Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#2161 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:17

Sam kupowałem 510 w dobrej cenie, ale 515 nigdy tak tanie nie było.
515 udało mi się kupić w PL za 849. Za granicą było taniej ale z wysyłką wychodziła zbliżona cena.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2162 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:24

Na chwilę obecną chyba nie da się taniej niż te 850zl.

W marcu 2021 725 zł.

W listopadzie 2020 - 625 zł.

#2163 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:27

Najgorsze jest to że nie ma konkurencyjnego urządzenia innej firmy, zawsze to lepiej gdy jest wybór z kilku firm .  

• lupus lubi to

#2164 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:28

W marcu 2021 725 zł.

Podasz w jakich miejscach, bo jeszcze resztę rodziny trzeba obkupić :)

#2165 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:33

Na olx obecnie za 869 zl nowy.

Na Bikeinn 832 zł (858 z wysyłką).

Te najlepsze ceny były na chainreactioncycles.

Będę polował, jak coś się trafi to napiszę (pod warunkiem, że nie będzie to jedna sztuka. ;))

#2166 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:45

W marcu 2021 725 zł.

28 Listopad- RTL 515  -- 150,49 EURO w Chain Reaction...

(  dla mnie rewelacji nie ma, gdzieś wyczytałem zastanawiając się nad zakupem, że wyłapuje auta z kilometra ale to bajki ,  tak naprawdę jak ktoś jedzie nawet tylko 100 km/h to na radarze trwa to chwila/ moment  ....no ale mlody bez tego się nie rusza z domu czyli sprzęt się  sprawdza)

#2167 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:57

28 Listopad- RTL 515  -- 150,49 EURO w Chain Reaction...

(  dla mnie rewelacji nie ma, gdzieś wyczytałem zastanawiając się nad zakupem, że wyłapuje auta z kilometra ale to bajki ,  tak naprawdę jak ktoś jedzie nawet tylko 100 km/h to na radarze trwa to chwila/ moment  ....no ale mlody bez tego się nie rusza z domu czyli sprzęt się  sprawdza)

100 km/h to jakieś 4 sekundy na radarze, przyjmując jego zasięg 120 metrów. Dużo czasu. W praktyce, jeśli Varia odpala diody na pomarańczowo, to mogę jeszcze zjeżdżać do osi jezdni, do skrętu w lewo. Kiedy diody mam czerwone - spieprzam do prawej.

Jest wiele drobnych rzeczy, które cieszą: np. omijanie miliona studzienek co kilkadziesiąt metrów bez oglądania się albo np. smarkasz śmiało bo wiesz, że tam nikogo nie ma  :lol:

• lupus i tadzikpl lubią to

#2168 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2021 - 20:34

100 km/h to jakieś 4 sekundy na radarze, przyjmując jego zasięg 120 metrów. Dużo czasu. W praktyce, jeśli Varia odpala diody na pomarańczowo, to mogę jeszcze zjeżdżać do osi jezdni, do skrętu w lewo. Kiedy diody mam czerwone - spieprzam do prawej.

Tak ale już przy 130 km/h......  100 metrów = troszkę  więcej niż 2,5 s a to już nie jest kupa czasu, czerwone robi się szybciutko.

Taka prędkość auta jeszcze nie jest wystarczająca żeby było słychać, że ktoś tak jedzie/pędzi- w sensie  przy tych 130 prawie nie słychać silnika. W każdym razie moim zdaniem na długich prostych ryzykowne się tylko na tym opierać, nie zaszkodzi od czasu do czasy zerknąć w tył.  

( pisalem 100 nie 120m żeby nie na żyletki ) 

Pewnie  jak się Radar ustawi pod lepszym kontem to jakoś z większej odległości wyłapuje  ( jaki max??) ....ale  to trzeba by  wywalić torebkę podsiodłową a reasumując ona i jej zawartość  jednak mimo wszystko ważniejsza, nie wiem ale sprawdzić nie zaszkodzi.

#2169 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 20:52

W przypadku Varia RTL515 oficjalnie maksymalny zasięg to 140 metrów. Nie sądzę, aby ustawienie radaru wyżej bądź niżej miało zmniejszyć bądź zwiększyć zasięg o ile w obu położeniach jest ustawiony pod stosownym kątem (dołączone mocowania "poziomują" radar - w cudzysłowie no bo oczywiście mocowanie ma stały kąt).

Ja też oczywiście spotykam różne osobistości na drodze, ale szczerze mówiąc, jeżeli chociażby raz na czas poruszając się rowerem mijają Was kierowcy poruszający się z prędkością 130km/h to albo zmieniłbym trasy albo "wziął sprawy w swoje ręce". Czy to kwestią nagrywania i zgłaszania czy petycją o leżącego policjanta to już nie wiem, Wasza sprawa, ale brzmi jak dość poważny problem poruszający się w okolicy.

Tak czy tak - ja polecam, zdecydowanie więcej samochodów zwalnia, jedzie chwilę za mną, zdecydowanie rzadziej wyprzedzają w sposób niebezpieczny. W moim przypadku false-positive jak i false-negative kompletnie marginalne, no ewentualnie gdy samochody jadą bardzo blisko za sobą i wspólnie wyprzedzą.

#2170 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2021 - 21:07

testowałem tu:

Droga Swieradów Zdrój -Zakręt Śmierci  rowerowo trudna trasa do zastąpienia  , prosta ca .15 km, w tym lekki podjazd 6 km   .... nie wiem czy to dokładnie  130km/h  , ale czerwone było co chwila. Prędkość 130 to rzeczywiście nieliczni tam jeżdżą ale te 110-120 to już co któryś tam ,a to też wystarcza do szybkiego czerwonego. 

#2171 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 21:22

A no to znane miejsce.. współczuję tej trasy nie da się zastąpić aczkolwiek na szczęście pewnie nie jeździsz tamtędy codziennie. Droga niestety spora wojewódzka, tam chyba bazowo 90km/h.

#2172 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 kwiecień 2021 - 21:43

codziennie oczywiście nie,  ale zdarza się dość często 

Lubię tą drogę ,najczęściej powrotna  potem od Zakrętu Smierci już w dół, do tego od kilku lat   nowy asfalt. 

Do samochodów przyzwyczaiłem się ,nie mam lęków  to nie jest powód żeby omijać ten kawałek,  ruch znowu nie  aż duży , nawet w sezonie, tirów też na szczęście nie ma.

Chodziło mi bardziej  o to, że trochę się rozczarowałem( może więcej wymagałem)  tym radarem. Ubzdurałem sobie ten 1 km a tu.....okazuje się  zasięg 140 m max .

#2173 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 21:57

Chodziło mi bardziej  o to, że trochę się rozczarowałem( może więcej wymagałem)  tym radarem. Ubzdurałem sobie ten 1 km a tu.....okazuje się  zasięg 140 m max .

Radary samochodowe mają zasięg max 250m a przeważnie 200m.

140m to bardzo dobry wynik a garmin ma doświadczenie przez to że produkuje urządzenia morskie.

To może być powód dlaczego nie ma tu konkurencji.
Zrobić taki radar przy takim zużyciu energii, takiej wielkości i z obsługą protokołów jak ANT+ to mało kto potrafi, a nawet jeżeli to będzie na granicy opłacalności.

Jak ktoś się interesuje to wie ile sam radar o takim zasięgu kosztuje w detalu do zbudowania urządzenia.

Praktycznie koszt RTL.

#2174 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 kwiecień 2021 - 22:25

Panowie, czy nie lepiej 3 razy zerknąć, i upewnić się czy nic nie jedzie, niż ufać elektronice? 

Mylę się?

• big75 lubi to

#2175 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 22:28

Mi czasem zdarza się odbić kierownicą jak się obracam, więc taki radar mógłby się przydać. Walczę ze sobą od paru dni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • lupus i artho lubią to

#2176 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 22:28

Panowie, czy nie lepiej 3 razy zerknąć, i upewnić się czy nic nie jedzie, niż ufać elektronice? 

Mylę się?

Nie lepiej podziwiać widoki przed sobą zamiast oglądać się w stresie co chwile za siebie?

Ja wiele bajerów uważam za zbędne i jeżdżę ze starym E500 ale radar jak dla mnie to sprawa wyśmienita.
W aplikacji mam obsługę jeszcze kamery wstecznej na której widzę czy to auto z tyłu czasem nie jedzie na mnie. Niestety czasem zdarzają się lale z nosem w telefonie. Raz już miałem taką sytuacje, ale na czołówke. Nawet nie wiedziała że na drodze z naprzeciwka coś jedzie.

Tak wyglądał pierwszy prototyp. Teraz mam nową wersje na BLE.

• artho lubi to

#2177 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwiecień 2021 - 22:29

Przecież 140 m to cholernie dużo miejsca. Nawet samochód prujący z wariacką prędkością 180 km/h pokonuje 140 m w prawie 3 sekundy (czyli dogania nas po 3 s przy założeniu, że my stoimy w miejscu), a to jest cały ogrom czasu na reakcję.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2178 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 kwiecień 2021 - 22:35

Nie lepiej podziwiać widoki przed sobą zamiast oglądać się w stresie co chwile za siebie?

Trudno podziwiać widoki, jeżeli chcesz właśnie skręcić i nie wiesz czy możesz :)

#2179 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 maj 2021 - 07:44

Mylę się?

W tym bajerze chodzi m.in. o to, aby ciągle nie zerkać. Varia jest tak dopracowanym urządzeniem, ze z czasem zaczynasz mu ufać.Do każdego gadżetu jaki używam mam jakieś "ale". Do Varii nie mam.

Problem polega na tym, ze ciężko docenić użyteczność radaru i przestać traktować go jako wydumany gadżet, dopóki nie zacznie się z nim jeździć. Opowieści na forum to jeszcze za mało  :D  

#2180 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 01 maj 2021 - 08:32

Chodziło mi bardziej o to, że trochę się rozczarowałem( może więcej wymagałem) tym radarem. Ubzdurałem sobie ten 1 km a tu.....okazuje się zasięg 140 m max .

Jeśli radar miałby jęczeć już od 1 km to bym zwariował. Plus łapałby masę aut, które nawet do mnie nie dojadą odbijając wcześniej. Szybko byś szukał sposobu na zmniejszenie zasięgu.

Obecne ustawienie jest świetne. Nie rozumiem trochę głosów, że jest mało czasu na reakcję, bo te kilka sekund po dłuższym użytkowaniu to też sporo.

Nie znam osoby, która przestała sprawdzać sytuację za plecami tylko dlatego, że ma radar, lol. To ma pomagać, a nie zastępować oczy.

Komfort jazdy z radarem jest niesamowity. Dziwnie się teraz czuję, jak wyjadę przełajem z lasu i nie ma reakcji licznika na coś jadącego z tyłu :)

Dodaj odpowiedź