A bądź tu mądry i domyśl się, jak bdorau połączył (ANT/BT?) trenażer z czymś co zwifta obsługuje (PC/Mac/iOS/AppleTV/Android?)...
Trenażer z "wirtualem"
Posted 29 December 2019 - 20:24
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 30 December 2019 - 02:55
Witam. Apple TV + któryś z zaprezentowanych trenazerow. Problem polega na tym że Apple TV odbiera tylko 3 źródła Bluetooth, gdzieś wyczytałem na zagranicznym forum, że podobno trenazery że stajni Tacx podają kadencję i moc jako jedno źródło sygnału (mój miernik mocy INPEAK choćby tak przesyła sygnał), chcąc spacerować czujnik tętna, trzeba to robić poprzez aplikacje Campanion (wolałbym tego unikać). Z filmiku nie jestem w stanie wszystko wychwycić, może ktoś więcej coś zrozumie lub jest jakiś użytkownik Tacxa i Apple TV, coś więcej na ten temat powie?
Tak więc w dalszym ciągu Core jest liderem średniej półki - przynajmniej dla mnie
Posted 30 December 2019 - 07:27
Wszystkie nadają zbiorczy sygnał w jednym kanale BT. Wahoo po ostatniej aktualizacji firmware również.
Źle zrozumiałeś. 3 źródła sygnału BT:
- Pilot AppleTV
- Trenażer: moc+kadencja
- Tętno
W przypadku gdy trenażer nie podaje kadencji razem z mocą (i ewentualnie sygnałem "prędkości" choć nie wiem po co komu to, no ale jest) wtedy kolejny kanał BT jest zajmowany przez kadencję lub osobny czujnik kadencji jeśli trenażer nie daje tego sygnału.
W przypadku Apple TV nie podłączysz:
- Pilot ATV
- Trenażer sterowany (moc+kadencja)
- Pomiar mocy
- Tętno
Albo chcesz mieć kadencję z korby.
Jeden kanał za dużo - czyli jeśli chciałbyś podłączyć czujnik mocy (kaprycho, albo trenażer mało dokładny w oszacowaniu mocy) to tętno przez companion.
- czarusblitz likes this
Posted 01 January 2020 - 16:30
Pod Turno używałem miernika P2M i czujnika tętna Wahoo, trenażer był wykrywany jako controllable. Czujnika Misuro B+ nie parowałem z Zwift pod ATV.
W Suito mam wszystko co potrzebne i P2M mi odpada 😊
Tutaj wszystko jest ładnie opisane https://www.dcrainma...pple-tv-4k.html
czarusblitz pytanie jaki trenażer i co chcesz po BT podłączyć?
Posted 02 January 2020 - 13:26
przez BT, Companion w telefonie plus Zwift na PC - Windows 10, tak żeby nie trzeba było się już domyślać i w tej kwestii...
A bądź tu mądry i domyśl się, jak bdorau połączył (ANT/BT?) trenażer z czymś co zwifta obsługuje (PC/Mac/iOS/AppleTV/Android?)...
To znaczy, że po dokupieniu ANT+ i połączeniu do PC będzie możliwość sparowania jako Controllable?
Ma znaczenie. Z Qubo są problemy, żeby go połączyć jako Controllable przez BT.
Posted 02 January 2020 - 14:37
przez BT, Companion w telefonie plus Zwift na PC - Windows 10, tak żeby nie trzeba było się już domyślać i w tej kwestii...
No i teraz czy trenażer jest podłączony bezpośrednio do PC przez BT, czy za pośrednictwem Companion? Jak poprzez Companion to raczej tak działać nie będzie, musi być bezpośrednio do PC: przez BT lub (lepiej) ANT+.
Podłączenie przez ANT+ może poprawić, bo FAQ Zwift tak ten problem objaśnia:
https://support.zwif...ssues-BJHAEI_NS
No i teraz w przypadku gdy użytkownik sparował smartfon okazuje się, że aplikacja np. Elite trzyma połączenie i żadna inna aplikacja na danym smartfonie, a tym bardziej na innym urządzeniu nie nawiąże połączenia z tym kanałem BT. Co więcej, w tym przypadku nawet może okazać się jak w powyższym przykładzie, że pomimo prób użycia ANT+ i tak to trzymanie kanału BT skutecznie uniemożliwia sterowanie trenażerem.
Jak sprawdzić, czy smartfon nie blokuje - wystarczy go (lub chociaż samo BT) wyłączyć.
Posted 02 January 2020 - 15:20
Połączenie jest przez Companion, bo na samym BT Zwift na PC nie widział żadnego czujnika i dopiero poprzez Companion połączyło czujnik mocy, prędkości i kadencji (bez opcji controllable)
Na Elicie też "ciężko" idzie, natomiast w przypadku wyboru programów treningowych opór zmienia się automatycznie bez problemu.
Początkowo także podejrzewałem, że być może Zwift nie obsługuje niektórych częstotliwości BT i stąd problemy z połączeniem i współpracą.
Czyli na tę chwilę rozumiem, że nie ma 100% rozwiązania tego problemu, nie chciałbym w ciemno kupować ANT+ i borykać się z tym samym problemem - tak wiem, dopóki nie sprawdzę to nie będę wiedział
Posted 03 January 2020 - 19:38
Pytałem, ponieważ przymierzam się do zakupu interaktywnego trenazera (Wahoo Kickr Core, Tacx Flux lub Elite Direto). Zwift używam na Apple TV. Obecnie użytkuje klasyczny trenazer magnetyczny z manualną manetka + pomiar mocy i opaska tętna. Wszystko w tym układzie sie ładnie paruje i smiga, dlatego poprostu myślałem, że przy trenazerze interaktywnym przy parowaniu pojawią mi się 4 czujniki (moc, kadencja, tętno, controlable) i że wtedy daje to jako 4 źródła Bluetooth, a Apple TV obsługuje jedynie 3 kanały. Ale już mi to kolega Prozor wyjaśnił.Można dokupić NPE Cable https://www.amazon.c...8bbfa5a531affa1 do Apple TV. Nie miałem możliwości używać.
Pod Turno używałem miernika P2M i czujnika tętna Wahoo, trenażer był wykrywany jako controllable. Czujnika Misuro B+ nie parowałem z Zwift pod ATV.
W Suito mam wszystko co potrzebne i P2M mi odpada
Tutaj wszystko jest ładnie opisane https://www.dcrainma...pple-tv-4k.html
czarusblitz pytanie jaki trenażer i co chcesz po BT podłączyć?
Posted 03 January 2020 - 20:27
Posted 04 January 2020 - 17:35
● Elite Direto:
+ Dobry i dokładny pomiar mocy
Duży i poprawiony opór
Dobry stosunek ceny do jakości
- Często pękające paski (przynajmniej w
poprzednim modelu
Częste reklamacje innych użytkowników
Podobno słaby tryb ERG
W wielu przypadkach słychać drgania lub wibracje
● Tacx Flux
+ Podobno dobry system reklamacji (niby firma
przejęta przez Garmina)
Duże koło zamachowe, co odwzorowuje
znakomicie realną jazdę na zewnątrz
Niezły tryb ERG, choć opinie są podzielone
Wersja Flux S oraz Flux 2 poprawiona, zwlaszcza
wersję 2, ma lepsze parametry, ale cena wyzsza.
- Wysoka cena w wersji Flux 2 oraz mało informacji.
Różne opinie co do trybu ERG
Różne opinie co do dokładności pomiaru mocy
Umiarkowana ilość reklamacji
● Wahoo Kickr Core:
+ Dobra jakość wykonania
Mało reklamacji
Bardzo dobry tryb ERG
Cicha praca
- Wysoka cena
Brak rączki do przenoszenia
Mniejsza ilość dodatkowych rzeczy w zestawie w
stosunku do konkurencji
To są informacje, które dotychczas udało mi się zdobyć, wyczytać na innych forach i stronach. Może ktoś ma/miał bliższy kontakt z tymi urządzeniami i podzieli się swoją opinią. Pozdrawiam.
Posted 04 January 2020 - 20:56
Poszukaj sobie moich postów na temat Direto i Kickr Core. Szczególnie porównanie wskazań mocy z pedałami favero i co na to powiedział serwie Elite. Ostatnią rzeczą którą powiedział bym o Direto (nie X) to dobry i dokładny pomiar mocy.
Amerykanin zjada Włocha na śniadanie pod każdym względem. O Fluxie się nie wypowiadam bo nie miałem, choć bardzo dobre opinie o serwisie potwierdzam bo reklamowałem Geniusa. Wtedy jeszcze nie sprzedali się Garminowi.
- czarusblitz likes this
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 04 January 2020 - 23:12
Przecież Core jest sterowany przez ANT FE-C. BT co prawda nie FTMS, a własnościowy, jednak raczej niemalże każda aplikacja go obsłuży. No może za wyjątkiem dedykowanych do innych trenażerów np. Elite, czy Tacx (choć tu pewno nie do końca). Tak więc to żaden minus zakotwiczać się w aplikacji dostarczanej przez producenta trenażera. To już nie te czasy - jeśli trenażer nie wspierałby standardów, to sukcesów na rynku by nie odniósł.
A co do licznika, czy raczej komputerka treningowego: faktycznie produkty wahoo najlepiej współpracują z Kickr, ale każdy inny używający ANT+ FE-C też da radę.
Ostatnio nabyłem interaktywnym trenażer. Fajna zabawa 😊 z APT działa super.
A co to APT? Czyżby Apple TV? To może od razu skrót A. Albo TV. Albo domyśl się
Posted 04 January 2020 - 23:13
Zaprogramować trening można w tuzinie edytorów (np. https://trainerday.com/ , http://zwofactory.com/, https://power-peaks.com/pl/editor.html)i wysterować kolejnym tuzinem płatnych lub darmowych (np. https://power-peaks.com/pl/).Albo licznikiem, również garminem.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 04 January 2020 - 23:46
Z apką elite raczej oczywiste, że nie będzie działać.
Nie tylko z płatnymi działa. Powyżej masz przykłady. A komputerek rowerowy to podstawa. Bez tego nie ma treningu 🤣🤣🤣
- lukaszzsch likes this
Posted 05 January 2020 - 00:15
Onelap? Tak.