Skocz do zawartości

Zdjęcie

ROAD Maraton - podsumowanie seozonu 24.11.2012

208 odpowiedzi w tym temacie

#141 Gosc_Andrzej M_*

Gosc_Andrzej M_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2011 - 12:21

6 najlepszych się liczy, ale to była rozmowa kiedy w cyklu było 12 imprez (czyli połowa się liczyło), 6 to trochę mało.

#142 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 13 grudzień 2011 - 14:09

6 to trochę mało.

Wyczuwam Andrzeju sporą wolę walki, czyżby pełna mobilizacja?
Drżyjcie reszta .... :-D

P.s. Jedni za mało, inni za dużo, i jak tu wszystkich pogodzić? Było minimum 4 dajemy minimum 6 do generalki, bez rewolucyjnych zmian, małymi kroczkami.
A do punktacji 6 najlepszych wyników - tez rozsądne zważywszy na ciągle rosnące koszty. 6 weekendów w roku to i tak spory wysiłek. A jak będziemy wszyscy na emeryturze (nie daj państwowej) to sobie damy np 12 z 12 ;-)

#143 Gosc_Andrzej M_*

Gosc_Andrzej M_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2011 - 16:46

I tak przyjadę :mrgreen:

#144 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 14 grudzień 2011 - 20:25

Mnie osobiście 6 cieszy,wszystkie imprezy liczone to byłyby wyniki nie odzwierciedlające poziomu sportowego zwycięzcy,lecz rajdowo/maratonowego ciułacza z kasą i wolnym czasem ;-)

#145 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 14 grudzień 2011 - 20:29

mnie też cieszy, choć na dzień dzisiejszy najbardziej cieszyłoby mnie 2 a jeszcze lepiej 1 ;P hehe

#146 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 15 grudzień 2011 - 00:57

Mnie osobiście 6 cieszy,wszystkie imprezy liczone to byłyby wyniki nie odzwierciedlające poziomu sportowego zwycięzcy,lecz rajdowo/maratonowego ciułacza z kasą i wolnym czasem ;-)

Takie ograniczenie, to krok w dobrą stronę. Czy konkretnie 6 jest dobrym wyborem to nie wiem, może powinna być połowa, ale 6 też jest w porządku (to tylko szczegóły). Oczywiście nie jest powiedziane czy przy liczeniu wszystkich imprez, wyniki końcowe nie odzwierciedlałyby poziomu sportowego, ale na pewno byłaby na to spora szansa.

Dlaczego w takim razie nie zrobić czegoś podobnego z drużynówką? Zasada jest przecież ta sama. Licząc tylko określona część imprez uzyskujemy pewność, że wyniki w większym stopniu będą odpowiadać sile drużyn. Opieranie się na fakcie że Bikeholicy w zeszłym roku mogli odpuścić jeszcze jedną imprezę, a i tak by wygrali jest trochę dziwne. Przecież nie możemy zakładać podobnego scenariusza na ten sezon, zwłaszcza że imprez jest o wiele więcej. Z resztą, jeżeli się nie mylę, to dwóch Bikeholików też wyraziło podobne zdanie. Nawet Wiesiek powyżej napisał coś takiego:

A do punktacji 6 najlepszych wyników - tez rozsądne zważywszy na ciągle rosnące koszty. 6 weekendów w roku to i tak spory wysiłek. A jak będziemy wszyscy na emeryturze (nie daj państwowej) to sobie damy np 12 z 12 ;-)

Oczywistą sprawą jest, że w przypadku drużyn nie może to być 6, ale np. 3/4 albo sztywno przypisana jakaś liczba.

#147 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 15 grudzień 2011 - 07:37

To ja zapytam inaczej.
Czy któryś z was próbował przeliczyć pkt z wszystkich imprez i porównać je z wynikami np z 2011 roku ??
Ja to zrobiłem i wyniki były zaskakujące. 90% osób nie zmieniło swojej pozycji.
Co dziesiąty zmienił jednak nie więcej niż 2 miejsca.
Pisanie że to dla ludzi z wolnym czasem i kasą jest chyba lekko przesadzone.
Ja pracuje w w Japońskiej firmie czasami nawet po 16 godzin. Mam dwoje dzieci wiec czasu nie mam już na nic. Na rowerze jeżdżę tylko dlatego że musiałem zminimalizować koszty dojazdu do pracy i dlatego robię to cały rok.
Pomimo tego wystartowałem we wszystkich maratonach, sypiając czasami na scenie teatru lub w aucie.
Rower który ostatnio kupiłem kosztował 1500 PLN nowy, a nie jak połowa maratończyków ma Carbon z 5,6 10, 15 tyś
Zsumowanie imprez jest dużo prostsze i bardziej klarowne dla wszystkich i daje szanse również prawdziwym pasjonatom rowerowym zwanymi ciułaczom z kasą ;-) , a nie tylko ludziom muszącym rozładować adrenalinę
Podnosi również frekwencje na maratonach z odległych krain które również są fajne, a nie odwiedzane.
Przyznajcie szczerze ze 6 wam pasuje nie dlatego, ze nie macie kasy, czy czasu tylko dlatego ze większość z nas startuje jeszcze w maratonach PP, Skandi, Masters, MTB itd. itp.
Lub po prostu dlatego że nie chce się wam jechać. .
Oczywiście nie bierzcie tego indywidualnie do siebie.
6 indywidualnie i wszystkie drużynowo to jest po prostu taki kompromis i wybranie mniejszego zła . Nie da się wszystkim dogodzić.

Możecie jednak napisać na [email protected]
Ile z ilu imprez wam pasuje (ind. i drużynowo) taki sondaż
Pzdr. Tomek :evil:

#148 Tomek Wójcik

Tomek Wójcik
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudzień 2011 - 22:10

Jeśli chodziło o moje zdanie jako Bikeholika , to w kwestii punktacji drużynowej zgadzam się z organizatorami. Pisałem o kosztach, ale prawdą jest to co pisze Tomek. Ważny jest zapał i pozytywne nastawienie.
Co do indywidualnej się nie wypowiadam, 3/4 czy 6, mnie tam wsiora wno i tak priorytet to drużynówka.

#149 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 15 grudzień 2011 - 23:04

Przyznajcie szczerze ze 6 wam pasuje nie dlatego, ze nie macie kasy, czy czasu tylko dlatego ze większość z nas startuje jeszcze w maratonach PP, Skandi, Masters, MTB itd. itp.
Lub po prostu dlatego że nie chce się wam jechać. .
[b]Oczywiście nie bierzcie tego indywidualnie do siebie.

a ja wziąłem do siebie. Co w tym złego że startuje ktoś jeszcze w innych wyscigach? są ludzie dla których istnieje tylko Road Maraton,są też z szerszymi"horyzontami",nie da się "przyszyć" każdego startującego tylko do RM.W zeszłym sezonie nie jechałem Parczewa,i czasówek z pólnocnych rejonów własnie ze względu na koszty. 6 szt do generalki bardzo mi odpowiada i myślę że jednak większości również,bo ilu jest ludzi którzy startują wszystkie imprezy cyklu RM ? Jeśli chodzi o drużynówkę również byłbym za przynajmniej lekką korektą,uparty jestem

a tak nawiasem,ja również tak tyram,tyle że w sektorze budowlanym... dzieci też mam dwójkę :mrgreen: a określenie"ciułacze z kasą" jest tylko okresleniem,a nie stwierdzeniem,tak mi to do głowy wpadło podczas pisania,jesli kogoś obraziłem to przepraszam i kłaniam się w pas ;-) pozdrowienia dla wszystkich i everybody pomarańcze :mrgreen:

#150 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 16 grudzień 2011 - 08:22

Piotr (szamanviking)
Nic złego nie ma w tym że jesteście na innych imprezach. Sam jeszcze startuje w paru innych maratonach. Chodzi o to, że nie da się wszystkich zadowolić.
Trzeba coś wybrać. Imprez jest coraz więcej i to jest super.
Przy założeniu że jest 6 imprez indywidualnie i wszystkie drużynowo, przy 10 osobowych składach wypada po 7 z 17 etapów na osobę. Chyba najmniejsza liczba z wszystkich cykli do generalki ;-)
Zalety wszystkich imprez to:
Łatwiejsze zasady, większa różnorodność w pkt pomiędzy zawodnikami, większa szansa dla zawodników którzy nie zdobywają wszystkich pucharków na wszystkich imprezach ;-) to żart oczywiście.
Wady to:
Ogromne odległości do pokonania dla zawodników, zwłaszcza dla ludzi z nad morza.
Wiązanie zawodników z jednym cyklem.

Nie ma złotego środka, ale można wybrać coś dla większości dlatego namawiałem na głosowanie.
Pzdr. Tomek

#151 Gosc_Andrzej M_*

Gosc_Andrzej M_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2011 - 14:26

Jeśli chodzi o drużynówkę, to bardzo dobrze, że liczą się wszystkie, można podzielić między zawodnikami dalekie wyjazdy. W indywidualnej klasyfikacji wg. mnie 6 to zdecydowanie za mało, 2/3 lub 1/2 było by lepszym rozwiązaniem. RM w większości odbywa się na południu Polski, dla nas mieszkających w tej części jest to małym udogodnieniem (odwrotnie niż w PP). Za udział w większej ilości maratonów, a tym samym napędzaniu cyklu, też się należy nagroda w postaci podium, pierwszej dziesiątki. Ale bez względu na regulamin, w miarę możliwości pojawię się na imprezach. Żonę już posłałem do pracy :mrgreen: a więc jest szansa, że raz na dwadzieścia lat wymienię meble, chociaż w jednym pokoju :shock: w tym sezonie cała kasa poszła na maratony, bo z trójki dzieci, dwoje także jeździ po wyścigach(przynajmniej jeździli). Pozdrawiam wszystkich. Hej!

#152 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 16 grudzień 2011 - 20:55

W sumie może tak zle z tymi wszystkimi do cyklu dla dróżynówki nie jest,więc mogę sobie darować Road Trophy i Pętlę Beskidzką,Równicę itp, pojadę sobie płaskacze i lekkie pagórki.Tak to ma zadziałać ?Typowym góralem nie jestem i nie chcę być. :mrgreen: od gór w Teamie inni będą. Gorzej gdy Team ma skład 4-5 osobowy...................

#153 Tomek Wójcik

Tomek Wójcik
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudzień 2011 - 10:04

Z tego co piszesz jednak może się okazać że 6 startów w indywidualce to zbyt mało.
Myślę że co najmniej połowa bardziej sprzyjała by uniwersalnym zawodnikom.
Takim co i po płaskim i w górach potrafią na dobrym poziomie pojechać.

#154 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 17 grudzień 2011 - 22:21

Racja,ale 6 jest ok,czasem z tych wyliczonych startow któryś może byc pechowy,co juz przerabiałem nieraz

#155 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 20 grudzień 2011 - 10:33

Dziękuję za wszystkie maile, tel, sms w sprawie konsultacji kalendarza 2012 - chciałbym aby był on maksymalnie przyjazny uczestnikom i uwzględniał możliwości formalno-lokalizacyjne organizatorów. A przy tym na swój sposób był wierny tradycji ;-)

Wasze najsensowniejsze sugestie dotyczą:

01.07 - Sieroszewice (tradycyjnie tydzień przed Pętlą)

07.07 - Istebna - Pętla Beskidzka - maraton
powrót do korzeni czyli pierwotnie pierwsza sobota lipca - gwarancja upalnej pogody 8-)

10-12.08 - Istebna - ROAD TROPHY / wyścig 3-etapowy
- szczyt sezonu, jedyny wolny weekend w sierpniu: pomiędzy MTB Ustroń i Korbielów, no i pewna pogoda :mrgreen:

15.09 - Rajcza TOUR - maraton - spokojniej, na luzie, dłuższy dystans, mniejszy ruch na drogach

Propozycje powyższe poddaje dyskusji do Wigilii włącznie 8-)

#156 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 20 grudzień 2011 - 11:09

jeśli chodzi o mnie to dla mnie więcej niż super, o wiele bardziej korzystny układ niż poprzedni szczególnie biorąc pod uwagę Pętle i Trophy.

#157 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 20 grudzień 2011 - 16:42

Wszystko ok ale nie da rady Rajczy tydzień wcześniej??

#158 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 grudzień 2011 - 19:31

Terminy są ok. Łatwiej będzie wybrać 6 imprez, coć wiem że RT w moim przypadku odpada.

#159 radzik

radzik
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądŁyczanka k/Myslenic

Napisano 20 grudzień 2011 - 20:44

Dla mnie super, a zwłaszcza Road Tropy :->

#160 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice