Skocz do zawartości

Zdjęcie

Campagnolo - regulacja przerzutek

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 listopad 2011 - 10:09

mam Chorus 11 i przednia prowadnica od zewnątrz ociera mi łańcuch (strzałki na foto)
próbowałem śrubkami (zakreślone w kółku) kręcić aby odsunąć prowadnice na zewnątrz
bezskutecznie, jak to wyregulować?
Dołączona grafika

#2 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 07 listopad 2011 - 11:42

Musisz trochę mocniej naciągnąć linkę. W tym przypadku samo kręcenie śrubkami nie pomoże.

#3 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 listopad 2011 - 12:09

proste rozwiązania najtrudniej dostrzec - dzięki

#4 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 07 listopad 2011 - 18:00

Śrubki przy przerzuce służą do regulacji strefy, w jakiej pracuje przerzutka, czyli zakresu. Baryłka znajdująca się po lewej stronie dolnej rury ramy służy do regulacji napięcia linki przedniej przerzutki.
Jaśli na blacie (np. 53z) przerzutka nadal przyciera to należy poszerzyć jej zakres pracy odkręcając o pół obortu odpowiednią śrubę przy przerzutce ;-)

#5 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 listopad 2011 - 21:30

jest gdzieś w necie, lub w pdf instrukcja regulacji Campagnolo?
najlepiej w PL

#6 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 listopad 2011 - 22:14

vuki to jest przecież takie proste ;-) a jednak też miałem z tym problem. Zrobiłem krok po kroku jak jest opisane tutaj. Nie ma bata musi być dobrze.

#7 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 listopad 2011 - 23:05

dzięki Wiki, no to jest to, jakoś to przeoczyłem
niestety u mnie nie ma tych 1-3 mm przestrzeni nad zębatką, na foto u mnie niezbyt to widać
oczywiście sprzedawca twierdzi, że "ich serwisant wyregulował wszystko"
najgorsze, że korbę także miałem luźną i dokręcałem
chcąc nie chcąc człowiek musi się znać na tym co ma bo "serwisy" to tylko z nazwy

#8 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 listopad 2011 - 23:10

Regulacja przedniej przerzutki 5 minut , nie ma w tym nic szczegolnego jezeli ktos robi 1-raz musi zlapac bakcyla powodzenia ... ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#9 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 sierpień 2015 - 12:06

odświeżę temat

chodzi mi o campaniolo tylną przerzutkę, chorus 11s

wózek jest trochę krzywy i jak wrzucam na największą zębatkę kasety to ociera o szprychy

czeka mnie wymiana czy da się z tym coś zrobić?

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 sierpień 2015 - 12:32

Wiesz na pewno, czy krzywy jest wózek czy hak?

Nawet delikatnie krzywy hak jest do zaakceptowania, jeżeli kółka ustawiają się dokładnie w jednej linii z koronką - to ten parametr jest kluczowy, a nie to, czy goły hak jest prosty czy nie. Czyli - w pewnym sensie - delikatnie krzywy hak może wręcz skorygować krzywą przerzutkę.

Problem z haczeniem przerzutki pojawia się na niektórych kołach i niewiele można na to poradzić. Możesz spróbować podłożyć bardzo cienką (!!! to hiperważne, bo zbyt gruba podkładka może uniemożliwić skręcenie kasety albo zerwać gwint w nakrętce lub bębenku) podkładkę pod kasetę od strony szprych albo podkładkę pomiędzy hak a przerzutkę - wówczas przerzutka będzie musiała naciągnąć się mocniej, aby wejść na największą koronkę, przez co jej pantograf opadnie nieco niżej.

W ostateczności możesz też pomanipulować długością łańcucha, aby wózek był inaczej naciągnięty (o ile oczywiście nie będzie to miało wpływu na pracę przerzutki) albo bardzo delikatnie zeszlifować krawędź wózka.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź