Hamulce i klocki
Napisano 10 sierpień 2011 - 17:49
Mam prośbę- jak ktoś z was ma tiagrę 4500 niech zmierzy zasięg ramion z tyłu, nie wszystkie sklepy podają, a i strona producenta zawiera niejasności
zna ktoś polski lub europejski sklep gdzie można kupić
http://www.jensonusa...ke Caliper.aspx
Z góry dzięki
Napisano 10 sierpień 2011 - 21:11
Napisano 02 listopad 2011 - 18:37
Więc jak to jest? Nowoczesne ramy mają jeden standard odpowiedniej długości śrub mocujących hamulce czy każda rama ma inaczej? Czy te hamulce:
http://allegro.pl/ha....html?source=ob
...będą pasować?
Aha... i o co chodzi z tym zakresem hamulców np. 42-52mm? Co to za wymiar? Jak go interpretować?
Napisano 02 listopad 2011 - 19:20
... i o co chodzi z tym zakresem hamulców np. 42-52mm? Co to za wymiar? Jak go interpretować?
Wymiar od osi mocowania hamulca do osi klocka - wymiar ważny ! Chodzi o to, by klocek zaciskał się na obręczy, a nie na gumie. Mam hamulce Tektro, ale z serii 7xx. W/g mnie są OK. Tyle, że ja jeżdżę raczej rekreacyjnie.
Napisano 31 styczeń 2012 - 21:06
Napisano 05 sierpień 2012 - 20:09
Napisano 19 sierpień 2012 - 14:51
mam takie hample:
http://allegro.pl/ha...2558302036.html
ale wg mnie są one g warte. Czy jest sens wymieniać na 105 ale starsze nieco? jak np:
http://grip8dg.com/contents4.html
(na samym dole strony)
#232 Gosc_marvelo_*
Napisano 27 sierpień 2012 - 14:12
Kupiłem okładziny szosowe Clarksa - czerwone, i kapa. Strasznie piszczą juz po kilku zahamowaniach. Czyściłem dokładnie obręcz i klocki, i tak samo jest za każdym razem - Kilka naciśnięc i pisk. Na obręczy osadza się guma koloru czarnego, a klocki czerwone. Chciałem zaoszczędzić na shimanowskich bo one kosztują 2 razy tyle, ale sa miękkie i dobrze hamują:/
#233 Gosc_marvelo_*
Napisano 27 sierpień 2012 - 14:20
Kupiłem okładziny szosowe Clarksa - czerwone, i kapa. Strasznie piszczą juz po kilku zahamowaniach. Czyściłem dokładnie obręcz i klocki, i tak samo jest za każdym razem - Kilka naciśnięc i pisk. Na obręczy osadza się guma koloru czarnego, a klocki czerwone. Chciałem zaoszczędzić na shimanowskich bo one kosztują 2 razy tyle, ale sa miękkie i dobrze hamują:/
Podobnie jest z zielonymi Clarksami do obręczy ceramicznych. Założyłem je do crossa (w wersji do v-brake) i z obręczami Rigida Chrina CSS pisk jest nie do zniesienia. Szkoda pieniędzy. Ich linka przerzutkowa nierdzewna pękła przy główce już po miesiącu, a np. zwykła galwanizowana Jagwire wytrzymała wielokrotnie dłużej. Coś z tym Clarksem chyba nie tak, przereklamowany.
A do szosowych hamulców całkiem niezłe są wkładki Accent za jakieś 10 zł/para.
Napisano 14 wrzesień 2012 - 14:34
A do szosowych hamulców całkiem niezłe są wkładki Accent za jakieś 10 zł/para.
No właśnie. Jestem akurat w można powiedzieć krytycznej sytuacji (tylne klocki Shimano zjechane niemal totalnie, już rowków brak, a przednie Accent na śrubę też mocno zużyte) i się zastanawiałem nad klockami Dura Ace, ale po pierwsze mocowań - szufladek - z tego co widzę nie sprzedają osobno oprócz w komplecie z hamulcami, po drugie koszta samych okładzin zbliżają się do ceny sprawnego kompletu hamulców BR-1055 (z prawie nowymi, fabrycznymi klockami), na które się przymierzam, lecz póki co nie mam takiej kasy. Te Accent'y (bodajże AC-300?) "szufladkowe" są dobre? O ile są lepsze od tych najtańszych bloczków tej firmy (de facto najgorsze bodaj klocki jakie miałem)? Wkładki Shimano wejdą w przyszłości w te szufladki Accent'a?
Drugie pytanie, z którym trochę wybiegnę do przodu - myślę w przyszłości o klockach Dura Ace. Czy one są z podobnej mieszanki jak stare, dobre klocki Shimano MTB i nie tylko (tj. dość twarda guma z włókienkami)? Jak ogólnie wypadają Dura Ace w porównaniu np. z czarnym SwissStop'ami?
Napisano 14 wrzesień 2012 - 23:22
Tak, właśnie wyczytałem to w którymś PDF'ie Shimano. Ogólnie mieszanka wydaje się porządną (żywiczna) w porównaniu z klockami z Sory i Tiagry, które zdają się być zwykłą, tanią gumą.spojrzyj na klocki dedykowane do ultegry lub 105- też są R55C3
Tak się teraz jeszcze zastanawiam nad montażem hamulców Arabesque, które mam w swoich szpargałach zamiast obecnych Exage Action. Szkopuł w tym, że brak w nich śrub z nakrętkami na linkę... Ma ktoś takowe hamulce, bym mógł podejrzeć jak to mocowanie jest zrealizowane? Chciałbym to zrekonstruować.
Ostatecznie kupiłem te Accent'y AC-300. Po nieco problematycznym montażu (trzeba było skracać wszystkie śruby klocków, które były w zestawie) i paskudnym centrowaniu hamulców działają z Shimano Exage Action BR-A350 wzorowo. Przy prędkości pieszego i typowej pozycji do jazdy tylne koło jest w stanie nieźle się unieść przy średnio mocnym depnięciu klamką przedniego hamulca. ;-) Poprzednio było to praktycznie niemożliwe. Zapewne po jakimś czasie, kiedy klocki się przybrudzą pyłem aluminium i piaskiem, będą hamować nieco gorzej.
W porównaniu ze wspomnianymi AC-320 różnica jest duża - guma w tych AC-300 jest znacznie twardsza.
Co do hamulców 600 Arabesque, to darowałem sobie kombinacje. Pan serwisant z okolic powiedział mi, że różnicy w hamowaniu nie powinno być względem moich obecnych hamulców.
Napisano 15 październik 2012 - 22:01
Force 58g... :?: