Witam, problem polega na tym, że chcę wymienić tylną piastę (jest to jakiś joytech, niska półka, baardzo niziutka), na coś lepszego. Rozstaw tylnych widełek to 126 mm, i z racji tego, że przy tym rozstawie nie ma co za bardzo szaleć z ilością koronek, a jest mi to i tak za bardzo do szczęścia nie potrzebne, to fajnie by było, aby to coś było na wolnobieg nakręcany, 5 rzędowy. Fundusz jaki na to mam to ok 150 zł, zastanawiałem się nad Novatecami, ale nie wiem czy duży wolnobieg podejdzie. Znacie może jakiś fajny produkt na maszynach, który można by zakupić? Ewentualnie jakie są Wasze porady?
Pozdr.
Piasta na wolnobieg nakręcany 5 rzędowy
Started By
Hrehor
, 09 paź 2011 16:46
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 październik 2011 - 16:26
to ilo rzędowy wolnobieg nakręcisz nie ma wpływu na szerkość piasty.
Normalna szosowa piasta tylna pod kasetę ma szerokość 130mm, pewnie masz stalową ramę więc nie ma żadnych przeciwskazań żeby ją te 4mm rozciągnąć.
Wolnobiegi to przeszłość, trudno dostępne i pod każdym względem gorsze.
Bierz piastę pod kasetę.
Novateci to obecnie niezłe piasty w świetnych cenach na allegro.
Poszukaj co się mieści w twoim budżecie i tyle.
Nie wiem jaką masz manetkę i ile rzędów co to obsłuży to musisz wiedzieć przy kuonie samej kasety
Normalna szosowa piasta tylna pod kasetę ma szerokość 130mm, pewnie masz stalową ramę więc nie ma żadnych przeciwskazań żeby ją te 4mm rozciągnąć.
Wolnobiegi to przeszłość, trudno dostępne i pod każdym względem gorsze.
Bierz piastę pod kasetę.
Novateci to obecnie niezłe piasty w świetnych cenach na allegro.
Poszukaj co się mieści w twoim budżecie i tyle.
Nie wiem jaką masz manetkę i ile rzędów co to obsłuży to musisz wiedzieć przy kuonie samej kasety
Gosc_cookie_*
Napisano 12 październik 2011 - 16:54
5 rzedów nie było chyba nigdy indeksowanych więc rodzaj manetki nieistotny. Jakbyś chciał zostać przy wolnobiegu do szosowe przełożenia oferuje sunrace tylko chyba na 6 trybów. róznicy nie powinno to robić specjalnej ramie pewnie po przełożeniu podkładek i delikatnym podcentrowaniu przyjmie to stara piasta. Za grosze kupisz tez do tego indeksowane manetki suntor-a czy shimano rx100 600 czy inne rsx-y.
Napisano 12 październik 2011 - 22:17
Chyba od 8 biegów wzwyż. Piasty o rozstawie 126 mm pod kasetę istnieją i są z bębenkami 7-rzędowymi. Da się takie piasty przerobić na 8 rzędów montując kasetę 9-biegową bez jednej zębatki i dając manetki indeksowane 9 biegowe. Lub założyć kasetkę 10 rzędową bez jednej koronki i dając manetki 10tki - wtedy mamy pełne 9 biegów. No ale te dwie opcje to już takie troszkę nie na akurat ten tutaj temat.Normalna szosowa piasta tylna pod kasetę ma szerokość 130mm
Pod wolnobieg wiele starych piast jakoś od początku lat 80 ma rozstaw właśnie 126 mm.
Napisano 16 październik 2011 - 15:53
Rozciągać nie zamierzam. Znajomy z firmy tak zrobił i niestety skończyło się na popękaniu widełek, i trza było spawać. Rama jest cr-mo. To że po nakręceniu się piasta nie rozszerza to wiemy wszyscy, myślałem nad tym żeby przejść na kasetę, bo wygodnie, ale h/k jak możesz to podaj mi przykład piasty z bębenkiem, która ma długość 126 mm.
Pozdr!
Pozdr!
Napisano 18 październik 2011 - 06:40
Czasem ma. Część piast pod wolnobiegi 5-rzędowe ma szerokość w okolicach 122-124mm i jest wtedy minimalnie za mało nawet na 6 rzędów. Ostatnio przekonałem się o tym wymieniając wolnobieg 5tkę na 6tkę Atom 77 - musiałem zmienić oś i tulejkę dystansową pomiędzy dwiema kontrami, bo ostatnia zębatka oparła się mocno o ramę.to ilo rzędowy wolnobieg nakręcisz nie ma wpływu na szerkość piasty.
No, każda szosowa oryginalnie pod 7 biegów. :-) Np. Shimano FH-HG50, FH-A550, FH-1055.h/k jak możesz to podaj mi przykład piasty z bębenkiem, która ma długość 126 mm.