Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa ramy szosowej

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zloo

Zloo
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądTarnobrzeg

Napisano 13 wrzesień 2011 - 14:46

Witam Państwa , czy ktokolwiek z was próbował zrobić ramę do roweru szosowego?? Jeśli tak prosiłbym o wskazówki m.in. jakie koszty , co potrzeba itd itp. Pozdrawiam ;-)

#2 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 wrzesień 2011 - 15:05

Powodzenia :mrgreen:

#3 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądPtb \ ŁDZ

Napisano 13 wrzesień 2011 - 15:42

haki, rury i mufy są względnie tanie, ale trzeba ściągać z zachodu raczej.
frame jig (nie wiem jak to się po polsku nazywa, ale trzyma wszystkie rury w miejscu, pozwala ustalić geometrię) to już koszt paru tysięcy dolarów.
no i potrzebujesz pojęcia o materiałach, geometrii etc.
powodzenia.

#4 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2011 - 16:07

kapsel, według Ciebie co jest drogiego w jigu, że miałby on kosztować parę tysięcy? Do domowej roboty wystarczy w zupełności drewniany jig którego koszt zamknie się pewnie w 100zł.

Co do samej budowy, najłatwiej o dziwo będzie z włókna węglowego bo wymaga on najmniej sprzętu i jest najbardziej podatny na późniejsze poprawki. Haki i mufę bez problemu zrobi nam zakład tokarski - nie ma w tym żadnej kosmicznej technologii. Geometrię najlepiej jest skopiować z roweru który nam się podoba lub swojego starego, swoją drogą za wiele się tu nie wymyśli.

i polecam 2 stronki
http://theprojectjun...ke-project.html
http://www.bmeres.com/carbonframe1.htm
jest tam wszystko co będziesz chciał wiedzieć.

#5 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądPtb \ ŁDZ

Napisano 13 wrzesień 2011 - 22:19

http://www.anvilbikes.com/soon.html
ich pytaj dlaczego tyle to kosztuje.
drewniany jig zrobiony w szopie na pewno zagwarantuje, że rower nie będzie dwuśladem?
znaczy nie twierdzę, że znam się jakoś super na budowaniu ram, przeczytałem raptem wywiad z orłowskim/rychtarskim i interesowałem się zachodnimi budowniczymi, richard sachs, yamaguchi, yates i całe mnóstwo. wprawdzie wszyscy robią w stali, która może faktycznie jest bardziej wymagająca niż włókno, ale jednak wydaje mi się, że budowanie ramy to nie takie hopsiup.

#6 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 07:40

Ja od dłuższego czasu planuje zbudować ramę węglową i koszty niestety nie są takie małe jak to sie wydaje na początku ;/ Najprostszym sposobem jest połączenie muf rurami węglowymi i tyle, ale taką rame można już kupić za 300 zł wiec nie wiem czy ma to sens.

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#7 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 09:09

kapsel, zobacz sobie ten link z BMERES który wrzuciłem, o ile się przyłożysz to wszystko wyjdzie proste. Ten jig który Ty podałeś stworzony jest do seryjnej produkcji ram.
Stal i alu wymaga odpowiedniego sprzętu (spawarki do rurek cienkościennych, frezarka by się przydała na stanie) dodatkowo dochodzi "ściąganie" ramy przy spawaniu - ktoś kto nie miał z tym styczności raczej nie da rady. Dodatkowo gdy coś wyjdzie krzywo małe szanse na poprawę. Laminat zawsze można pociąć i skleić dodając trochę materiału.
A wywiady z producentami traktuję zawsze z przymrużeniem oka, bo w końcu na tym zarabiają.

piotrfala, prostej ramy raczej nie opłaca się tworzyć (chyba że ktoś chce), mi osobiście chodzi po głowie rama w stylu TT i tu można się już bawić w odpowiednie profile rur, odpowiadający nam kształt ramy i wszelkie inne udziwnienia. A cenowo (jeśli nie stworzymy 100 prototypów:)) wyjdzie na pewno taniej.

#8 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 09:18

link to jest seria na youtube faceta który robi rame TT ale niestety nie klasyczną. jest podany koszt czas pracy i wiekszość problemów z którymi sie napotkał. dodam ze zrobienie ramy klasycznej jest dużo trudniejsze. nawet jesli sam materiał nie jest zbyt drogi to materiały pomocnicze juz niestety sporo kosztują :-/
Wydaje mi się ze napewno taniej bedzie kupić chińczyka. No chyba ze jestes podobnym zapaleńcem do mnie :mrgreen: i lubisz robić wszystko samemu :mrgreen: jeżeli nie masz doświadczenia z kompozytami to radził bym zacząć od zrobienia jakiś prostszych podzespołów do roweru.

#9 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 10:06

piotrfala, to jest ten sam facet który zrobił rower z tego linka
http://theprojectjun...ke-project.html
Czy klasyczna jest dużo trudniejsza - zależy jak na to patrzeć, w klasyku można o wiele mniej się martwić o naprężenia i sztywność ramy jest bardziej pewna. Przy z-frame dużą trudnością są tyle widełki które przenoszą mnóstwo obciążeń a wszystko się kumuluje przy osi supportu, w klasyku bardzo ładnie się to rozchodzi dzięki górnym widełkom.

Na zimę planuję zakup włókna szklanego i w ramach nauki może powstanie jakiś prototyp (model do formy - choć oryginał raczej też będzie laminowany na rdzeniu).
Mnie podobnie kręci stworzenie czegoś dla sobie, w dodatku chcę go stworzyć żeby był idealny dla mnie i nie chodzi tu tylko o geometrię ale takie bajery jak zintegrowany schowek na dętkę i narzędzia (coś w stylu jak http://www.tririg.co...t_Review&num=19 ) czujniki prędkości/kadencji ukryte w ramie, zintegrowane hamulce lub tarczówki hydrauliczne (proszę nie bić).

#10 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 10:35

KeNaJ no jeśli chodzi o naprężenie to rzeczywiscie są dużo większe ale zrobienie cienkich tylnych widełek tez nie jest najprostsze :-/ pomyśl o pompie próżniowej bo bardzo tobie ułatwi pracę. ja osobiscie bym zrobił rame z tkaniny kierunkowej gdyż jest dużo tańsza i cała konstrukcja bedzie też lżejsza bo po co nam włókna skierowane w poprzek naprężeń.

#11 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 10:57

piotrfala, temat pompy próżniowej znam. A cienkie widełki - laminowanie na rdzeniu ze styroduru (rdzeń przy małej objętości może zostać, szkoda zachodu dla tych paru gram) i do pompy próżniowej, podciśnienie nie jest na tyle duże by deformować sam kształt styroduru, jedynie może być problem z prostowaniem krzywizn/krzywieniem prostych - ale w przypadku krzywizn powinno wystarczyć prowizoryczne kopyto wycięte w płycie ze wspomnianego wcześniej styroduru, a w przypadku prostych dociśnięcie do stołu.
Tkanina kierunkowa - myślałem nad tym i jeśli już to raczej użyję tylko w elementach typu tylne widełki, górna rura ramy - reszta wymaga już sporych kombinacji przy odpowiednim ułożeniu włókien - może w kolejnych produkcjach, w pierwszej się najzwyczajniej obawiam braku sztywności.

#12 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 11:07

Napewno pomocne przy cienkich profilach tylnych rur bedą rękawy węglowe. naprawde swietna sprawa i bardzo ułatwia życie. ja z tego korzystam do robienia rur węglowych i sprawdza sie super. Nawet sztyce z tego zrobiłem ale niestety orintacja włókien nie jest odpowiednie do tego rodzaju obciążeń dlatego rękaw jest tylko na pierwszej warstwie i wierzchniej a po srodku są ułożone włókna wzdłuż tworzącej. sztyca waży 160 gram a mozna ją zrobić dużo lżej !

#13 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 11:35

O rękawach w sumie nawet nie myślałem, ale tak jak piszesz sprawdzą się znakomicie przy usztywnianiu rdzeni. Spełnieniem moich marzeń byłaby dostępność prepregów w PL i ich bardziej przystępna cena, ramkę przy gotowym rdzeniu zalaminował by tym w jeden dzień.

Jeśli to nie problem i masz jakieś zdjęcia swoich produkcji z chęcią bym obejrzał.

#14 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 12:07

Prepregi są dostepne w polsce :-P link problemem bedzie jedynie piec :-/ no i niezbedna już pompa próżniowa

hehe to nie są produkty :-P na razie do roweru zrobiłem sztyce i kierownice czasową dla kolegi a tak to raczej do modeli RC. obecnie zabrałem sie za zrobienie paru lemodek na sprzedaż.
jak tylko znajdę fotki to wstawię

#15 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 12:27

piotrfala, temperatura wygrzewania 125 stopni - czyli trzeba by było piekarnik rozbudować ;D

Kierownicę i sztycę robiłeś na rdzeniu czy w formie?

#16 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 12:47

sztyce zrobiłem na rurce aluminiowej którą potem wyjąłem ze srodka a zewnętrzą powierzchnie stoczyłem na tokarce wyszlifowałem drobnym papierem i polakierowałem.
tzn dokładnie to była nakładka do jazdy na czas czyli lemondka. najpierw zrobiłem rurke węglową o długosci ok 50 cm ale składającą sie z jednej warstwy. pociąłem ją na kawałki pod różnymi kątami i posklejałem zeby uzyskać odpowiednie gięcie a nastepnie naciągnąłem rękawa węglowy i owinąłem delaminażem zeby wszystko ładnie docisnąć.

#17 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2011 - 13:03

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź