Jump to content

Photo

Trenażer z "wirtualem"

2226 replies to this topic

#1881 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 December 2019 - 20:24

A bądź tu mądry i domyśl się, jak bdorau połączył (ANT/BT?) trenażer z czymś co zwifta obsługuje (PC/Mac/iOS/AppleTV/Android?)...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1882 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 30 December 2019 - 02:55

Tak więc w dalszym ciągu Core jest liderem średniej półki - przynajmniej dla mnie ;)

Witam. Apple TV + któryś z zaprezentowanych trenazerow. Problem polega na tym że Apple TV odbiera tylko 3 źródła Bluetooth, gdzieś wyczytałem na zagranicznym forum, że podobno trenazery że stajni Tacx podają kadencję i moc jako jedno źródło sygnału (mój miernik mocy INPEAK choćby tak przesyła sygnał), chcąc spacerować czujnik tętna, trzeba to robić poprzez aplikacje Campanion (wolałbym tego unikać). Z filmiku nie jestem w stanie wszystko wychwycić, może ktoś więcej coś zrozumie lub jest jakiś użytkownik Tacxa i Apple TV, coś więcej na ten temat powie?
Using Tapatalk

#1883 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 December 2019 - 07:27

Wszystkie nadają zbiorczy sygnał w jednym kanale BT. Wahoo po ostatniej aktualizacji firmware również.

Źle zrozumiałeś. 3 źródła sygnału BT: 

1. Pilot AppleTV
  2. Trenażer: moc+kadencja
  3. Tętno

W przypadku gdy trenażer nie podaje kadencji razem z mocą (i ewentualnie sygnałem "prędkości" choć nie wiem po co komu to, no ale jest) wtedy kolejny kanał BT jest zajmowany przez kadencję lub osobny czujnik kadencji jeśli trenażer nie daje tego sygnału.

W przypadku Apple TV nie podłączysz:

1. Pilot ATV
  2. Trenażer sterowany (moc+kadencja)
  3. Pomiar mocy
  4. Tętno

Albo chcesz mieć kadencję z korby.

Jeden kanał za dużo - czyli jeśli chciałbyś podłączyć czujnik mocy (kaprycho, albo trenażer mało dokładny w oszacowaniu mocy) to tętno przez companion.

• czarusblitz likes this

#1884 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,527 posts
  • SkądSK

Posted 01 January 2020 - 16:30

Można dokupić NPE Cable https://www.amazon.c...8bbfa5a531affa1 do Apple TV. Nie miałem możliwości używać.
Pod Turno używałem miernika P2M i czujnika tętna Wahoo, trenażer był wykrywany jako controllable. Czujnika Misuro B+ nie parowałem z Zwift pod ATV.

W Suito mam wszystko co potrzebne i P2M mi odpada 😊

Tutaj wszystko jest ładnie opisane https://www.dcrainma...pple-tv-4k.html :)

czarusblitz pytanie jaki trenażer i co chcesz po BT podłączyć?

#1885 bdorau

bdorau
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 02 January 2020 - 13:26

A bądź tu mądry i domyśl się, jak bdorau połączył (ANT/BT?) trenażer z czymś co zwifta obsługuje (PC/Mac/iOS/AppleTV/Android?)...

przez BT, Companion w telefonie plus Zwift na PC - Windows 10, tak żeby nie trzeba było się już domyślać i w tej kwestii...

Ma znaczenie. Z Qubo są problemy, żeby go połączyć jako Controllable przez BT.

To znaczy, że po dokupieniu ANT+ i połączeniu do PC będzie możliwość sparowania jako Controllable?

#1886 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 January 2020 - 14:37

przez BT, Companion w telefonie plus Zwift na PC - Windows 10, tak żeby nie trzeba było się już domyślać i w tej kwestii...

No i teraz czy trenażer jest podłączony bezpośrednio do PC przez BT, czy za pośrednictwem Companion? Jak poprzez Companion to raczej tak działać nie będzie, musi być bezpośrednio do PC: przez BT lub (lepiej) ANT+.

Podłączenie przez ANT+ może poprawić, bo FAQ Zwift tak ten problem objaśnia:

https://support.zwif...ssues-BJHAEI_NS

Elite Qubo Digital Smart B+ Flat Resistance is Off
Issue Summary
We're currently investigating an issue with the Elite Qubo Digital Smart B+ in which users are reporting that their resistance is too hard when riding on a flat road. This doesn't seem to affect all users, so we’re trying to determine if it’s linked to specific trainers and/or configurations.

Workaround
While there's no confirmed workaround for this issue yet, we'll update this post as soon as we have more information. Thanks for your patience and understanding. In the meantime, feel free to try some of these options to see if there's any improvement:

If you can, try connecting over ANT+ instead.
The change that affected users was targeted at BLE, so ANT+ may still work at a neutral level.

Disconnect the Controllable Trainer option for your trainer, and either use your trainer only for a power source or use a separate power meter. While you won't get the variable resistance with this option, you can use your trainer like a classic trainer and change resistance manually with your bike gears.

ALE... Wątek na forum Zwift: Elite qubo digital smart B+ no ressitance
I tu użytkownik miał ten sam problem nawet korzystając z ANT+.
Co się okazało?
Tried elites myetraining app and still no resistance either. So I connected to zwift with android on my smartphone via blue tooth and it worked perfectly. Then used my PC again (windows 10 with ant +) and that’s now working properly again. Must have been a conflict somewhere with either connections or software.

No i teraz w przypadku gdy użytkownik sparował smartfon okazuje się, że aplikacja np. Elite trzyma połączenie i żadna inna aplikacja na danym smartfonie, a tym bardziej na innym urządzeniu nie nawiąże połączenia z tym kanałem BT. Co więcej, w tym przypadku nawet może okazać się jak w powyższym przykładzie, że pomimo prób użycia ANT+ i tak to trzymanie kanału BT skutecznie uniemożliwia sterowanie trenażerem. 

Jak sprawdzić, czy smartfon nie blokuje - wystarczy go (lub chociaż samo BT) wyłączyć. 

#1887 bdorau

bdorau
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 02 January 2020 - 15:20

Połączenie jest przez Companion, bo na samym BT Zwift na PC nie widział żadnego czujnika i dopiero poprzez Companion połączyło czujnik mocy, prędkości i kadencji (bez opcji controllable)

Na Elicie też "ciężko" idzie, natomiast w przypadku wyboru programów treningowych opór zmienia się automatycznie bez problemu.

Początkowo także podejrzewałem, że być może Zwift nie obsługuje niektórych częstotliwości BT i stąd problemy z połączeniem i współpracą.

Czyli na tę chwilę rozumiem, że nie ma 100% rozwiązania tego problemu, nie chciałbym w ciemno kupować ANT+ i borykać się z tym samym problemem - tak wiem, dopóki nie sprawdzę to nie będę wiedział ;) 

#1888 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 03 January 2020 - 19:38

Można dokupić NPE Cable https://www.amazon.c...8bbfa5a531affa1 do Apple TV. Nie miałem możliwości używać.
Pod Turno używałem miernika P2M i czujnika tętna Wahoo, trenażer był wykrywany jako controllable. Czujnika Misuro B+ nie parowałem z Zwift pod ATV.

W Suito mam wszystko co potrzebne i P2M mi odpada

Tutaj wszystko jest ładnie opisane https://www.dcrainma...pple-tv-4k.html :)

czarusblitz pytanie jaki trenażer i co chcesz po BT podłączyć?

Pytałem, ponieważ przymierzam się do zakupu interaktywnego trenazera (Wahoo Kickr Core, Tacx Flux lub Elite Direto). Zwift używam na Apple TV. Obecnie użytkuje klasyczny trenazer magnetyczny z manualną manetka + pomiar mocy i opaska tętna. Wszystko w tym układzie sie ładnie paruje i smiga, dlatego poprostu myślałem, że przy trenazerze interaktywnym przy parowaniu pojawią mi się 4 czujniki (moc, kadencja, tętno, controlable) i że wtedy daje to jako 4 źródła Bluetooth, a Apple TV obsługuje jedynie 3 kanały. Ale już mi to kolega Prozor wyjaśnił.
Using Tapatalk

#1889 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,527 posts
  • SkądSK

Posted 03 January 2020 - 20:27

Ostatnio nabyłem interaktywnym trenażer. Fajna zabawa 😊 z APT działa super.

#1890 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 04 January 2020 - 17:35

A może któryś z kolegów jest użytkownikiem wymienionego wyżej trenazera? (Wahoo Kickr Core, Tacx Flux 2, Elite Direto X). Jakieś subiektywne odczucia lub informacje, mam dylemat co do zakupu... Dla mnie wygląda to tak:
● Elite Direto:
+ Dobry i dokładny pomiar mocy
Duży i poprawiony opór
Dobry stosunek ceny do jakości
- Często pękające paski (przynajmniej w
poprzednim modelu
Częste reklamacje innych użytkowników
Podobno słaby tryb ERG
W wielu przypadkach słychać drgania lub wibracje

● Tacx Flux
+ Podobno dobry system reklamacji (niby firma
przejęta przez Garmina)
Duże koło zamachowe, co odwzorowuje
znakomicie realną jazdę na zewnątrz
Niezły tryb ERG, choć opinie są podzielone
Wersja Flux S oraz Flux 2 poprawiona, zwlaszcza
wersję 2, ma lepsze parametry, ale cena wyzsza.
- Wysoka cena w wersji Flux 2 oraz mało informacji.
Różne opinie co do trybu ERG
Różne opinie co do dokładności pomiaru mocy
Umiarkowana ilość reklamacji

● Wahoo Kickr Core:
+ Dobra jakość wykonania
Mało reklamacji
Bardzo dobry tryb ERG
Cicha praca
- Wysoka cena
Brak rączki do przenoszenia
Mniejsza ilość dodatkowych rzeczy w zestawie w
stosunku do konkurencji

To są informacje, które dotychczas udało mi się zdobyć, wyczytać na innych forach i stronach. Może ktoś ma/miał bliższy kontakt z tymi urządzeniami i podzieli się swoją opinią. Pozdrawiam.
Using Tapatalk

#1891 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 04 January 2020 - 20:56

Poszukaj sobie moich postów na temat Direto i Kickr Core. Szczególnie porównanie wskazań mocy z pedałami favero i co na to powiedział serwie Elite. Ostatnią rzeczą którą powiedział bym o Direto (nie X) to dobry i dokładny pomiar mocy.

Amerykanin zjada Włocha na śniadanie pod każdym względem.  O Fluxie się nie wypowiadam bo nie miałem, choć bardzo dobre opinie o serwisie potwierdzam bo reklamowałem Geniusa. Wtedy jeszcze nie sprzedali się Garminowi.

• czarusblitz likes this
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1892 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 04 January 2020 - 22:33

Ja z Kickr Core jestem bardzo zadowolony, przejechałem ponad 1200 km i wszystko ok, jedyny minus to że nie ma apki do zaprogramowania treningu tak jak ma to np elite. Tj jest ale musisz ręcznie zmieniać moc w apce albo kupić sobie licznik z wahoo :(

#1893 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 January 2020 - 23:12

Przecież Core jest sterowany przez ANT FE-C. BT co prawda nie FTMS, a własnościowy, jednak raczej niemalże każda aplikacja go obsłuży. No może za wyjątkiem dedykowanych do innych trenażerów np. Elite, czy Tacx (choć tu pewno nie do końca). Tak więc to żaden minus zakotwiczać się w aplikacji dostarczanej przez producenta trenażera. To już nie te czasy - jeśli trenażer nie wspierałby standardów, to sukcesów na rynku by nie odniósł.

A co do licznika, czy raczej komputerka treningowego: faktycznie produkty wahoo najlepiej współpracują z Kickr, ale każdy inny używający ANT+ FE-C też da radę.

Ostatnio nabyłem interaktywnym trenażer. Fajna zabawa 😊 z APT działa super.

A co to APT? Czyżby Apple TV? To może od razu skrót A. Albo TV. Albo domyśl się :P

#1894 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 04 January 2020 - 23:13

Zaprogramować trening można w tuzinie edytorów (np. https://trainerday.com/ , http://zwofactory.com/https://power-peaks.com/pl/editor.html)i wysterować kolejnym tuzinem płatnych lub darmowych (np. https://power-peaks.com/pl/).Albo licznikiem, również garminem.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1895 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 04 January 2020 - 23:37

z apką elita nie działa (nie wykrywa trenażera) z płatnymi to wiem, że działa :) ale trzeba ciąć koszty :)  Komputerka rowerowego jeszcze się nie dorobiłem . 

#1896 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 January 2020 - 23:46

Z apką elite raczej oczywiste, że nie będzie działać. 

Nie tylko z płatnymi działa. Powyżej masz przykłady. A komputerek rowerowy to podstawa. Bez tego nie ma treningu 🤣🤣🤣

• lukaszzsch likes this

#1897 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 04 January 2020 - 23:56

dzięki, sprawdze czy to z tą chińską wersją zwifta chodzi ;)

#1898 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 January 2020 - 00:15

Onelap? Tak.

#1899 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 05 January 2020 - 00:23

tak, ściągało mi się to z 1h :( jutro spróbuje coś pojeździć, bo chyba do jutra mam zwifta a rouvy tez mi się jakoś kończy :( 

#1900 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 06 January 2020 - 20:35

A ja mam jeszcze 1 pytanie, czy Wahoo Kickr Core ma wbudowaną kadencję czy w zestawie jest jakiś czujnik, który ją mierzy?
Using Tapatalk

Reply to this topic