Nosze się z zakupem butów szosowych już od jakiegoś czasu (do tej pory śmigam w butach mtb) jednak co rusz mam ten sam problem.
Naczytałem się opinii o różnych "kapciach", gdzie poruszany był problem dobrania rozmiaru jednak są one na tyle rozbieżne, że nie mam pojęcia jaki rozmiar np. sidi będzie na mnie dobry jeśli normalnie nosze rozm 42 (27.0-27,5cm)
Stąd pomysł i zarazem prośba, aby każdy kto gdzieś się może natknął na rozmiarówkę jakiegoś producenta butów rowerowych niech wklei linka lub obrazek.
Zarazem prosze o opis własnych spostrzeżeń, które nie raz mogą zawierać cenne wskazówki co do doboru odpowiedniego rozmiaru.
Osobiście przymierzam sie do sidi. Wypatrzyłem nawet jedne, w opisie których podane jest, że wkładka ma 27cm, wszystko było ok ale ,chyba nawet na tym forum, wyczytałem, że cholewka sidi jest dłuższa niż wkładka i nie należy się sugerować długością wkładki bo w but zmieści się wieksza stopa. W wyniku tego i braku możliwości przymierzenia butów "live" nie wiem jaki rozmiar zakupić.
Jeśli temat powielam to przepraszam ale szukałem na forum i podobnego nie znalazłem.
w butach shimano spd (mtb) najlepiej wybrać te o numer większe od butów jakie nosimy na co dzień (nie wiem czy to dotyczy także szosowych)