Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#521 Tytanowy_Andrzej

Tytanowy_Andrzej
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 07 październik 2016 - 12:16

Witam!

Jako że wchodzimy w kolarsko gorszą część roku chce dalej sobie trenować w domu, nie interesuje mnie jako tako trening tylko zabawa zwiftem i tego typu aplikacjami mój budżet jest nieco ograniczony a swoją droga nie chce wydawać za dużo na trenażer. Mam takie dwie propozycje co lepsze?

TACX FLOW SMART

https://www.decathlo...id_8345488.html

vs.

Elite Qubo Digital Smart B+

https://www.bike24.com/p2140865.html

Po lekturze wątku zaopatrzyłem się już w 8-kanałowa antenę ANT+,  powiedzicie mi jak wygląda sprawa kompatybilności aplikacji? Bo jedynie kilka programów oficjalnie wspiera ww. trenażery, co w przypadku gdy nie ma go na liście? Dany program nie skomunikuje się z trenażerem?  Napisałem z takim pytaniem do kilku helpdesków ale do tej pory nie uzyskałem informacji, może ktoś z was miał taki problem?

pozdrawiam

#522 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 08 październik 2016 - 13:40

Są jakieś gotowe treningi jazdy w górach ? Tacx niby coś tam ma ale czy jest cos innego ?

#523 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 08 październik 2016 - 20:47

Panowie pomóżcie bo jestem zielony w temacie, a im więcej czytam o tych TTS'ach, ANT'ach itd. tym wiem mniej.

Zima idzie, MTB do piwnicy, szosa w drodze tak więc:

Co mam:

• Rower
  • Laptop i telewizor
  • Garmin Edge 520 z kadencją i HR
  • Pieniądze :)

Co chce i mogę:

• Trenażer z virtualem
  • Płacić abo za Zwift'a

Co ja mam kupić w rozsądnych pieniądzach żeby to wszystko ożenić i trenować przed sezonem ??

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#524 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 08 październik 2016 - 23:14

Ile kasy chcesz przeznaczyć na trenażer?

Ja mam trenażer tacx wiec w tej kwestii sie mogę wypowiedzieć. Najlepszym jak dla mnie rozwiązaniem z trenazerów tacxa (bo tylko tej firmy brałem pod uwagę- od innych odstraszał mnie miesieczny abonament) był trenażer Ironman dlatego bo już wszystko miał w zestawie. Kosztował co prawda 3500 zł ale dostałem do tego ebon na zakup do 400 zł. Brałem też pod uwagę tacx bushido ale nie bardzo sie kalkulował. Do bushido trzeba było dokupic zestaw uzupełniający za ok. 800 zł co robiło juz wtedy coś 3000 zł wiec wolałem dopłacic do lepszego Ironmana co miał już wszystko w zestawie i nie załuje. Jeśli chodzi o sam trenażer to spisuje sie bardzo dobrze.  Podczas podjazdów chodzi cicho natomiast zjazdy są już głośne. Na początku uskarżałem sie na uślizgi podczas podjazdu ale to wina była po mojej stronie bo podjazd był nie na moje siły dlatego ta jazda była taka szarpana. Reakcje na zmianę nachylenia trasy ma wręcz natychmiastową wiec to też jest duzy plus. Minusem są natomiast na pewno cena za trasy. Za krótkie trasy (jak dla mnie w sam raz) do pobrania tacx zyczy sobie ok 50 zł za trasy dvd 150 zł a za trasy na blu ray koszt jest coś koło 250 zł. Jak poszukasz to znajdziesz też trasy za free. Jeśli miałbym kupic ponownie trenazer to chyba brał bym trenazer tacxa. Cena wysoka ale jakość też.

#525 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 09 październik 2016 - 09:23

Ja używam Tacx Vortex Smart i to imho jest jedno z tańszych rozwiązań, podpinasz do zwifta i jezdzisz, potrzebujesz tylko dongla ant+, oprogramowanie tacxa trzeba opłacać zeby grac w multi, w zwifta tez, ale ilu uzytkownikow ;) koszt ok 1500. Możesz pomyslec tez na trenazerem z kaseta, jest znacznie cichszy, ale tacx sie ceni w tej kwestii

#526 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 09 październik 2016 - 13:01

Jaki jest koszt abonamentu miesiecznego w zwift? Duzo jest tras? Czy są jakieś treningi gotowe? Czy można zrezygnować w każdej chwili z abonamentu? Co lepsze zwift czy abonament w bkool?

#527 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 09 październik 2016 - 13:07

10$/ miesiąc, są trzy lokalizacje, które mają po kilka wariantów jazdy, można też samodzielnie skręcać na skrzyżowaniach, treningi mocowe są, można też układać własne...jest wiele jazd grupowych, ostatnio brałem udział w ustawce z ok 100 osobami ;) Tacx ze swoim oprogramowaniem się chowa...do tego wyścigi wg kategorii ustalanej na podstawie ftp, nie wiem czy jest aplikacja, która może się równać ze zwiftem na chwilę obecną...jak korzystasz ze stravy i masz premium to 2 miesiące masz w roku za free zwifta...

#528 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 09 październik 2016 - 13:18

Witam,

Rozważam zakup bkool-a ale z Ebay, bo u nas są 600zł droższe http://www.ebay.com/...r-/282208725283

Czy ktoś kupował tą drogą?

Przy okazji - jestem pod wrażeniem grafiki Zwift-a, ale nie mogę znaleźć, czy można ładować tam swoje trasy gpx z Garmina, czy mają tylko określone trasy do wyboru? Chciałbym móc załadować swoje trasy letnie, żeby ćwiczyć je w zimie w wygenerowanym świecie 3D.

#529 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 09 październik 2016 - 15:43

Ok, czyli reasumując

Potrzebuje np. Tacx Vortex Smart w podstawowej wersji + dongle ant+ + abo na swifta. Podpinam to do kompa i mam dostęp do tras w 3 lokalizacjach. Jeśli dodatkowo chce brać udział w ustawkach to muszę dokupić TTS 4.0 Advanced  za ~8 stówek. Dobrze rozumiem ?  A co z większa ilością tras w więcej jak 3 lokalizacjach ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#530 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 09 październik 2016 - 15:48

Do zwifta nie potrzebujesz tts 4.

Tts 4 to oprogramowanie tacxa, filmy za 150 jeden ;)

Zwift na chwile obecna ma tyle wariacji tras, ze coś dla siebie znajdziesz, zawsze możesz zrezygnować, trenażer Ci zostanie, a on jest sterowany przez aplikacje i zmienia dynamicznie obciążenie w zależności od pochylenia trasy + erg mode, co przy treningach na mocy jest mega pomocne, aplikacja pilnuje zadanej mocy nawet gdy zmienisz kadencje lub przełożenie...

Wpisz sobie zwift w youtube i zobacz co to w ogóle jest...ustawki jak w realu...

Proszę...

#531 Tytanowy_Andrzej

Tytanowy_Andrzej
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 09 październik 2016 - 18:36

porównanie aplikacji macie tutaj 

http://www.dcrainmak...iner-depth.html

#532 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 09 październik 2016 - 20:17

A jak jest z abonamentem w zwift? Płacisz jak za doładowanie konta czyli mozesz ale nie musisz co miesiać płacic czy jest już wymóg by co miesiąc płacić? Jak tam można płacić przez paypal?  

#533 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 09 październik 2016 - 20:22

O, można już śmigać na Bkool z oprogramowaniem Zwift.

https://support.zwif...r-with-ANT-FE-C

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#534 Tytanowy_Andrzej

Tytanowy_Andrzej
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 10 październik 2016 - 06:19

A jak jest z abonamentem w zwift? Płacisz jak za doładowanie konta czyli mozesz ale nie musisz co miesiać płacic czy jest już wymóg by co miesiąc płacić? Jak tam można płacić przez paypal?  

Możesz płacić tylko jak korzystasz, paypal działa. Wszystko masz na stronie zwifta

#535 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 październik 2016 - 06:20

Dokładnie tak, płacisz kiedy chcesz, możesz przez paypal, przy czym musisz wyłączyć subskrypcję bo z automatu się odnawia, wtedy korzystasz za zapłacony okres...

#536 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 październik 2016 - 08:49

O, można już śmigać na Bkool z oprogramowaniem Zwift.

https://support.zwif...r-with-ANT-FE-C

Od ponad roku, czyli od 3 września 2015r. dla trenażerów Bkool'a wyprodukowanych po sierpniu 2014r.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#537 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 10 październik 2016 - 10:25

Fakt. Zasugerowałem się datą artykułu.
Przymierzam się do zakupu Bkoola i wydaje mi się, że już w tym roku szukałem info o kompatybilności Bkool i Zwift i znalazłem jedynie info "soon".

Btw. Jakieś przecieki o nowym Bkoolu oprócz wyposażenia w BTLE?

#538 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 10 październik 2016 - 13:08

przymierzam się do zakupu Tacx Bushido Smart bo chciałbym coś bez zasilania zewnętrznego a w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdę, i mam pytanie czy w aplikacji lokalnej na PC GoldenCheetah jak i tych online Zwift, Trainerroad itd. będę mógł wyłączyć kadencję i moc podawaną przez trenażer (prędkość chciałbym żeby została) gdyż wolałbym się oprzeć na parametrach podawanych przez miernik Vector?

#539 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 10 październik 2016 - 13:35

Tak. W każdej z tych aplikacji możesz wybrać, z których czujników korzystasz.

#540 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 10 październik 2016 - 13:38

Jeżeli ma być to sterowane z mocy miernika to tylko w Trainerroad a w przyszłości  w wersji 4.1 GoldenCheetah i PowerPeaks.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

Dodaj odpowiedź