Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#781 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 00:08

Do kalibrowania Vortexa kupiłem sobie dodatkowy ant+ stick bo od parowania go przez BT można zwariować. Szczególnie jak ma się więcej urządzeń BT i istnieje ryzyko, że któreś przypadkowo sparuje się z trenażerem sprawiając że będzie niewidoczny dla innych urządzeń.

Mój Vortex w tym sezonie zaczął pokazywać moce w przedziale -1/+2% w porównaniu do miernika mocy. W zeszłym roku było to czasem nawet +13%. Zawsze kalibrowałem go na ciepło po kilkunastu minutach jazdy itd. Jedyne co zmieniłem w tym roku to ustawienie wentylatora. Przesunąłem go bliżej okna i ustawiłem wyżej kierując nawiew trochę w dół. Dzięki temu tłoczy on chłodne powietrze nie tylko na mnie ale też częściowo na trenażer poprawiając znacznie wentylację jednostki oporowej. Taka jedna zmiana zdziałała cuda. Mogę teraz korzystać z trybu ERG podczas treningu interwałowego bez kombinowania z powermatch itp. Mało tego jeśli warunki treningu nie zmieniły się (przede wszystkim temperatura) to kalibruje go raz na dwa tygodnie i wszystko jest ok.

Krótko więc podsumowując. Dla stosunkowo dokładnych i stabilnych odczytów mocy z Vortexa potrzeba:

- kalibracji na ciepło (co najmniej 10 minut dobrej rozgrzewki),

- dobrej wentylacji trenażera (!),

- stabilnej temperatury w pomieszczeniu,

- dętki z wentylem dobrze trzymającym ciśnienie.

#782 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 18:05

No właśnie - dla odmiany odpaliłem apkę Tacxa na Ipadzie - i poszło od kopa. Mój Moto G4 jakiś kulawy i ma problemy z parowaniem; wcześniej u brata jakiś Huawei itp. i też działało.

Co do kalibracji - w sumie nie jestem na 100% pewien czy zadziałała dynamiczna kalibracja w pedałach (w Bepro jest to średnio intuicyjne). Póki co cały czas mam wyższe wskazanie PM niż trenażera - nawet przy słabo dokręconym oporze ( lewy skraj zielonego pola).

Ciśnienie akurat mam dobre, przed każdą jazdą wbijam tyle samo.

[EDIT]

Wczoraj kolejne 20-30 minut spędzone na kalibracji Flowa - no i dalej to samo; moc z trenażera znacznie niższa niż z PM - i to jest ciekawe, wszyscy chyba mają problem z trenażerem zawyżającym moc. Generalnie jestem na lewym skraju zielonego pola w aplikacji Tacxa; zresztą nie jestem w stanie dojść dalej niż do połowy bo kalibracja wywala się z błędem

#783 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 grudzień 2016 - 21:46

Jeszcze raz odnośnie kalibracji ( tym razem zrobiona po 20 minutach jazdy)

-według Tacx Utility kalibracja jest OK. tzn kursor w zielonym polu ca.w  samym środku zakresu 

-według Tacx Cycling Apk jest za luźno - tzn kursor w czerwonym polu po lewej stronie 

której aplikacji wierzyć???

Zamówiłem części T1981.22 i T 1981.21 gdzie połamały się ,,plastiki '' trzymające ramę. Niestety po zamontowaniu  i ....kalibracji znowu pękły w T1981.22 ( to ta trudniejsza do wymiany część bo trzeba wybijać bolec a to wcale nie idzie tak łatwo jak na tym filmie https://www.youtube....jpT3C2a&index=2)

Tacx Cycling ( na zimno ) pokazywał, że za luźno , więc dokręcałem  śrubę , nie znowu jakoś super mocno ale wystarczająco żeby ten badziew znowu strzelił.

Teraz pokombinowałem z klejem , podkładkami alu ( chyba od zawiasów w drzwiach ) i chwilowo się trzyma- ale widać te plastiki to prawie jednorazówki , przynajmniej jak ktoś jeździ na MTB 26 .

#784 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 09 grudzień 2016 - 22:23

No u mnie po walce na czuja (wykorzystanie interwałów żeby brać i kręcić śrubą w trenażerze) udało się dojść do konsensusu i praktycznie pokrycia wykresów (są lekko przesunięte czasowo, niestety nie doszedłem jeszcze czy jest jakiś prosty sposób na zgranie dwóch interwałów po czasie). Różnica w mocy chyba procent-dwa, kosztem tego że na niskiej mocy (<50% FTP) pokazywało głupoty. No ale do przeżycia, tam to nie ma zupełnie znaczenia.

Szczerze powiedziawszy olałem zupełnie wskazania Tacxa, natomiast zakładam, że nie kręcąc śrubą i trzymając to samo ciśnienie w oponie opór powinien być ten sam - możnaby w sumie rozgrzać go i zobaczyć jakie mam wskazanie w Tacx Utility - i takiego się trzymać.

rw23IAP.png

#785 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 10 grudzień 2016 - 00:15

Jeśli kalibracja jest pod większe moce to na bardzo niskich mocach będzie pokazywać mniej niż powinno. To jest jednak Z1 więc 10-15W więcej nie robi żadnej różnicy. Ważne, żeby podczas interwałów Z3-Z6 moce się zgadzały.

Co do synchronizacji wykresów. Porównując wykresy przesuwasz do menu porównania całe pliki jazdy czy tylko wybrane interwały/selekcje? Korzystając z tych drugich łatwiej zsynchronizować wykresy (robisz dwie podobne selekcje zaznaczając po charakterystycznych punktach np. koniec i początek interwału) Można też korzystać z automatycznie wyznaczonych przez GC interwałów. Często są takie same w obydwóch plikach. Przykład na dole na szybko. Wybrałem w dwóch plikach dwie analogiczne części do porównania zaznaczając na początku i końcu tych samych interwałów:

Załączony plik  stages vs vortex compare1.png   126,42 KB   21 Ilość pobrań

#786 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 grudzień 2016 - 11:13

Może ktoś się orientuje jak  jest teraz z płatnościami/odnowieniem abonamentu  w tym Bkoolu.

( zastanawiam się - bo widzę jakaś reklama 50% ceny czyli 5 eurosów za miesiąc )

cytat z FAQ:

Taki tekst  z linku:  http://www.bkool.com...ionName=premium

If you don't use your annual subscription for one month (from the 1st to 31st), we'll extend it another month, up to a maximum of 3 months.*

*Only applicable for Premium subscription purchased before September 16th 2016.

Jak to rozumieć:

- kupuję Premium na miesiąc , podaję numer karty.... dalej nie przedłużam,nie używam  ....ale  automatycznie samo się odnowi do 3 miesięcy   ----- Tak nawet by było dla mnie OK ale jest * =( ...before 16 th September) - nigdzie konkretnych info nie widać.

Żeby nie było tak, że dla tych co kupili po 16 Września , jest  automatyczne odnowienie premium co miesiąc  bez żadnych 3 mies. widełek  , do skutku aż nie zrezygnujemy.

Wiem, że pewnie można sobie zerwać umowę kiedy  się chce, ale takie coś dla zasady już mnie średnio interesuje - wolałbym wiedzieć na czym stoję wcześniej nawet jak to tylko/aż 20 pln na miesiąc.  

(Mogę zabulić od razu z góry  za cały rok 5*12=60 euro     ale jak mi ma samo pobierać z karty ....tego bardzo nie lubię.)

edit: jest na stronie jakiś formularz to napisałem do nich może coś sensownego odpowiedzą

#787 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 11:30

Ja to (fragment, który wkleiłeś, bo w link nie wchodziłem) rozumiem tak: dla tych, którzy wykupili roczną subskrypcję przed 16 września i nie skorzystali z usługi przez cały miesiąc (od 1 do ostatniego dnia kalendarzowego), subskrypcja jest automatycznie przedłużana o kolejny miesiąc, maksymalnie o 3 miesiące.

Czyli kupiłeś we wrześniu 2016, potem czerwiec, lipiec i sierpień sobie nie korzystasz, to Ci za friko wydłużają subskrypcję z września 2017 do grudnia 2017.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#788 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 grudzień 2016 - 11:41

A ta ,,roczna subskrypcja'' - jak by wynikało z nazwy roczna i koniec czyli nie przedłużana automatycznie???

(  e tam te 50% zniżki to tylko na miesiąc czyli żaden wielki  biznes)

#789 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 12:05

Z FAQ na stronie Bkool wynika, że:
1. Automatyczne odnowienie subskrypcji jest zaznaczone przy zakupie zarówno subskrypcji rocznej, jak i miesięcznej.
2. Można to odhaczyć przed zakupem.
3. Można zrezygnować z odnowienia w trakcie trwania subskrypcji, jeżeli nie odhaczyłeś twgo przed zakupem. Trzeba się zalogować na swoje konto i w płatnościach tego poszukać.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

• big75 lubi to

#790 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 grudzień 2016 - 12:18

Masz na myśli ta ,,fajkę'' tutaj 

http://www.bkool.com...onName=payments

A nie jest tak że jak ,,odhaczymy'' to nie kupimy premium ?

Edit: kupiłem na próbę miesiąc po 4.99eu , rzeczywiście po zalogowaniu jest w ,SUBSCRIPTIONS''  klawisz   ,,do not reveal''. 

(Nie było wyjścia -kobieta  nie chce  jeździć programów treningowych  woli  po prostu pokręcić tę ca 1.h na rowerze-

Tacx i 3 trasy demo już się znudziły a to co kupiłem Plateau de Baeille na razie za ciężkie dla niej.)

#791 Dziadek

Dziadek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 08:49

Witam . Mam prośbę do szanownych kolegów . Potrzebuję porady ale proszę ( jeśli ktoś poradzi ) by tłumaczył i mówił do mnie jak do dwulatka gdyż za cholerę nie znam się na terminologii i komputerach pewnie z racji wieku - 50+

Chcę kupić trenażer i dysponuję zasobem gotówki tak ok 1500-1700 PLN .

Moje oczekiwania :

1. możliwość programowania jazdy - np. 15 min jazdy z małym obciążeniem następnie 15 min z większym , powrót do małego obciążenia i ponownie większe . itd. czas jazdy 1,5 do 2 godzin.

2. możliwość jazdy przy użyciu filmów oczywiście z obciążeniem które jest przypisane do oglądanej trasy . Z tym że u mnie internet jest dość słaby tak więc trzeba brać to pod uwagę .

3. możliwość przeniesienia obrazu na ekran TV .

Jak widać nie mam nie wiadomo jakich wymagań.

Myślę o zakupie czegoś używanego i zdaje się ze najczęściej proponowanym trenażerem o jakich myślałem są : 

1. Flow

2. i-Flow

3. Flow smart

4. Flow multipleyer

Czasami można tez spotkać

1 Fortius multipleyer

2. Buschido for tablet

I tu pytanie . który  wymienionych trenażerów byłby najbardziej odpowiedni jeśli chodzi i łatwość obsługi przy wymienionych założeniach . Jeśli chodzi o laptopa który mam to on ma takie parametry : przepisuje z tabliczki

1. Intel core-tm i3-2310M

2.NVIDIA Geforce  GT 520M , Up to 2741 MB TurboCache-tm

3. 4 GB DDR3 Memory

4. Win-7

Tableta nie mam ale to nie problem jeśli będę wiedział jaki byłby dla mnie przydatny

A może lepiej nie szukać używanego i kupić np. nowy np. Vortex .  

Pytania może banalne ale są odzwierciedleniem mojej wiedzy na ten temat .

Jeśli rozbawiłem brakiem wiedzy to fajnie :)

Proszę o jakieś rady

#792 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 grudzień 2016 - 09:17

Krótko: 

• Stare trenażery będą obsługiwane tylko przez dedykowane oprogramowanie producenta np. Tacx TTS i zamykasz się w tym systemie. Czyli wszystkie tu wymienione przez Ciebie będą się do tego zaliczać (wyjątek "nowy" flow z deca). Nowe tych ograniczeń nie mają.
  • W tym budżecie lepiej kupić nowy (np. flow z decathlonu), lub lekko używany (np. vortex, bushido).
  • Laptop jak laptop (całkiem pewno przyzwoity) i do TV to pewno w tym przypadku kablem HDMI byłby podłączany (o ile takie złącze ma), ewentualnie (choć to może tylko przy Win10?) połączeniem bezprzewodowym po Wifi.
  • Tablet do w/w listy trenażerów będzie pewno nieprzydatny, wyjątek może Bushido for tablet, ale tego lepiej unikać, bo to była wersja przejściowa pomiędzy Bushido obsługiwanym tylko przez TTS, a obecnym obsługiwanym przez wszystko (ANT+ i BTLE), a komunikującym się tylko przez BT z oprogramowaniem tabletowym tacx'a (ale nie wiadomo czy wszystkie przyszłe wersje będą go obsługiwać - może tak, ale to i tak zamknięcie w dedykowanej aplikacji)

Podsumowując - starego typu tylko wtedy, gdy się ma świadomość ograniczenia do zamknięcia w starych rozwiązaniach producenta. W Twoim przypadku zdecydowanie odradzam, czym mniej wiedzy, tym bardziej uniwersalne, nowe rozwiązanie (nowe to "smart" ale koniecznie tu interaktywne). Z tańszych Tacx'owych Flow z Decathlonu, Vortex, albo Elite Rampa. Używane np. Vortex czy Bushido (ale nie for tablet). 

• puchaty i Arked lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#793 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 09:33

Wg mnie nie warto kupować starego trenażera bez otwartej komunikacji ant+ i bluetooth. Zbyt wiele widziałem już osób, które tego żałowały. Lepszy podstawowy Smart dający możliwość wyboru oprogramowania niż wypasiony trenażer działający tylko z oprogramowaniem producenta.

#794 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 grudzień 2016 - 09:45

No i tu powtórzę - na początku "smart" był rozumiany jako smart w dosłownym tego słowa tłumaczeniu, czyli z możliwością regulacji parametrów treningu, ale okazało się, że łatka "smart" została dopięta do wszystkich nowych trenażerów, które nadawały dane treningowe (np. prędkość, szacowana moc itp.), ale nie koniecznie można było nimi sterować. Te z możliwością sterowania zostały określone jako "interaktywne" i każdy "interaktywny" to "smart", ale nie każdy "smart" to "interaktywny" (np. Tacx Satori Smart, Elite Kura).

Tak więc podstawowy Smart Satori da co prawda możliwość wyboru oprogramowania (ale tylko do odczytu danych, a nie do ustawienia obciążenia!), jednak możliwości da mniej niż wypasiony trenażer starszej generacji działający z oprogramowaniem producenta. Co nie oznacza, że warto te stare odkupywać, zwłaszcza bez pełnej świadomości ich ograniczeń. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#795 Dziadek

Dziadek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 11:10

Zawsze mówiłem że nie ma jak pytać :) Czyli pierwsza decyzja podjęta , Wszystkie z listy idą w odstawkę po za Flow z decatlonu. Tak więc ustawiam się  do Vortexa i Buchido ( bez tego pod tablet ) .  

No i po podpowiedzi znalazłem coś takiego a jeśli wszystko dobrze zrozumiałem to jest to właśnie ten jedyny model który mam brać pod uwagę z grupy Flow . http://allegro.pl/tr...6648287871.html

Jeśli chodzi o laptopa to ma HDMI i Tv też czyli sprawa się wyjaśniła .

#796 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 11:22

Tak. To ten jedyny Smart spośród wymienionych przez ciebie trenażerów.

#797 Dziadek

Dziadek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 11:41

Wielkie dzięki za wyjaśnienie jak chłopu na miedzy . Teraz musze zrozumieć to co tyczy się oprogramowania . Kolega napisał że kupując stare modele trenażera zamykam się w oprogramowaniu tylko do tych trenażerów , czyli oprogramowanie Tacx . W takim razie kupując np. tego Flow ( co podałem link ) lub Vortex-a lub Buschido można zastosować inne oprogramowanie ? jeśli tak jakie dla przykładu i czy to inne oprogramowanie tez będzie obsługiwało filmy które np. kupię a będą od Tacx-a ?

#798 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:07

Teoretycznie filmy Tacxa powinien odtwarzać darmowy Golden Cheetah. Nie próbowałem jednak więc nie wiem na pewno.

Jest też wiele innych programów/systemów, które również oferują interaktywne filmy (np. Bkool, Kinomap, Cycleops Virtual Training), a sumarycznie mogą wyjść taniej niż dość drogie filmy Tacxa. Z trenażerami Smart opcji jest wiele i to jest ich największy plus.

• Prozor i Dziadek lubią to

#799 KWAK

KWAK
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:34

Jestem w podobnym wieku. Rok temu kupiłem tacx i - flow przygotowanego   do treningu w rzeczywistości wirtualnej (TTS4). Kupiłem go za ok. 1300 zł. Moje wrażenia:

1. dobrze wykonany, stabilny,

2. generuje obciążenie wystarczające dla amatora,

3. płynnie reaguje na zmiany obciążenia,

4. dobrze współpracuje z filmami tacxa,

5. Jeżdżę w garażu. Tak więc nie zwracam uwagi na to czy jest głośny czy nie.  Aby oglądać z kompa filmy muszę zakładać słuchawki, bo dźwięk trenażera skutecznie zagłusza film.

6. Filmy są przereklamowane - nie zabijają nudy tak skutecznie jak mogłoby się wydawać.

7. warto sprawdzić kompa czy jest kompatybilny z oprogramowaniem TTS4. Ja tego nie zrobiłem i musiałem kupić nowego laptopa, który służy tylko do obsługi trenażera. Do sprawdzenia jest specjalny program na stronach tacxa.

8. Obsługa trenażera jak i TTS4 jest prosta i nieskomplikowana.

Pozdrawiam

#800 KWAK

KWAK
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:35

Jestem w podobnym wieku. Rok temu kupiłem tacx i - flow przygotowanego   do treningu w rzeczywistości wirtualnej (TTS4). Kupiłem go za ok. 1300 zł. Moje wrażenia:

1. dobrze wykonany, stabilny,

2. generuje obciążenie wystarczające dla amatora,

3. płynnie reaguje na zmiany obciążenia,

4. dobrze współpracuje z filmami tacxa,

5. Jeżdżę w garażu. Tak więc nie zwracam uwagi na to czy jest głośny czy nie.  Aby oglądać z kompa filmy muszę zakładać słuchawki, bo dźwięk trenażera skutecznie zagłusza film.

6. Filmy są przereklamowane - nie zabijają nudy tak skutecznie jak mogłoby się wydawać.

7. warto sprawdzić kompa czy jest kompatybilny z oprogramowaniem TTS4. Ja tego nie zrobiłem i musiałem kupić nowego laptopa, który służy tylko do obsługi trenażera. Do sprawdzenia jest specjalny program na stronach tacxa.

8. Obsługa trenażera jak i TTS4 jest prosta i nieskomplikowana.

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź