Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zmiana ramy - jeden problem, a milion pytań.

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 04 październik 2011 - 20:20

Miałem całkiem spory kłopot gdzie umiejscowić ten temat. W zasadzie chodzi o ramę z widelcem więc jak najbardziej tutaj, ale przy okazji ramy pojawiają się też pytania odnośnie kół (czy nawet licznika).
Jak szanowne grono moderatorów stwierdzi, że nie tutaj !!! to przyjmę to po męsku i czekam na baty ;-)

Co raz poważniej myślę o zmianie ramy. Z tą co mam (Gianni Motta) jest wszystko OK ale...
Właściwie to dla mnie jest tylko jedno ale. Nie jestem zadowolony co do sztywności. Nigdy o tym chyba nie wspominałem. Poprzednia (Trek) pękła w najmniej oczekiwanym momencie, pilnie coś było potrzebne, gotówki akurat nie było więc wziąłem GM.

Rama jest dość sztywna, dla mnie jednak za mało. Nacisk na przyszły sezon to starty masters (90% to płaskie wyścigi) i finisz. Nowa rama ma być więc dla "sprintera". Cały rower ma być piekielnie sztywny.
Teraz tak: nie mam zamiaru dokładać ani złotówki i już dla tych co myślą, że się nie da objaśniam jaki mam plan. Aby było czytelniej punktuję:
1. Sprzedaję koła wyścigowe (karbonowe) Mavic Cosmic.
2. Sprzedaję koła treningowe Fulcrum Racing 5 (za ciężki jestem na nie)
3. Kupuję zestaw jakiś kółek (pewnie jakiś składany zestaw) na oponkę do 800zł

Koła, jakie bym kupił musiałbym mieć i na treningi i na starty. Po jakimś czasie pomyślałbym o jakimś fajnym wyścigowym zestawie na niskim stożku, może nawet na szytki.

Z tymi kołami uważam, że po odpowiednio przepracowanej zimie i znając swoje "sprinterskie" możliwości to nie odczuję zmiany czy to Mavic Cosmic czy znacznie tańszy zestaw. Jak miałbym wygrywać finisze to na każdych kołach, czyż nie ?

Dalej:
4. Gotowy jestem sprzedać nawet Edka 705. Byłem w Zakopanem to się przydawał. Teraz już nie "rajcują" mnie przewyższenia i duży wyświetlacz. Mogę kupić jakiegoś Polara z pulsometrem czy Sigmę. Na oko liczę, że zarobiłbym na tym interesie jakieś 300-400 zł.

5. Sprzedaję ramę GM z widelcem.
6. Kupuję fajną ramkę z widelcem i śmigam na szosy :-P

Efekt: nie będzie Edka 705, ale jakiś tam licznik będzie. Nie będzie już karbonowych kół na fajnym/wysokim stożku i nie będzie kół tylko na treningi ale będzie jakiś tam zestaw kółek (mniej markowy co prawda i już pewnie nie tak bajernie wyglądający). Na starty od biedy mogę zmieniać opony (przynajmniej do czasu zakupu zestawu na starty) - trochę upierdliwe ale idzie przeżyć.

To w zasadzie wszystko. Teraz kilka pytań: jak się zapatrujecie na to wszystko ? czy te wszystkie zmiany mają sens ? Mi się wydaje, że tak. Cel osiągnę nie dokładając do tego interesu ani złotówki (śmiem nawet twierdzić, że jak dobrze poszukam i pogłówkuję to parę groszu w kieszeni jeszcze zostanie). I pytanie podstawowe: czego szukać? jakiej ramy? może warto nawet pójść w stronę alu ?
Dla przypomnienia: priorytet to dla mnie rama (cholernie sztywna i w przyzwoitej wadze). Made in China odpada !!! Poświęcę wszystko...no prawie wszystko.

#2 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 październik 2011 - 20:41

Miałem całkiem spory kłopot gdzie umiejscowić ten temat. W zasadzie chodzi o ramę z widelcem więc jak najbardziej tutaj, ale przy okazji ramy pojawiają się też pytania odnośnie kół (czy nawet licznika).

No i dla tego uważam że forum w tej formie (nowej) kiepsko się sprawdza bo jest tylko zamieszanie i nawet nie wiadomo gdzie wątek umieścić. Ale dobra, koniec ot, do rzeczy:

JA na twoim miejscu odezwał bym się do Jarka z Luxtecha i kupił od niego fajną karbonową ramkę. Opinie ma dobre, co do sztywności też. A zresztą mógłbyś pewnie przetestować przed zakupem (zresztą czy on też nie mieszka w Łodzi...?). Z innych opcji hmm... może coś upolujesz firmowego, choć wątpię. Chyba że jakaś używka używana góra sezon, ale też jak to sprawdzić.

Co do samego pomysłu to ma to sens, szczególnie jak odczuwasz słabą sztywność ramy. Choć teraz pytanie czy nowe koła też nie będą mało sztywne, co też jest ważne. Ale jak z głową złożysz to ma to sens, choć z drugiej strony pozbywać się comiców...

Ps. a ile za nie chcesz tak z ciekawości? bo jak by mi jakaś kaska jakimś cudownym zrządzeniem losu wpadła, to czemu się nie skusić ;)

Acha i ile zamierzasz mieć kasy na ramę? Tak mniej więcej. 3kzł się uzbiera? Pewnie nie... :roll:

#3 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 październik 2011 - 08:29

JA na twoim miejscu odezwał bym się do Jarka z Luxtecha i kupił od niego fajną karbonową ramkę. Opinie ma dobre, co do sztywności też. A zresztą mógłbyś pewnie przetestować przed zakupem (zresztą czy on też nie mieszka w Łodzi...?)

Co do sztywności to czytałem pozytywne opinie. Koszt to z tego co jest na stronie to najmniej 3,2k. BTW: Luxtech jest w okolicach Kołobrzegu.

Choć teraz pytanie czy nowe koła też nie będą mało sztywne, co też jest ważne. Ale jak z głową złożysz to ma to sens, choć z drugiej strony pozbywać się comiców...

Czytam czasami wątki o kołach i wydaje mi się, że można coś złożyć sztywnego i niedrogiego. Oczywiście koła wagą "grzeszyć" nie będą, ale coś kosztem czegoś....

Acha i ile zamierzasz mieć kasy na ramę? Tak mniej więcej. 3kzł się uzbiera? Pewnie nie...

Będzie bardzo ciężko, inaczej: tyle będzie na bank (nawet i więcej) ale trzeba jeszcze kupić koła i jakiś komputerek.

Ps. a ile za nie chcesz tak z ciekawości? bo jak by mi jakaś kaska jakimś cudownym zrządzeniem losu wpadła, to czemu się nie skusić ;)

Będą jakieś decyzje to zastanowię się nad cenami. Dzisiaj nie wiem i nie chcę wprowadzać OT.

Co do samej ramy to pogrzebałem wczoraj trochę. Cervelo S1 i Caad9 to aluminiowe ramy, które ponoć są bardzo sztywne i lekkie jak na alu. Nowa S1 do kupienia za około 4k - to dla mnie za drogo. Caad9 - tych nie ma za dużo bo to "stary" model", jak są to tylko używki (choć znalazłem na ebay nową z USA i jest licytacji bez opcji kup teraz).
Nie wiem jak jest z Caad10, też ponoć sztywna i lekka. Myślałem jeszcze o marce Canyon ale nie wiem jak w tych niższych modelach ze sztywnością (bo wagowo modele alu to wychodzą bardzo ładnie).

#4 Gosc_Marcin1984_*

Gosc_Marcin1984_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2011 - 08:32

Wicki a jaką masz opinię o swojej ramce. Gianni Motta. Mam okazję taką nabyć wiec pytam :)

#5 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 październik 2011 - 11:51

Sprzedając używane części a kupując nowe i nie dokładając pieniędzy będziesz mieć gorszy rower niż masz - tak na logike. Nie liczył bym na wychodzenie na zero jak chcesz iść do przodu.
moim zdaniem brak kół treningowych to duży problem, szkoda dziurawić wyścigowe opony/szytki a na dodatek krzywe koło wysokiej klasy jest gorsze niż proste koło niższej klasy
a koła mają duży wpływ na to jak się jedzie
chcesz byś szybki na finiszach: potrzebujesz stożków, oczywiście na szytkach oponki nigdy im nie dorównają a Cosmici są takie cięzkie że myślę iż obecnie nie doceniasz zalet stożków bo masz do czynienia bardzo dotkliwie z ich wadami

Co do samej ramy uważam, że lepiej brać karbon od alu po prostu lepiej jeździ.
Jest parę sztywnych ram aluminiowych, ale na ogół bardzo kiepsko tłumią drgania

zapolował bym na :
Specialized: - firma słynąca z niesamowitej sztywności ram, dobre karbonowe ramy bardzo rzadko pękają i myślę że sl2 S-Works albo którąś z SL3 można by w przyzwoitej cenie kupić oczywiście myślę o modelu Tarmac

Canyon Ultimate CF - świetna na testach nowa w bardzo dobrej cenie, bo bozpośrednio od producenta choć kurs euro na razie nie zachęca ale masz całą zimę

Na Luxtechu nie jeździłem więc się nie wypowiem, ale ceny są fajne

#6 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2011 - 12:28

Jazda non stop na jednych kołach to faktycznie niezbyt dobre rozwiązanie. Na wyścigi dobrze mieć inne koła niż na treningi.

Canyony faktycznie są sztywne. Firma Canyon nie ma czegoś takiego jak produkcja taśmowa ram karbonowych tylko wypuszczają partie przez co na ich stronie są ramy wyprzedażowe po niższych cenach. Tak czy inaczej to moim zdaniem te ich ramy jakoś bardzo tanie nie są - to już lepiej trafić na wyprzedażowego lub używanego Speca bo czasem na Allegro się takie widuje. Czytałem w którymś MR, że ramy sprzed bodajże 2 lat były dość miękkie.

Jedne z najsztywniejszych robi STORCK:
http://www.chainreac...x?ModelID=64002

#7 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 05 październik 2011 - 12:52

Wiki zastanów się nad ramą Luxtecha. Masz ją skrojoną pod siebie jak garnitur :-) i możesz poprosić o jej usztywnienie do sprintów. Ja już jestem po słowie wstępnym z Jarkiem i na 99% na przyszły sezon sprawię sobie taką ramę.

#8 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 05 październik 2011 - 21:30

Myślę, że powinieneś poszukać sztywnej ramy, potem przełożyć graty te co masz, kombinacje ze sprzedawaniem, kupowaniem, zamienianiem i składaniem nie ma sensu. Na pewno nie zarobisz na tym, jak nie stracisz to będzie miał gorszy osprzęt. Ze sprzedażą w dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko, no chyba, że oddajesz za pół darmo.
A co do kół, to już zupełnie źle kombinujesz. Wydaje mi się, że dla sprintera bardzo potrzebne są dobre koła. Na finiszu musisz mieć nie tylko dobrą prędkość, ale bardzo ważne też jest dobre przyśpieszenie, a ciężkie klockowate koła nie zapewnią Ci tego.

#9 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 06 październik 2011 - 06:49

Sprzedając używane części a kupując nowe i nie dokładając pieniędzy będziesz mieć gorszy rower niż masz - tak na logike. Nie liczył bym na wychodzenie na zero jak chcesz iść do przodu.

Nie do końca...rower jako rower będzie gorszy ze względu na niższą jakość kół. Rama jednak będzie jak się należy a to dla mnie cel priorytetowy. Ale...boje się faktycznie, że nawet jak rama będzie "jak mi się marzy" to stracę na finiszach przez koła...

potrzebujesz stożków, oczywiście na szytkach oponki nigdy im nie dorównają a Cosmici są takie cięzkie że myślę iż obecnie nie doceniasz zalet stożków bo masz do czynienia bardzo dotkliwie z ich wadami

Tutaj jest tak. Jak się przesiadłem z treningowych kół na Cosmici to różnicę poczułem. Są ciężkie-wiem, ale są i sztywne. Dodać trzeba, że ekspertem od kół nie jestem ale wiem, że szytka to szytka i są w sprzedaży koła lepsze i dużo lepsze (i dużo droższe niestety). Cosmici dostałem w prezencie więc tutaj nie można powiedzieć, że to był kiepski zakup.

zapolował bym na :
Specialized: - firma słynąca z niesamowitej sztywności ram

Wiem, czytałem. Mieszkając w Zakopanem bywałem często w sklepie Airbike. Jak na to miasto sprzętu szosowego tam było od groma, w tym wisiały trzy czy nawet cztery ramy Speca - jakieś topowe modele (dokładnie już nie pamiętam) w cenach od 3k do 6k. Wykonanie, malowanie, wygląd, waga...wszystko dopracowane, jednym słowem piękne ramy.

Myślę, że powinieneś poszukać sztywnej ramy, potem przełożyć graty te co masz, kombinacje ze sprzedawaniem, kupowaniem, zamienianiem i składaniem nie ma sensu

I tak chyba zrobię. W zasadzie to zbliża się najlepszy okres jeżeli chodzi o wszelkie modyfikacje sprzętowe. Zimą można coś fajnego wyrwać (nawet w Polsce). Zobaczymy jak będzie z kasą i jak będzie z pracą.
Najpierw pomyślę nad ramą. Luxtech wchodzi w grę jak najbardziej. Cena jest przystępna , do tego może być "sklejona" na miarę. Widziałem jeden model na żywo na wyścigu w Psarach (rower naszego forumowego kolegi Miguel-a ). Mówił, że sztywna jak pierun....taką opinię słyszałem nie tylko od niego. Na marginesie dodam, że rowerek zrobił na mnie naprawdę spore wrażenie.
Lub szukać jakiegoś fajnego Speca, ewentualnie lukać na stronę Canyon-a co jakiś czas, może będą jakieś przeceny....

A jak się uda zmienić ramkę to rozglądać się za fajnymi stożkami na szytkę...ale to już może w kolejnym sezonie...

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 październik 2011 - 12:19

Jak się przesiadłem z treningowych kół na Cosmici to różnicę poczułem. Są ciężkie-wiem, ale są i sztywne.

Masz rację, sztywne są. W tym teście kół możesz sobie w tabeli odczytać i ewentualnie zaplanować zakup alternatywnych kół, żeby nie wtopić ze sztywnością nowego nabytku.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11 daniel1302

daniel1302
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPabianice

Napisano 06 październik 2011 - 15:33

Witam mam znajomego co chce sprzedać ramę Simplon Pavo rozmiar56 bo kupił nowego speca

#12 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 październik 2011 - 16:13

[quote]

[quote]zapolował bym na :
Specialized: - firma słynąca z niesamowitej sztywności ram[/quote]
Wiem, czytałem. Mieszkając w Zakopanem bywałem często w sklepie Airbike. Jak na to miasto sprzętu szosowego tam było od groma, w tym wisiały trzy czy nawet cztery ramy Speca - jakieś topowe modele (dokładnie już nie pamiętam) w cenach od 3k do 6k. Wykonanie, malowanie, wygląd, waga...wszystko dopracowane, jednym słowem piękne ramy.

[/quote][/quote]

Potwierdzam sprawę sztywności speców. Mam Tarmaca 2010 i przyznam że kupiłem po mega okazyjnej cenie tańszej niż Luxtech. Sztywność ramy jest niesamowita w porównaniu z Trekiem na którym jeździłem wcześniej. Dobre koła i na sprinty rower jest super.

#13 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 październik 2011 - 07:30

Witam mam znajomego co chce sprzedać ramę Simplon Pavo

Jakieś opinie o tej ramie ? Na bike24 model 2011 kosztuje prawie tysiąc euro...

#14 daniel1302

daniel1302
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPabianice

Napisano 07 październik 2011 - 13:09

Witam jest to model z przed dwóch albo z trzech lat opinie kolega chwalił rama wygląda jak na tej fotce http://gallery.roadb...55655/si/sachs. Ja na niej jechałem raz ale była to krótka droga ok 500m sam mam speca tarmac

#15 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 październik 2011 - 13:29

daniel1302 dzięki za link, teraz przynajmniej wiem na 100%, że to ta (wczoraj też patrzyłem dokładnie na to samo zdjęcie). Podoba mi się (wizualnie, bo co po zdjęciu więcej powiedzieć). Będę dzwonił do Dominika O. z Pabianic (bo to chyba o niego chodzi nie?). Ma ogłoszenie na blogu Toskania 2012.

#16 daniel1302

daniel1302
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPabianice

Napisano 07 październik 2011 - 15:44

Witam tak dokładnie chodzi o Dominika dzwoń do niego a wszystkiego się dowiesz może był by zainteresowany cosmicami

#17 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 październik 2011 - 20:35

Mały OT...aczkolwiek nie do końca: zjechać troszkę w dół, jest kilka fotek (rower na ramie Simplon Pavo II).
Nice :!: :!: :!:

#18 lucjan

lucjan
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • Skądnieopodal

Napisano 08 październik 2011 - 06:30

wicklowman, osobiscie rekomendowałbym Ci ramkę Peritusa Dimiko (Tajwan) http://www.jagu.biz.pl/peritus/. Sprzedawca mieszka w pobliżu Łodzi, przychyli CI nieba, na pewno dogadasz się z nim co do ceny.
Już trochę tych ramek jeździ w wyścigach. W Magazynie Rowerowym był opisany test tej ramy i były same zachwyty.
Ja też się na nią skusiłem i nie mogę powiedzieć o niej nic złego. Jest leciutka, sztywna.

#19 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 październik 2011 - 07:28

lucjan dzięki za przypomnienie mi o tej firmie. Jakiś czas temu był gościu na wyścigu w Tuszynie i rozdawał ulotki. Nosił ramkę i koła. Wtedy jeszcze nie myślałem o niczym...była okazja pomacać, szkoda.
Obejrzałem co oferują i jestem pod wrażeniem...Temat ciekawy w każdym razie.

#20 lucjan

lucjan
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • Skądnieopodal

Napisano 08 październik 2011 - 09:13

O Peritusie pisałem już http://www.forumszos...=4182&start=330

Dodaj odpowiedź