Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gumy na klamkomanetki Hüdz - do Campy, Shimano i Sram

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 wrzesień 2011 - 08:21

Niedawno pękła mi gumka (nie taka, o jakiej myślicie świntuszki :mrgreen: ) prawej klamkomanetki srama. Pęknięcie może nie aż takie duże, ale miało tendencje do rozłażenia się. Postanowiłem kupić nowe gumy, przy okazji dopasować do owijki - czyli kupić białe gumy. W Polsce problem z dostaniem (w cykloturze niby są kolorowe w cenie ok. 68 zł, ale białych nie ma, białe w komplecie z owijką za prawie stówkę plus transport). Na CRC są w cenie 20,5 funciaka (ok. $34,22) - obojętnie czy sram, czy też hüdz. Za dwa kawałki gumy drogo dość...

Za to na eBay'u wyczaiłem Hüdz (nieco inny kształt w stosunku do oryginalnych gum) za $10. Tak - dziesięć dolców. Czyli nawet pomimo drożejącego dolara (a właściwie taniejącej złotówki...) to tylko ok. 30 złociszy. Przesyłka z Kanady drożej wynosi, bo $14. Ale i tak razem wyszło 73,26 PLN.

No i teraz parę zdań recenzji. Czy Hüdz są lepsze od oryginalnie zamontowanych? Moim skromnym zdaniem - TAK. Produkowane są w dwóch odmianach: standardowej i SoftGrip. Ta druga odmiana jest bardziej miękka, bardziej tłumi drgania, wg producenta jest idealna do cyklokrosu i dla kolarzy jeżdżących bez rękawiczek i tych, którzy jeżdżą głównie z chwytem na łapach.

Dołączona grafika

Jak widać na powyższym rysunku producent zapewnia zdecydowanie większy komfort - i to jest prawda, komfort wyraźnie uległ poprawie. W wersji SoftGrip poprawia się jakość chwytu, jednak trwałość gum ulega znacznemu zmniejszeniu w stosunku do wersji standardowej (zmniejsza się do poziomu gum oryginalnie montowanych przez producenta, lub nawet jest nieco niższa z uwagi na materiał gumy).

Mam wersję standardową i z czystym sumieniem mogę ją polecić. Po założeniu guma u góry nie bardzo chce idealnie "leżeć" na konstrukcji klamkomanetki - nie przylega, jest mała szczelina, pomimo mocnego ściągnięcia gumy w dół. Jednak jest to efekt tymczasowy, wystąpił po rozciągnięciu przy zakładaniu, praktycznie po 2 dniach gumy dopasowały się i leżą jak powinny.

Co do czyszczenia - kupiłem białe (właściwie waniliowe - dziwna nazwa, bo biały to jest cukier waniliowy lub lody, laska wanilii jest raczej czarniawa...), poprzednio miałem czarne i nie zwracałem za bardzo uwagi, czy są brudne, czy nie. Jasne, czyścić się czyściło, ale... No, ale teraz brud widać, nie tyle każdy brud typu kurz itp. (bo z tym problemu nie ma), ale smar i owszem (np. po dłoniach wybrudzonych po naprawie łańcucha w terenie itp.). Czyszczenie proste, szmatka zwilżona odtłuszczaczem i czyściutkie.

Teraz trochę o kompatybilności.
Do sramowskich klamkomanetek pasują idealnie - jeden kształt łap, to i problemu nie ma.
Podobnie do campy - tyle tylko, że należy pamiętać o tym, iż są 3 wersje łap. Do tych produkowanych przed 1997 rokiem zamienników gum nie ma. Do v2 (1997 - 2008) i v3 (2009 - do dzisiaj) zamienniki są produkowane.
Jeśli chodzi o zamienniki do shimanowskich klamek - produkowane są modele do 7900, 7800, 6700, oraz 6600/ 105 5600 / R700.
Co z Tiagrą? W FAQ czytamy:
The ULT6600 Hudz will fit 10spd Ultegra, Ultegra SL, R700, and 105 levers - any lever with the replacement part Y-6K2-98100.These Hudz are not compatible with 9-speed or earlier versions of Ultegra or 105 STI levers. Shimano lists Tiagra with the replacement part Y-6K2-98070 and Y-6K2- 98100 for ULT6600 compatible levers. That said, we have never tried it, and have been told by people who own Tiagra levers that "they look like they should fit."

Czyli w skrócie - gumy pasujące do 6600 nie pasują do zmieniarek 9 biegowych, z małym wyjątkiem. Dziewiątkowa Tiagra akurat ma taki kształt łapy, że gumy od 6600 pasują - co prawda producent nie próbował, ale ludziska twierdzą, że pasować na Tiagrę powinny.

Tak więc Deadi - chciałeś malować gumy w swojej Tiagrze? Kupuj kolorowe Hüdzy.
Np. białe wyglądają tak:
Dołączona grafika

Z tego co widzę, na eBayu można dostać i czerwone za 10 funciaków (+wysyłka 5 funtów), i białe za $9,74 (+ wysyłka z US $15,99).

Do Campy można dostać za 12,94 (+ 2,95 wysyłka) funta, do srama za $10 (+$14 wysyłka).
Jak widać czasami koszt wysyłki jest większy niż samego towaru...

Przy wyszukiwaniu na eBayu warto wpisywać nie tyle Hüdz, co Hudz (plus producenta klamek).

Co do zakładania - campa i sram bez demontażu łap z kierownicy, shimano niestety - przynajmniej te z wystającymi na bok kablami - trzeba zdemontować i odłączyć linki.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 23 wrzesień 2011 - 10:59

właściwie waniliowe - dziwna nazwa, bo biały to jest cukier waniliowy lub lody, laska wanilii jest raczej czarniawa

Bo tu o kwiat chodzi, a nie o laskę :-P

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 wrzesień 2011 - 18:44

Aaa... No masz, mi wanilia kojarzy się z:
Dołączona grafika
A to faktycznie może oznaczać kwiat:
Dołączona grafika

I to się zgadza :-)