Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce i klocki

684 odpowiedzi w tym temacie

#321 bike66

bike66
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądPruszków

Napisano 19 maj 2014 - 21:21

Pewnie masz za ciasne szufladki i je w 4 litery uwieraja  :-D

Jakie masz kola, jaka powierzchnia hamujaca? Osobiscie nie uzywalem ich ale moje zippy, kiedy byly nowe tez lubily sobie popiszczec. W miare zuzywania sie sa ciche. Tylko przy koncowej fazie hamowania, przy gwaltowniejszym zatrzymaniu cos tam jekna, ale bez porownania mniej niz to mialo miejsce na poczatku ich uzywania.

A w sumie to te piszczenie mi zupelnie nie przeszkadzalo, bo klocki super hamowaly (i dalej hamuja), a to jest najwazniejdsze.

Kupiłem czarne swisstopy do Zippów pod szytkę , piszczą bardzo , czy tak ma być? czy też tak macie? Przejechałem dopiero 700km, może coś się zmieni, co sądzicie?. I jeszcze jedno ,jadąc w deszczu po mokrej nawierzchni siła hamowania jest znacznie osłabiona,a piszczenie nie ustępuje, 

czy to normalne? Przy aluminiowych obręczach tego nie było.

#322 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 19 maj 2014 - 22:11

No to masz to co ja. Jeszcze chwilę poużywam, ale jak sie nie poprawi to-->kosz.

Kudos!

#323 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 395 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 19 maj 2014 - 23:26

Z przodu radził bym coś słabszego, żeby przy ostrej akcji katapulty nie było.

#324 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 20 maj 2014 - 06:40

No naprawde nie ma szału z siłą hamowania. Nie wiem co jest nie tak.

Kudos!

#325 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 20 maj 2014 - 21:21

Sporo ludzi zauwaza podobne niedogodnosci z tymi klockami ale zapewne bedzie to zalezalo od obreczy, z ktorymi pracuja.

Jakie klocki zaleca Vision do tych obreczy?

Do Zippow, jesli z czarnych nie jestes zadowolony, to sprobuj Zippy Platinium Pro Evo. Jak jak 90kg jestem z nich zadowolony, to kazdy lzejszy nie powinien narzekac. 

Mialem wlasnie kupowac Czarne ale po waszych i innych komentarzach, chyba pozostane przy klockach Zippa.

#326 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 20 maj 2014 - 21:49

trochę marne te testy za 330 pln...

z visionami były żółte swisssy...

Kudos!

#327 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 czerwiec 2014 - 09:09

Powiedzcie mi jak to jest z tymi klockami. Hamulce mam Campagnolo i chciałbym kupić komplet (na obie szczęki) klocków razem z szufladkami. Oglądając Allegro z reguły sprzedający zaznaczają w opisie kompatybilność. Na Campę jest wybór mizerny. Potrzebuję coś co będzie pasowało. Komplet: 4 klocki z szufladkami pod obręcze aluminiowe. Oczywiście za rozsądne pieniądze i najlepiej Allegro lub jakiś sklep online w PL. 

I druga sprawa: piszczą mi strasznie hamulce przy karbonach. Koła Token, klocki były w komplecie. Czy to wina kiepskiej jakości klocków może ??? Jeżeli tak to chciałbym także kupić nie za drogie klocki pod węgiel...możecie tutaj także coś polecić ? No chyba, że jest jakiś sposób na pozbycie się pisków (upierdliwych strasznie i głośnych)...

#328 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • Skądstamtąd

Napisano 22 czerwiec 2014 - 10:52

Klocki, aby zapobiec piszczeniu należy ułożyć tak aby nie były równolegle do obręczy lecz by przednia część pierwsza miała styk przy hamowaniu a potem dopiero tylna (oczywiście chodzi tu o minimalne roznice). Obrazek: /l\  ;)

#329 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 czerwiec 2014 - 11:22

Powiedzcie mi jak to jest z tymi klockami. Hamulce mam Campagnolo i chciałbym kupić komplet (na obie szczęki) klocków razem z szufladkami. Oglądając Allegro z reguły sprzedający zaznaczają w opisie kompatybilność. Na Campę jest wybór mizerny. Potrzebuję coś co będzie pasowało. Komplet: 4 klocki z szufladkami pod obręcze aluminiowe. Oczywiście za rozsądne pieniądze i najlepiej Allegro lub jakiś sklep online w PL. 

..........

Ja kupowałem hamulce Campagnolo z klockami zwykłymi (bez szufladek). Gdy pojawiła się potrzeba wymiany, kupiłem komplet Clarksa z szufladkami, ale w wersji .... Shimano (inny kształt), żeby w razie czego mieć większy wybór wkładek.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#330 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 czerwiec 2014 - 11:52

@Robo pasowało wszystko ? Pytam bo swego czasu kupiłem fajne klocki kompletne na Allegro. Niby były pod Campę (tak wynikało z opisu ale chyba były jednak pod SH) ale musiałem przełożyć śruby od oryginalnych.... Wychodzi na to, że żadna to różnica czy SH czy Campa skoro można coś pokombinować...

#331 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 czerwiec 2014 - 12:01

Wszystko pasowało z tego co pamiętam - nie robiłem żadnych kombinacji.

Campa nie ma jakichś rewelacyjnych okładzin w swoich klockach, więc warto wziąć szufladki o kształcie Shimano, bo zamienników jest dużo większy wybór. Dobre firmy od hamulców mają kształt Campy w ofercie. Ja jestem zdania, że czasem nawet taniutkie klocki (wkładki) okazują się rewelacyjne - np. Merida ma dużo okładzin na różne okazje, ale one będą raczej do szufladek Sh.

#332 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwiec 2014 - 18:04

Campa nie ma jakichś rewelacyjnych okładzin w swoich klockach,

Jeździłem na klockach campy z kołami campy i działały znakomicie, jak V-ki ;)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#333 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 czerwiec 2014 - 19:54

ROZMIAR, sam jeżdżę z klockami Campy i nic do nich nie mam - działają dobrze, to są można powiedzieć standardowe klocki. Ale jak masz ich klocki z wsuwkami (szufladki), to jesteś zdany na ... wsuwki Campy lub wsuwki bardzo nielicznych producentów (przynajmniej na naszym portalu aukcyjnym i w naszych sklepach rowerowych tak było), którzy maja takie w ofercie.

A co, jakbyś chciał pokombinować z okładzinami, np. miękkie, na mokre warunki, albo inne ? - wybór wśród wsuwek pasujących do szufladek Shimano, mam wrażenie, że jest większy.

I tylko o to mi chodziło.

#334 Whitedany

Whitedany
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądKielce

Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:36

Może podpowiecie w kwestii hamulca Ultegry 6700. Mianowicie chodzi mi o śrubę baryłkową naciągu linki. Czy u was też to miejsce jest wiotkie?? Przy ruszaniu dźwignią hamulca śruba i nakrętka wyginają się wraz za krzywą ruchu linki. Część 11.

http://bike.shimano....69830753782.pdf

W Tektro 540 był gwint na całej długości otworu, a tu jest tylko tuleja plasitkowa.

P.S. do czego jest ta malutka uszczelka na końcu gwintu na dole śruby?? 

#335 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 820 postów
  • SkądSobótka

Napisano 11 kwiecień 2015 - 08:24

Witam

Mam pytanie odnośnie hamulców Campy.

Prawie wszędzie hample veloce można kupić za około 160-170zł, tylko w jednym miejscu znalazłem coś takiego.

http://www.olsh.pl/h...e-skeleton.html

Pytanie dlaczego te są aż tak drogie?

#336 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 11 kwiecień 2015 - 16:01

wersja Skeleton jest taka droga

#337 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 820 postów
  • SkądSobótka

Napisano 11 kwiecień 2015 - 19:55

A co ta wersja ma takiego że jest aż taka różnica?

Widzę że jest mocno powycinana więc pewnie lżejsza :)

#338 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 16 kwiecień 2015 - 20:47

Mam pytanko: czy jakość hamowania będzie inna (lepsza/gorsza) przy klockach do karbonu i alu feldze?

Czy skutkować to będzie tylko zmniejszona żywotnością któregoś z elementów?

#339 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 kwiecień 2015 - 13:10

Bardzo słabo hamują.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#340 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 25 maj 2015 - 14:03

Zastanawiam się nad wyborem osprzętu i tu pytanie- czy jest znacząca różnica w hamowaniu pomiędzy nowymi hamulcami shimano a np hamulcami sram red?

Dodaj odpowiedź