Jump to content

Photo

Sikuu bolii.

23 replies to this topic

#1 Yarasq

Yarasq
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 31 October 2011 - 00:08

Witam
Mam taki problem. Niedawno zmieniłem rowerek na szosówkę. Wczesniej jeździłem na crossie Authora. Po kilkudziesięciokilometrowej trasie mam problem z sikaniem :oops: . Podczas oddawania moczu czuje piekący ból. Obniżyłem lekko nos siodełka co pomogło no ale z kolei teraz zssuwam się z siodełka i ręce są nadmiernie obciążone. Jeżdżę na siodełku Bontrager Race. Wiem, że ten temat był już poruszany na forum ale nie został on wyczerpany. Czy Waszym zdaniem wymiana siodełka na takie z otworem wystarczy np takie http://allegro.pl/se...1801867485.html Zaznaczam, że wcześniej nawet po trasach ponad 200 kilometrowych takich problemów nie było.

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 31 October 2011 - 07:12

może masz za wysoko siodełko ogólnie?? jak problem nie ustąpi to już tylko lekarz pomoże. Może to zapalenie cewki moczowej.

u2250y2014v3.gif

#3 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 October 2011 - 07:49

Podczas oddawania moczu czuje piekący ból.

zawsze po szosówce, czy to jednorazowy przypadek? Bo może to rzeczywiście przypadek?

#4 Yarasq

Yarasq
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 31 October 2011 - 08:42

Zmieniałem wysokość siodełka. Jezeli jest ustawione idealnie w poziomie to boli. Jak pisałem problem znika jeżeli lekko opuszczę nos siodełka(dosłownie o jeden ząbek), ale jazda wtedy nie jest taka jak powinna. Problem dotyczy tylko szosy. No i to nie przypadek.

#5 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 31 October 2011 - 09:17

Skoro problem znika gdy opuścisz nos siodełka to najprawdopodobniej masz je ustawione za wysoko.

#6 jakubruc

jakubruc
  • Użytkownik
  • 161 posts
  • SkądSopot

Posted 31 October 2011 - 17:44

Jak nie pomogą zmiany ustawień, a pewnie nie pomogą :), zainwestuj w
ISM
W rowerze czasowym nie miałem wyjścia.
Siodło z "dziurą" nie wystarczy... też to sprawdziłem.

#7 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 November 2011 - 21:01

A jeśli to pierwsze jazdy szosą to spróbuj się trochę "rozjeździć". Też chyba miałem raz czy dwa taki problem jak opisujesz gdy zaczynałem ujeżdżać kolarkę ale po kilku jazdach, obniżeniu siodła oraz przyzwyczajeniu ciała dolegliwość ustąpiła.

#8 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 02 November 2011 - 11:11

Yarasq miałem dokładnie to samo po pierwszych dniach jazdy na szosie. Problem z bólem podczas sikania minął mi kiedy obniżyłem siodełko o 2 cm. Teraz został mi jeden problem podobnej natury ale co mi tam... najwyżej zostanę impotentem w wieku 21 lat :-D

#9 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 posts
  • SkądSidzina

Posted 02 November 2011 - 12:28

za wysoko siodło na bank

#10 Yarasq

Yarasq
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 02 November 2011 - 21:50

No cóż w moim wieku impotencja to już nie katastrofa ale jakbym miał znów 21 lat hmmm ;-D
Dzięki Panowie za odzew, troszkę mnie ta sytuacja niepokoiła. Wiecie wymarzona kolarka a tu ... a nie wyobrażam sobie teraz życia bez kręcenia.

#11 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 02 November 2011 - 22:48

Spróbuj się na razie ustawić dokładnie tak jak w crossie, a potem ewentualnie zmieniać pozycję milimetrowymi kroczkami/ najlepiej z tym samym siodełkiem/ pozdr

#12 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 02 November 2011 - 23:31

Jak się okaże że zapalenie cewki moczowej to może pij takie ziółko http://www.doz.pl/zi...olonicznik_nagi

u2250y2014v3.gif

#13 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 03 November 2011 - 08:10

Witam
Mam taki problem. Niedawno zmieniłem rowerek na szosówkę. Wczesniej jeździłem na crossie Authora. Po kilkudziesięciokilometrowej trasie mam problem z sikaniem :oops: . Podczas oddawania moczu czuje piekący ból. Obniżyłem lekko nos siodełka co pomogło no ale z kolei teraz zssuwam się z siodełka i ręce są nadmiernie obciążone. Jeżdżę na siodełku Bontrager Race. Wiem, że ten temat był już poruszany na forum ale nie został on wyczerpany. Czy Waszym zdaniem wymiana siodełka na takie z otworem wystarczy np takie http://allegro.pl/se...1801867485.html Zaznaczam, że wcześniej nawet po trasach ponad 200 kilometrowych takich problemów nie było.

Zmierz jaką miałeś odległość siodełka od środka korby w Authorze i tak samo wysoko ustaw siodełko w szosie albo i niżej. Lepiej żeby siodełko było odrobinę za nisko niż za wysoko. A może sobie coś przeziębiłeś ?

#14 Gosc_oscar_*

Gosc_oscar_*
  • Gość

Posted 03 November 2011 - 10:59

Jak nie pomogą zmiany ustawień, a pewnie nie pomogą :), zainwestuj w
ISM
W rowerze czasowym nie miałem wyjścia.
Siodło z "dziurą" nie wystarczy... też to sprawdziłem.

Ja sprawdziłem siodło SMP i jest duża poprawa. Dziura większa niż w innych siodłach i jest przez niemal całą długość. Nic nie uciska, nie drętwieje, nie boli...

#15 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2011 - 11:31

A może tak na badanie prostaty bo i wiek ku temu odpowiedni i będzie pewność że jest wszystko w porządku

#16 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2011 - 12:16

Lepiej żeby siodełko było odrobinę za nisko niż za wysoko.

Jak będzie za nisko to sobie szybko rozwali kolana.

Yarasq, poczytaj na forum o prawidłowym ustawieniu pozycji na rowerze i zastosuj w praktyce.

#17 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 25 January 2012 - 23:10

Może masz starszego typu wkładki w spodenkach>? zainwestuj w lepsze grubsze z odpowiednim kanałem pośrodku,tez sporo pomaga...

#18 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 January 2012 - 07:47

jakies linki szamanviking? Troche podepne sie do tematu. Mialem problem taki, ze nacieralem odcinek ponizej klejnotow, w strone pachwiny do tego stopnia, ze nie moglem kontynuowac jazdy normalnie. Pojawilo sie takie bolace zgrubienie. Po odpoczynku od roweru problem zniknal, ale gdy zaczalem trenowac w tym sezonie, problem szybko wrocil. Jakos sie stalo, ze zaczalem korygowac ustawienie siodla, i o dziwo juz jest ekstra, goi sie dosc wolno, ale przynajmniej juz sie nie pogarsza.

#19 Yarasq

Yarasq
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 26 January 2012 - 09:21

Hej. Nie , spodenki mam dobre. Tym bardziej, ze mam kilka par i w każdych jest to samo. Na razie zainwestowałem w siodełko, ale szoska czeka na wiosenkę więc go nie sprawdzę. przyznam,ze byłem zaskoczony tym problemem bo wcześniej jeżdżąc na Crossie Authora ten problem nie istniał. Dzięki za porady, chyba po prostu w pewnym wieku trzeba zacząć dbać o pana prostatę :mrgreen:

#20 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 26 January 2012 - 09:37

http://aktywni.pl/ak...19/?ajax_page=2

Reply to this topic