Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce i klocki

684 odpowiedzi w tym temacie

#221 aurox

aurox
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądNałęczów

Napisano 10 sierpień 2011 - 17:49

nic z tego

Mam prośbę- jak ktoś z was ma tiagrę 4500 niech zmierzy zasięg ramion z tyłu, nie wszystkie sklepy podają, a i strona producenta zawiera niejasności

zna ktoś polski lub europejski sklep gdzie można kupić
http://www.jensonusa...ke Caliper.aspx

Z góry dzięki

#222 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 10 sierpień 2011 - 21:11

No i ja też poległem na hamulcach. Nie zauważyłem, że moje Exage 300 mają zasięg 47-57. A że chciałem zmienić na lepsze, to kupiłem starszy model 105. I.... kupa :-( . Bo w mojej ramie 39-49 nie dają rady. Tak że mam na zbyciu nowe, nieużywane 105 BR-5501. Problem natomiast w tym, co wybrać (bo wyboru nie ma dużego) : Tektro R730/736, czy Simano BR-R450 lub BR-R650 ? Jeżdżę raczej spokojnie (z uwagi na wiek) i raczej niedużo/łykendowo. Może znacie jakieś inne hamulce warte uwagi (nie za drogie oczywiście) ?

#223 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 17 sierpień 2011 - 19:50

Koledzy, nie zostawiajcie mnie bez pomocy :-| - muszę coś zamówić w tym tygodniu. Tektro R536/730, czy Shimano BR-R450/R650 ?

#224 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 17 sierpień 2011 - 20:26

Dzięki aurox, cena faktycznie niezła. Pytanko zapodałem, ale myślę że będzie OK. Ciekawe tylko, czy będą mieli na stanie ?

#225 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2011 - 18:37

Koledzy pomóżcie: próbowałem przełożyć stare Exage 500EX ale z tyłu śruba okazała się za długa a z przodu niby chwyciło na dwa zwoje gwintu ale strach trochę, że gwint może puścić więc potrzebna jest dłuższa śruba. Rama to Cube Attempt 2010.

Więc jak to jest? Nowoczesne ramy mają jeden standard odpowiedniej długości śrub mocujących hamulce czy każda rama ma inaczej? Czy te hamulce:
http://allegro.pl/ha....html?source=ob
...będą pasować?

Aha... i o co chodzi z tym zakresem hamulców np. 42-52mm? Co to za wymiar? Jak go interpretować?

#226 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 02 listopad 2011 - 19:20

... i o co chodzi z tym zakresem hamulców np. 42-52mm? Co to za wymiar? Jak go interpretować?

Wymiar od osi mocowania hamulca do osi klocka - wymiar ważny ! Chodzi o to, by klocek zaciskał się na obręczy, a nie na gumie. Mam hamulce Tektro, ale z serii 7xx. W/g mnie są OK. Tyle, że ja jeżdżę raczej rekreacyjnie.

#227 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 styczeń 2012 - 21:06

Co sądzicie o tych hamplach: http://allegro.pl/mi...2067346473.html ? Ewentualnie rozważam również Campy xenon i Shimano Tiagrę lub jakieś tektro.

#228 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 22:01

Wyglądają identycznie jak jedne tektro (720?).

Tak z innej beczki - uważacie, że 220zł za Campagnolo Chorus Skeleton używane to dobra cena? Bo muszę swoje sng za 50zł w końcu zmienić na coś lepszego :)

#229 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 05 sierpień 2012 - 20:09

Kupiłem okładziny szosowe Clarksa - czerwone, i kapa. Strasznie piszczą juz po kilku zahamowaniach. Czyściłem dokładnie obręcz i klocki, i tak samo jest za każdym razem - Kilka naciśnięc i pisk. Na obręczy osadza się guma koloru czarnego, a klocki czerwone. Chciałem zaoszczędzić na shimanowskich bo one kosztują 2 razy tyle, ale sa miękkie i dobrze hamują:/

#230 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 19 sierpień 2012 - 14:51

Pytanie za 100pkt:

mam takie hample:
http://allegro.pl/ha...2558302036.html
ale wg mnie są one g warte. Czy jest sens wymieniać na 105 ale starsze nieco? jak np:
http://grip8dg.com/contents4.html
(na samym dole strony)

#231 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 sierpień 2012 - 13:44

Damiano czerwone Clarksy są ma mokre warunki, wtedy nie piszczą, hamują dalej wyśmienicie, ale i tak szybko się zużywają. Standardowo wystarczą czarne.

#232 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 sierpień 2012 - 14:12

Kupiłem okładziny szosowe Clarksa - czerwone, i kapa. Strasznie piszczą juz po kilku zahamowaniach. Czyściłem dokładnie obręcz i klocki, i tak samo jest za każdym razem - Kilka naciśnięc i pisk. Na obręczy osadza się guma koloru czarnego, a klocki czerwone. Chciałem zaoszczędzić na shimanowskich bo one kosztują 2 razy tyle, ale sa miękkie i dobrze hamują:/

#233 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 sierpień 2012 - 14:20

Podobnie jest z zielonymi Clarksami do obręczy ceramicznych. Założyłem je do crossa (w wersji do v-brake) i z obręczami Rigida Chrina CSS pisk jest nie do zniesienia. Szkoda pieniędzy. Ich linka przerzutkowa nierdzewna pękła przy główce już po miesiącu, a np. zwykła galwanizowana Jagwire wytrzymała wielokrotnie dłużej. Coś z tym Clarksem chyba nie tak, przereklamowany.

A do szosowych hamulców całkiem niezłe są wkładki Accent za jakieś 10 zł/para.

#234 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 sierpień 2012 - 20:14

Nie kupujcie tez pseudo klockow Koolstopa w wersji, kolorystcznej strasznie piszcza i wycieraja strasznie obrecz załosne klocki podczas hamowanie rowniez pisk ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#235 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 wrzesień 2012 - 14:34

A do szosowych hamulców całkiem niezłe są wkładki Accent za jakieś 10 zł/para.

No właśnie. Jestem akurat w można powiedzieć krytycznej sytuacji (tylne klocki Shimano zjechane niemal totalnie, już rowków brak, a przednie Accent na śrubę też mocno zużyte) i się zastanawiałem nad klockami Dura Ace, ale po pierwsze mocowań - szufladek - z tego co widzę nie sprzedają osobno oprócz w komplecie z hamulcami, po drugie koszta samych okładzin zbliżają się do ceny sprawnego kompletu hamulców BR-1055 (z prawie nowymi, fabrycznymi klockami), na które się przymierzam, lecz póki co nie mam takiej kasy. Te Accent'y (bodajże AC-300?) "szufladkowe" są dobre? O ile są lepsze od tych najtańszych bloczków tej firmy (de facto najgorsze bodaj klocki jakie miałem)? Wkładki Shimano wejdą w przyszłości w te szufladki Accent'a?

Drugie pytanie, z którym trochę wybiegnę do przodu - myślę w przyszłości o klockach Dura Ace. Czy one są z podobnej mieszanki jak stare, dobre klocki Shimano MTB i nie tylko (tj. dość twarda guma z włókienkami)? Jak ogólnie wypadają Dura Ace w porównaniu np. z czarnym SwissStop'ami?

#236 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2012 - 19:24

1. Jeżeli chodzi o okładziny Shimano R55C3 to moim zdaniem bardzo dobra gumka
2. tak - włożysz je w szufladki Acenta
3. spojrzyj na klocki dedykowane do ultegry lub 105- też są R55C3

#237 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 wrzesień 2012 - 23:22

Dzięki za odpowiedź. Cóż, do tych ok. 40-60 zł za dwie pary z szufladek nie mam zbyt wielkiego wyboru, więc raczej kupię te Accenty, w przyszłości zmieniając wkładki na Dura Ace. Ale to może już jak będę miał hamulce lepsze.

spojrzyj na klocki dedykowane do ultegry lub 105- też są R55C3

Tak, właśnie wyczytałem to w którymś PDF'ie Shimano. Ogólnie mieszanka wydaje się porządną (żywiczna) w porównaniu z klockami z Sory i Tiagry, które zdają się być zwykłą, tanią gumą.

Tak się teraz jeszcze zastanawiam nad montażem hamulców Arabesque, które mam w swoich szpargałach zamiast obecnych Exage Action. Szkopuł w tym, że brak w nich śrub z nakrętkami na linkę... Ma ktoś takowe hamulce, bym mógł podejrzeć jak to mocowanie jest zrealizowane? Chciałbym to zrekonstruować.

Ostatecznie kupiłem te Accent'y AC-300. Po nieco problematycznym montażu (trzeba było skracać wszystkie śruby klocków, które były w zestawie) i paskudnym centrowaniu hamulców działają z Shimano Exage Action BR-A350 wzorowo. Przy prędkości pieszego i typowej pozycji do jazdy tylne koło jest w stanie nieźle się unieść przy średnio mocnym depnięciu klamką przedniego hamulca. ;-) Poprzednio było to praktycznie niemożliwe. Zapewne po jakimś czasie, kiedy klocki się przybrudzą pyłem aluminium i piaskiem, będą hamować nieco gorzej.
W porównaniu ze wspomnianymi AC-320 różnica jest duża - guma w tych AC-300 jest znacznie twardsza.

Co do hamulców 600 Arabesque, to darowałem sobie kombinacje. Pan serwisant z okolic powiedział mi, że różnicy w hamowaniu nie powinno być względem moich obecnych hamulców.

#238 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 15 październik 2012 - 21:24

To może mała zagadka:
Nadarzyła się okazja wymienić szufladki w moich hamulcach SRAM Force na Red

Dołączona grafika

I teraz pytanie: ile wynosi różnica (w gramach) w wadze tych elementów?
Oczywiście z lewej Red z prawej Force.
Do wygrania atrakcyjne nagrody ;-)
Odpowiedź niebawem.

#239 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 15 październik 2012 - 22:01

Wiecej niz waga Reda (28g)
Force 58g... :?:

#240 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 15 październik 2012 - 22:28

Na zdjęciu brak jest okładziny, więc musisz to uwzględnić w rachunkach.

Dodaj odpowiedź