to stanie on się PLNem po magicznym kursie.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 wrzesień 2011 - 07:11

Ale fakt jest taki, że jadą ostro po kursie. Kurs NBP za 1USD = 2.89zł, a Paypal przelicza po 3.1 itp.

Tyle tylko, że większość kart jest rozliczane w EUR. Czyli kupując w USD kartą Visa i obciążając rachunkiem za zakup tą kartę w walucie oryginalnej bank nalicza swoje za przewalutowanie z USD na EUR, a następnie za przewalutowanie z EUR na PLN. Wychodzi drożej, niż dość wysoki kurs w PP. Sprawdziłem, to wiem - bardziej opłaca mi się kupić przez PP i obciążyć kartę w PLN, niż w USD.

Niektóre banki wydają karty rozliczane w USD i wtedy faktycznie opłaca się zapłacić przez PP ale rozliczyć w walucie zakupu (czyli USD - jak np. kupuję coś w HongKongu). Np. mBank oferuje za 25 zł rocznie wirtualną kartę rozliczaną w USD. Póki co, nie kalkuluje mi się. Aczkolwiek jest bezpieczniejsza, bo przedpłacana. Czyli ładujesz środki wystarczające do zakupu czegoś tam, płacisz kartą wirtualną, rozliczają walutę usd na pln (jedna prowizja za przewalutowanie, odpada przeliczanie z usd na eur), pozostałe środki na karcie możesz rozładować na swoje konto złotówkowe. I spokój.

No ale to raczej dla tych, którzy robią zakupy w USD (np. zakupy w Chinach), bo zakup w CRC jest chyba rozliczany w EUR? No chyba, że funciakach, to i tak będzie przeliczane na EUR, a później PLN. W takim wypadku jednak warto transakcję opłacić przez PP.

#8 madagaskar

madagaskar
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 wrzesień 2011 - 07:26

Deadi, a dużo tam chcesz kupić ?? może też bym się na coś zdecydował - mam konto w PayPal + karta kredytowa = wyjdzie nam taniej :)

#9 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 wrzesień 2011 - 12:42

No ja przymierzam się do kierownicy za jakieś 37E, ale zakup dopiero po 10-tym ;-)
Ja mam PP oraz wirtualną kartę przedpłaconą i z tego co pamiętam to realizując transakcję w $ przez ową kartę przedpłaconą wyszło to całkiem kulturalnie.

Ale tak sobie myśle, że kiera 150zł, gdzie w PL kosztuje podobna około 190zł, więc licząc 37E po kursie + 0,2zł to będe w plecy 7,4zł czyli nie tak dużo. Chyba jednak PP wychodzi najlepiej.

#10 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 12 wrzesień 2011 - 10:11

W ramach ogarnięcia międzynarodowych transakcji (jak to dumnie brzmi) oraz jak działa PayPal zapodałem sobie dwie dwuledowe lampki koloru blue na sztyce za 5,20$ w sklepie DX, co by na trasie migać na czerwono i niebiesko i straszyć kierowców, że policja jedzie :mrgreen:

Fajne jest to, że wrzuca się towar do koszyka, klika na PayPala, płaci się i wszystko gotowe, nie trzeba się rejestrować, wpisywać poraz enty adresu, tylko cyk klik i wszystko załatwione. Pytanie czy towar do mnie przyjedzie :mrgreen:

#11 madagaskar

madagaskar
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 wrzesień 2011 - 10:17

Kurcze zakupy międzynarodowe ostatnio stały się mało opłacalne - nasz waluta traci masakrycznie. A chciałem kupić długie spodnie w GB...

#12 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 12 wrzesień 2011 - 10:22

Obserwując ceny w CRC odnoszę wrażenie, że tam 95% towaru jest totalnie nieopłacalna, biorąc pod uwagę to co mamy w PL. Zauważyłem też, że różne są ceny w różnych walutach, np. w euro wychodzi 150zł, a w USD - 170zł. Ogólnie to jedyny sens kupowania za granicą to albo coś czego nie ma w PL albo coś co ma wyjątkową obniżkę i się po prostu opyla. Jak patrzyłem na kaski to w PL kosztuje 480zł, a za granicą nawet 600zł. Ceny są bardzo zróżnicowane, mimo, że towar jest wciąż taki sam.

#13 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 wrzesień 2011 - 16:12

Obserwując ceny w CRC odnoszę wrażenie, że tam 95% towaru jest totalnie nieopłacalna

Widzę, że przeprowadziłeś gruntowne badania rynku. LOL

Raz się opłaca, a raz nie. W sklepach zagranicznych jest nie tyle taniej co wybór jest większy. W Polsce naprawdę jest bida z nędzą, albo nie ma w magazynie, albo rozmiar nie ten, albo będzie za pół roku. Do tego polscy dystrybutorzy i właściciele sklepów (z nielicznymi wyjątkami) kompletnie olewają klienta i często nie są w stanie dostarczyć części, które są w ich katalogach (bo zamówienie będzie za 2 miesiąc, to może zamówimy) - mega podejście pro klienckie.

Opłaca się zamawiać z niemiec z bobshopu, bike24 i B.O.C. W tym ostatnim kupiłem ramę przełajową i przełajową korbę dużo taniej niż w Polsce. Co najważniejsze w ogóle była dostępna w rozmiarze jaki sobie zażyczyłem. Szybka i tania (tańsza niż czasami kurier w polsce) przesyłka.

Opłaca się też z pewnością zamawiać gadżety z DX, albo jeśli ktoś lubi chińskie rzemiosło - stroje. Ostatnio widziałem sporą partię teamowych strojów z chin na allegro drożej niż to samo na DX, a dochodzą jeszcze koszty wysyłki, gdzie w DX jest gratis.

#14 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 12 wrzesień 2011 - 16:15

Deadi jeżeli chodzi o przedpłacaną kartę kredytową w ING. Może być kłopot. bike24 w Niemczech tej karty nie akceptuje na 100% (wywala płatność i tyle). Karta "doładowana" ile trzeba plus lekko w zapasie. Jeszcze jeden sklep, którego nazwy niestety już nie pamiętam.
I jeszcze jedno: robiłem zakupy swego czasu w bike24. Płaciłem nie swoją kartą i zażądali skanu (ponoć to norma przy pierwszych zakupach w danym sklepie). Płacisz swoją wirtualną i co ? Jaki skan im wyślesz (zakładając, że płatność dokonana bez problemu) ?

#15 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 12 wrzesień 2011 - 17:08

Dlatego PayPal jest chyba najwygodniejszy, najpewniejszy, relatywnie bezpieczny i tani ;-)

#16 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 wrzesień 2011 - 07:53

Deadi - co do kierownicy, to Ty się chłopie zastanów nad compactową ;-) - ostatnio coraz więcej ludzi właśnie na ten typ kierownicy się decyduje. Malik coś nie tak dawno też wspominał, że na przyszły sezon zakupi takową...

Po cholerę Ci niebieska lampka? Chyba do straszenia stroboskopem, bo innego zastosowania nie widzę. No chyba, że łamanie przepisów, bo takie oświetlenie przysługuje jedynie pojazdom uprzywilejowanym - kierowca lub załoga takiego może z czystym sumieniem wlepić Ci mandat. Z przodu ma być biała (światło ciągłe, choć z migającego nikt tragedii nie robi, a mały migacz jest bardziej widoczny jako pozycyjne), z tyłu czerwona (może być migająca). Żadnych niebieiskich.

Na DX i tak warto się zarejestrować - przynajmniej masz wgląd w zamówienia, czy już skompletowali i wysłali, czy paczka wyleciała z HK, masz listę "życzeń" czyli towarów, które Ci się podobają, żebyś nie musiał ich ciągle wyszukiwać i tak dalej.

Co do bezpieczeństwa PP, to zasady odpowiadające zasadom bezpieczeństwa transakcji bankowych. Czyli dobre hasło, brak logowań do PP np. z kawiarenek internetowych, czy też obcych komputerów, unikanie hotspotów. Zwłaszcza gdy mamy zarejestrowaną standardową kartę kredytową do płatności. Choć można zasilać konto PP przed transakcją i będzie to odpowiednik karty przedpłaconej, można też zarejestrować kartę wirtualną rozliczaną w $ lub w Euro i później przeprowadzać transakcję w tych walutach bez dodatkowych opłat za przewalutowanie (to już zrobi bank, byc może z nieco mniejszą prowizją - bo jeśli karta jest rozliczana w EU, transakcja w $ to bank najpierw przeliczy $ na EUR, później EUR na PLN i od każdego przewalutowania pobiera prowizję, co wychodzi drożej niż przez PP - sprawdziłem już to...)

outoftimeman - nie ma co się dziwić, że na alledrogo jest drożej niż na DX, w końcu gdzieś muszą się zaopatrywać. Jeśli kupują większe ilości w Chinach, to mają nawet taniej niż na DX, aczkolwiek nie ma co się dziwić - transport na DX wcale nie jest gratis, jest wliczony w koszty sprzedaży i wkalkulowany w cenę - choć kalkulacja jest zrobiona "ogólnie", czyli "mamy taki, a taki koszt wysyłki całości towarów w jakimś okresie, dzielimy to na ilość sztuk wysyłanych i dodajemy do ceny sztuki", czy jakoś tak, bo dodawanie pełnych kosztów wysyłki z HK do RP gadżetu za $1 to byłoby dla kupującego mało opłacalne ;-).

Wicki Problem z kartami wirtualnymi jest inny, zacytuję wyjaśnienie z mBanku:
Prawdopodobnie sklep, w którym próbowałaś/próbowałeś dokonać zakupu nie spełnia odpowiednich wymogów. Zgodnie z przepisami Visa Int. sklepy w Internecie przetwarzają zamówienia klientów jako zamówienia internetowe, a inne jako zamówienia pocztowe/telefoniczne (tzw. MO/TO). Zależy to od oprogramowania jakie posiada sklep do obsługi transakcji. Wysyłając zapytanie autoryzacyjne do mBanku, sklep musi podać, w którym trybie działa. Jeżeli nie określi, w jakim trybie działa, mBank nie udzieli autoryzacji. mBank udziela pozytywnej odpowiedzi autoryzacyjnej dla transakcji dokonywanych eKARTĄ tylko wtedy, gdy są to zamówienia internetowe, telefoniczne, pocztowe. W ten sposób uniemożliwiamy dokonanie przy użyciu eKARTY transakcji np. w zwykłym supermarkecie.

Jeżeli Twoja transakcja została odrzucona przez sklep internetowy sugerujemy wówczas skontaktowanie się ze sklepem i przesłanie odpowiedniej informacji, której treść zamieszczamy poniżej.

"The card I am trying to make the transaction with is not a common Visa credit card - it's a prepaid Visa card for internet (MO/TO) shopping only. Please try to make the transaction as MO/TO rather than a regular credit card transaction. This transaction will be rejected if you do not process the transaction as an electronic commerce or MOTO merchant (with proper indicators in the authorisation request). Please make sure if you process the transaction properly. For any additional information please contact [email protected]"

Czyli jeśli sklep (właściwie oprogramowanie do jego obsługi) oczekuje standardowej karty kredytowej, a w zamian dostaje kartę MO/TO to nici z transakcji. No chyba, że po skontaktowaniu się ze sprzedawcą, taka karta zostanie zaakceptowana.

Jeśli chodzi o skan, to zależy jak ta karta wygląda - jeśli różni się od normalnej tylko tym, że nie ma paska magnetycznego i chipu (jak np. karta mBankowa), to problemu nie będzie, jeśli jest to tylko nr karty (i nr CVV2) przekazany przez bank, to faktycznie czegoś takiego zeskanować się nie da.

Ostatnio szukałem gum na klamkomanetki srama w białym kolorze w RP. Nie było, no chyba, że w komplecie z owijką, cena dość wysoka. Na eBay'u kupiłem Hudz'y za $10 plus $14 przesyłka, co i tak wyszło (73,26 zł) taniej niż zakup w RP z przesyłką. Płatność przez PP - z tego co zauważyłem, przelicznik walutowy podawany na eBay jest mniej więcej odpowiednikiem tego, co PP skasuje przy zapłacie. Dziś za w/w zakup musiałbym zapłacić 75,53 zł (z przesyłką), $24 po kursie z waluty.onet.pl to 75,64 zł, czyli źle nie jest, choć złotówka ciągle traci na wartości.

#17 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 wrzesień 2011 - 09:47

Ile idzie realizacja i wysyłka z DX? (mniej-wiecej) ;)

#18 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:38

Jeśli założyłeś konto (a raczej powinieneś) to wchodzisz przez link my account, masz tabelkę z zamówieniami order summary, w kolumnie Status masz status tego, co właściwie się teraz robi (czyli czy zamówienie zostało złożone, czy jest kompletowane, czy pakowane, czy wysłane), załóżmy że masz status Shipped (ship by Tracked Air Mail) RA07567xxxxCN (to numer referencyjny przesyłki - tylko, gdy przesyłka jest "śledzona", czyli po polsku polecony priorytet - wszystkie zamówienia od $15 lub dodatkowa opłata), wtedy klikasz na link "RA075...." i przekierowuje do poczty chińskiej, gdzie można sprawdzić, czy przesyłka została wysłana fizycznie do Polski, czy też jeszcze leży i czeka na skompletowanie całego frachtu (lub cle). Statut wysłanej przesyłki oznacza się jako: departure from outward office of exchange. Jeśli jest taki napis, to możesz oczekiwać przesyłki w ciągu tygodnia (góra dwóch - jak Urzad celny przytrzyma dłużej).

Jeśli się nie zarejestrowałeś (można?) i nie masz dostępu do konta, to w/w informacji nie sprawdzisz. Nie wiesz, czy czekają na towar (czasami można i miesiąc poczekać - lepiej anulować zakup i złożyć raz jeszcze), czy pakują, czy wysłali. Jeśli zakup był poniżej $15 to przesyłka nie była rejestrowana, dojść dojdzie, ale nie sprawdzisz gdzie obecnie leży. W takim przypadku należy liczyć ok. 2 tygodni od daty opuszczenia DX i dostarczenia na pocztę.

#19 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 24 wrzesień 2011 - 15:00

Ja zrobiłem tak jak Deadi wcześniej napisał. Założyłem konto walutowe, kupiłem eurosy w kantorze i przelew za 5 zł. Zawsze to kilka groszy na eurosie mniej.

#20 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 30 wrzesień 2011 - 07:50

Zamówienie było 12.08, dziś w końcu ogarnąłem się i zajrzałem o co biega z tym DX ;-)

Zatem jestem niezarejestrowany i dla pojedyńczych zakupów tak można, logując się wpisuje się RECEIPT i e-mail i widzę swoję zamówienie. A wygląda ono tak: Expedited Order Received - in stock czyli jak się domyślam towar sobie leży w magazynie i czeka aż ktoś ruszy dupę i do w końcu wyśle ;-)

Dodaj odpowiedź