Jump to content

Photo

Trenażer z "wirtualem"

2226 replies to this topic

#1961 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 August 2020 - 15:53

No ale czego właściwie chcesz i wymagasz od trenażera?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1962 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądParczew

Posted 29 August 2020 - 16:22

W ostatnim czasie robiłem research opinii dostępnych w internecie. Oglądałem recenzje w postaci filmików polskojęzycznych jak i zagranicznych. Także teoretyczne przygotowanie do tematu kupna trenażera mam za sobą.
Najtańsze trenażery direct drive (wpinane zamiast koła) które nie psują się zbyt często i są już nieźle poprawione to:

Tacx Flux S - 2600-2700zl
Elite Direto X - 3000-3200zl
Kickr Core- 3500-3700zl

Wszystkie dostępne teraz od ręki na polskim rynku. W Decathlonie w tej chwili trenażerow brak ale prawdopodobnie w ciągu miesiąca dwóch się pojawią. Jednak nie wiadomo jakie i nie wiadomo po ile.

Zwrócić należy uwagę by wybrać dobrą wersję bo np. Tacx Flux bez S'ki może trafić się egzemplarz z przed poprawek i mogą pojawić się problemy z krzywym kołem zamachowym bądź ocierajacy pasek o obudowę co powodowało piszczenie. Analogicznie Elite Direto bez X posiadało pewne wady konstrukcyjne.

PS. Można byłoby pochylić się nad nowością od Elite. A mianowicie Direto XR. Do kupienia za około 3400zl w zestawie z kasetą. Wydaje się być to starszy brat Direto X. Wręcz bliźniacza konstrukcja z większym kołem zamachowym i poprawioną elektroniką pomiaru mocy. (Direto X, XR) mają wbudowany. Dwa pozostałe opisywane trenażery wyżej z tego co zrozumiałem wyliczają moc w jakiś inny sposób, ale pomiar jest dostatecznie dokładny. Pamiętać trzeba że XRka to nowość, a jak się już wiele razy w świecie trenażerów okazało nowość to wcale nie jest pożądana cecha w tej dziedzinie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

#1963 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 29 August 2020 - 19:13

Wow. Dzięki. Właśnie tego oczekiwałem. 

#1964 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 August 2020 - 19:50

Pamiętać trzeba że XRka to nowość, a jak się już wiele razy w świecie trenażerów okazało nowość to wcale nie jest pożądana cecha w tej dziedzinie.

Raczej kolejny face lifting, czy też kolejna wersja, poprawiona i unowocześniona. Podobnie zresztą produkty Tacx czy Wahoo (choć tu zdarzają się babole - jak podatność na przepięcia wersji bodajże 2017).

Ale w dalszym ciągu nie wiadomo, jakie masz oczekiwania wobec trenażera, a to dość ważne - no chyba, że powyższe spełniło Twoje oczekiwania...

#1965 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 29 August 2020 - 20:17

Szczerze mówiąc nie korzystam dużo. 

Cena jest dość istotna.

Co powiecie o Elite turno Misuro B+ Smart ?

#1966 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądParczew

Posted 29 August 2020 - 20:47

Raczej kolejny face lifting, czy też kolejna wersja, poprawiona i unowocześniona.

Zgodzę się. Ale podmiana pewnych elementów z maszyny której złożenie wymagało kilku lat testów, napraw gwarancyjnych i usuwania wad konstrukcyjnych by w końcu działała, może ten mechanizm osłabić. Wyjdzie to w praniu.

@chlebu ten trenażer nie jest interaktywny, czyli nie steruje oporem. Wysyła tylko dane o tym jak szybko kręcisz. Komunikacja jednostronna.

#1967 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 August 2020 - 21:13

Dlatego pytałem się czego oczekujesz - ja od paru lat (już rachubę straciłem...) używam właśnie Muina B+ i... właściwie czasami przydałoby się ustawienie stałego oporu przy jakiejś pierdołowatej jeździe, żeby sobie głowy nie zawracać. Ale czy na Zwift jest mi to potrzebne? Wątpię. Jako trenażer DD jest super, cichy, przyjemny w użyciu, a że na symulowanych górkach nie zmienia oporu, to czasami nawet i lepiej, człowiek leniwy, nie chce mi się machać wajchami nonstop, dopasowuję moc do tego co potrzebuję w danym treningu poprzez zmianę przełożeń. Może zastanowię się nad Wahoo Core w okresie Black Day i to wersji odnowionych, ale i tak tylko dlatego, że młody chciałby sobie na Zwift ze mną pojeździć (no i te jazdy z zadanym oporem w niższych strefach - w wyższych wolę to generować świadomie).

Aha, mam wersję B+, ale używam miernika mocy i B+ po przestawieniu o jeden błysk (czyli dla opcji ze sztywną osią) ma dość dobre przybliżenie mocy, na tyle dobre, że na dobrą sprawę na większości treningów można tego używać. O wiele lepsza dokładność niż trening HR itp.

#1968 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 29 August 2020 - 23:04

Nie mam dużego obycia w trenażerach. Myślałem, że każdy direct drive jest interaktywny.

Dobrze, że zapytałem, bo zależy mi właśnie na tym. 

Czyli reasumując jaka - jest najlepsza opcja (wymagania do ceny)?

#1969 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądParczew

Posted 29 August 2020 - 23:47

Jeden z tych trzech o których pisałem wyżej. No chyba że coś przeoczyłem wartego uwagi.
Musisz sam podjąć decyzję.

Tacx- najtańszy, oferuje symulację wzniesien jedynie do 10%, posiada ciężkie koło zamachowe więc teoretycznie powinien dobrze oddawać realizm jazdy. No i będzie stabilny. Za to raczej jak go gdzieś ustawisz to ze względu na wagę tam bedzie już stał.

Elite- bardzo precyzyjny pomiar mocy, skladane nogi, stabilność. Nachylenia do 18%. Lżejsze koło zamachowe więc pewnie bardziej mobilny gdy będziesz chciał go przenosić.

Wahoo- plusy obu, tylko cena znacznie wyższa.

Tak naprawdę to każdy będzie dobry o ile będzie wolny od wad fabrycznych. Jak masz inne osie niż standardowe to też popatrz czy jest możliwość montażu tych przelotowych. No i dolicz koszt kasety.

#1970 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 30 August 2020 - 15:52

Przerabiał ktoś proces gwarancyjny Wahoo/Tacx trenażera zakupionego na Bikester?

Ile trwała cała operacja naprawy/wymiany sprzętu? Czy wiązało się to z dodatkowymi kosztami odsyłania sprzętu?

Czy kontakt gwarancyjny tylko przez Bikester czy może też bezpośrednio z supportem EU Wahoo/Tacx?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#1971 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 30 August 2020 - 19:00

ja w bikester odsyłłem suito bo było krzywe koło, przysłali mi etykietę zwrotną - więc nie płaciłem za wysyłkę trwało to ok chyba 4 tygodnie ale oddali kase bez problemu 

#1972 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 August 2020 - 20:05

Dokładnie - standardowa procedura reklamacji/zwrotu. Jak chcesz kod zniżkowy 10%, to jeszcze mam ;) (ale bez gwarancji, czy na trenażer pójdzie - nie sprawdzałem).

• nonamed likes this

#1973 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 30 August 2020 - 20:49

Nie mam dużego obycia w trenażerach. Myślałem, że każdy direct drive jest interaktywny.
Dobrze, że zapytałem, bo zależy mi właśnie na tym.
Czyli reasumując jaka - jest najlepsza opcja (wymagania do ceny)?

Przeczytaj sobie wątek od 4 stycznia (post 1890), temat był już, więc coś Ci pomoże w wyborze.
Using Tapatalk

#1974 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 31 August 2020 - 06:37

Dziękuję bardzo za wszelkie porady.

Uproszczę teraz temat.

Czy warto zamieniać Elite qubo power mag smart b+

na

Elite turno Misuro B+ Smart?

Odczuję jakąś zmianę poza brakiem koła na trenażerze? :-)

Na marginesie.

Jak ma się do tego trenażer

https://www.decathlo...id_8592557.html

Kolega twierdzi, że oddaje wzniesienia na trasie. On jest interaktywny?

#1975 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 31 August 2020 - 06:41

Na pewno będzie ciszej

#1976 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 31 August 2020 - 06:48

Głośność nie jest przeszkodą :-)

#1977 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 August 2020 - 07:06

Polemizowałbym ;)

Ciszej to raz, dwa trenażer magnetyczny, a hydrauliczny to zupełnie inna bajka. Może tak: przed Muinem miałem Tacx Vortex, Bushido (wcześniej inne też na koło) i pomimo braku sterowania Muinem inaczej niż przełożeniami nigdy bym do nich nie wrócił - oczywiście gdybym nie musiał. Idź do jakiegoś Decathlona i sprawdź jak się kręci na trenażerze DD.

#1978 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 31 August 2020 - 07:24

Prozor dobrze prawi Nie wiem też na ile Ci starcza opona pod trenażer ale kolejnym plusem po przejściu na DD, będzie odejście kosztów wymiany tejże opony

#1979 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 31 August 2020 - 09:25

Czas na małe podsumowanie.

Warto brać Elite Turno Misuro B+ Smart?

#1980 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 August 2020 - 09:56

O ile jesteś (już) świadom, że to nie trenażer interaktywny i zmiana obciążenia będzie wiązać się ze zmianą przełożeń i kadencji, to jak najbardziej tak. O ile nie masz pomiaru mocy, to Misuro będzie w standardowych ustawieniach generować zawyżoną moc (o ile na tym będziesz bazować to nie problem, korekta: przestawienie o jeden błysk i działa prawie jak miernik mocy).

Rozumiem, że rozpatrujesz zakup używanego trenażera, bo ceny trochę zbyt wysokie jak na ten model: 2 tysiaki, to chyba jednak wolałbym dorzucić te 5 stów do Suito.

Reply to this topic