Mnóstwo tu zostało napisane. Arturooo dzięki za to info, że można sprawdzić ile samochodów nas wyprzedziło i z jakimi prędkościami!! Ekstra opcja, tak z ciekawości.
Ja ufam Varii, choć faktycznie czasami widzi jedno auto, podczas gdy w rzeczywistości jadą dwa, jedno bardzo blisko za drugim. W tej sytuacji to drugie auto pojawia się dopiero, gdy to pierwsze zaczyna wyprzedzać. Ale z praktycznego punktu widzenia jest to bez znaczenia dla mnie.
Oczywiście oglądam się do tyłu przy przecinaniu pasów ruchu. Najfajniejsze jest to, że można sobie swobodnie wyjechać na środek pasa i jechać ze świadomością, że z tyłu nic się nie zbliża. Podobnie przy omijaniu dziur. Nie muszę patrzeć do tyłu i upewniać się czy mogę sobie pozwolić na odbicie pół metra w lewo.
Co do czasu na reakcję - nawet przy szybko zbliżających się pojazdach (na czerwono) moim zdaniem jest wystarczająco dużo czasu, żeby zmienić tor ruchu, zjechać spokojnie na prawo. Nigdy żaden pojazd mnie nie zaskoczył. Za to przy autach na pomarańczowo to czasu jest tyle, że zdążyłbym zjeść banana zanim do mnie dojedzie.
Jeżdżę na trybie migającym. Podczas pierwszej jazdy sprawdzałem jak to działa - ustawiłem sobie rower oparty o drzewo, stanąłem kilka metrów za rowerem i obserwowałem jak zmienia się miganie i intensywność światła wraz ze zbliżaniem się auta i wtedy uznałem, że to jest genialne - niby widziałem to wszystko na YT, ale co innego oglądać, a co innego doświadczać samemu
Natomiast wyłączyłem alerty dźwiękowe, bo mnie doprowadzały do szału przy wyjeździe i wjeździe do miasta.