Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z sterami

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 11 wrzesień 2011 - 20:26

wczoraj rozkręciłem stery ponieważ odkręcała mi się śruba dociskająca widełki do główki ramy okazało się że na tym odcinku mam wyrobiony gwint.
więc co mam teraz zrobić.
jest to rower campagnolo record z lat 70-80 widełki są stalowe.

#2 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 11 wrzesień 2011 - 21:06

Widelec do wymiany. I nie rozkręciłeś suportu tylko stery!

#3 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 11 wrzesień 2011 - 21:07

To nie jest problem z suportem, a ze sterami.Gdzie ten gwint wyrobiony,na nakrętce czy na widelcu?

#4 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 11 wrzesień 2011 - 21:15

zawadkaj, gwint jest wyrobiony na widelcu.
myślałem o dodatkowej nakrętce która dociśnie tą na dole

#5 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 wrzesień 2011 - 22:07

tak jak kolega szpiler pisał - widelec do wymiany.

Ewentualnie jest możliwość wymiany samej rury sterowej, tzn wycięcia z innego widelca rury i przyspawania (spawanie gazowe - cienkościenność rurek!), jednak waga takiego widelca znacząco wzrośnie (w rurkę trzeba będzie włożyć wzmocnienie w postaci rurki o odrobine mniejszej średnicy) co może spowodować, że mostek już nie będzie tak głeboko wchodzić no i należy się liczyć z tym, że lakier zejdzie (temperatura spawania) i trzeba będzie na nowo lakierować. Czasem warsztaty przyjmują praktykantów i udaje się dogadać aby nie płacić za robocizne, inaczej koszt ok 50 zł + zdobycie rurki sterowej ze sprawnym gwintem. Jeżeli to bardzo klasowy widelec to można taką operacje rozważyć

Pozdrawiam

#6 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 12 wrzesień 2011 - 08:09

Nie ma sensu kombinowanie z wycinaniem i spawaniem,to ważna część ze względów bezpieczeństwa.Kup nowy widelec.

#7 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 12 wrzesień 2011 - 08:34

Jeśli dobrze rozumiem to gwint powyżej masz w dobrym stanie? Jeśli tak to dajesz podkładkę pod tą nakrętkę sterów i albo kombinujesz z inną nakrętką, która być może złapie kawałek gwintu powyżej o ile jest taka możliwość. Są różne nakrętki i może taką podpasujesz. Ja nieraz musiałem dawać podkładki bo nakrętka była za "płytka" i miałem ciągle luzy na sterach.

#8 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 wrzesień 2011 - 11:04

Niekoniecznie widelec czy jego rura sterowa jest do wyrzucenia. Swego czasu miałem ten sam kłopot w Jaguarze - sama końcówka rury sterowej w nowym widelcu ma uszkodzony gwint i kontra puszczała na gwincie nawet przy niewielkim dokręceniu. Wstawiłem kontrę ze sterów Rometu do rowerów popularnych tj. stożek z trzema nacięciami i trzyma nieźle, jedynie brak ząbka na wieszaku pancerza hamulca robiący za podkładkę trochę luzuje stery.

#9 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 12 wrzesień 2011 - 14:31

bezdred, nie mogę dać podkładki ponieważ to jest taka nakrętkaz wyprofiowanym poszerzeniem u dołu a między nią a główką ramy idą kulki.

#10 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 12 wrzesień 2011 - 16:04

No jakoś sobie to inaczej wyobraziłem :mrgreen: Jakby nad tą nakrętkę co stanowi jednocześnie "górną pokrywę kulek" zmieścić dodatkowo jakąś nakrętkę między nią a kontre to by dało rade ale nie wiem czy jest to możliwe..

#11 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 12 wrzesień 2011 - 18:23

ale o ile dobrze pamiętam w sterach nakręcanych jest nakrętka dociskająca wszystko do głowki ramy, ewentualne podkładki i nakretka kontrująca. Skręć wszystko nakrętką kontrującą.

#12 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 13 wrzesień 2011 - 16:21

wojtekpilawa, to pewnie miska i ona się telepie na gwincie. Ja myślałem, że masz kłopot z kontrą. Cóż... jeśli dobrze rozumuję, a miska ma dobry gwint to widelec raczej do wymiany, bo z wymianą rury sterowej bym nie kombinował.

#13 wojtekpilawa

wojtekpilawa
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPiława górna

Napisano 16 wrzesień 2011 - 19:27

rozwiązałem problem powyżej górnej miseczki dałem bardzo cienką nakrętkę z jakiegoś mtb
i docisnąłem nią ww.miseczkę

#14 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 17 wrzesień 2011 - 08:37

...czyli jest to jednak możliwe ;-) bez kupowania widelca

Dodaj odpowiedź