Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ćwiczenia siłowe - problem z oczami

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 listopad 2011 - 00:11

Czy ktoś na tym forum miał problem z oczami (chodzi o zaburzone widzenie) po ćwiczeniach, w moim wypadku są to przysiady ? Od dwóch tygodni znowu tak jak przez dwie ostatnie zimy ćwiczę przysiady które bardzo korzystnie wpływają na moją formę rowerową w sezonie. Przez poprzednią zimę miałem wielokrotnie problem z widzeniem ale zawsze myślałem że jest to przemęczenie. Z końcem lutego przestałem ćwiczyć, zacząłem jeździć na rowerze i problem zniknął, niestety teraz znowu się pojawił, właśnie dzisiaj po przysiadach :-( Wszystko wskazuje na to że jest to następstwo właśnie ćwiczeń.
A więc wygląda to tak: pobolewa mnie głowa (z przodu), i mam mroczki tak jakby na zewnętrznym obszarze widzenia (nie wiem jak to dobrze ująć, prawe oko nie widzi po prawej stronie a lewe oko nie widzi po lewej stronie, obraz jest zamazany za mgłą). W poprzednią zimę miewałem takie problemy do tego stopnia że widziałem tylko w centralnym obszarze (w takim jakby tunelu) a wszystko dookoła było w mroczkach, dochodzi jeszcze brak perspektywy czyli trudno mi ocenić jak coś jest daleko. Może to wina kręgosłupa, który podczas przysiadów uciska jakieś nerwy ? Byłem na takich pobieżnych badaniach, lekarz zaglądał mi do oczu ale podobno wszystko było w porządku. Czy ktoś miał już coś takiego ? Boję się że będę musiał przerwać przysiady bo jest to fatalne uczucie wtedy nie zostaje nic innego jak położyć się spać bo nawet pisanie na klawiaturze nie wchodzi w grę ani praca na komputerze :-( Teraz dopiero zaczynam ćwiczenia więc nie jest tak źle ale dzisiaj mam już początki tych problemów. Nie jest to po każdych ćwiczeniach, co jakiś czas, ale trudno wyczuć kiedy się ten problem pojawia.
edit:
na szczęście dzisiaj miałem problem kilkanaście minut ale widzę że jest coś nie tak niestety :-((((

#2 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 09 listopad 2011 - 00:39

krzy1976 lekarz i to bardzo szybko bo to może być coś poważnego (oby nie). Tyle ode mnie...

#3 charles7310

charles7310
  • Użytkownik
  • 224 postów
  • SkądPoznań/Brunssum

Napisano 09 listopad 2011 - 07:47

krzy1976 tylko lekarz .....bo można dywagować...a to błędnik...a to nadciśnienie....a to warto by zrobić badanie dna oka.....najlepiej do lekarza i to szybko jak radzi wickloman

#4 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 09 listopad 2011 - 07:53

a to błędnik

Lepiej nie :!:

#5 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 09 listopad 2011 - 07:58

Idź do lekarza i koniecznie kontroluj sobie ciśnienie. Pewnie wizyta u okulisty będzie konieczna bo coś wygląda jakby z ciśnieniem w oczach było nie tak. Jak się zawęża kąt widzenia to może być jaskra ale tfu tfu idz do lekarza i wstrzymaj się puki co z ćwiczeniami siłowymi.

u2250y2014v3.gif

#6 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 listopad 2011 - 11:55

Koniecznie lekarz, miałem coś podobnego ale to było w okresie dojrzewania. U mnie było to tak, że zamazywało mi się właśnie z prawej i lewej strony, po czym po kilku minutach następował potworny ból głowy. Ale wtedy to było związane z dojrzewaniem i faktycznie samo przeszło.
Jak miałeś to już poprzedniej zimy to ma co kombinować, idź do lekarza, bo możesz sobie tylko zaszkodzić.
pzdr

#7 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 listopad 2011 - 12:16

Krzychu, nie napiszę nic nowego, ale dorzucę kamyczek aby zwiększyć presję: LEKARZ!!!!! JAK NAJSZYBCIEJ!

#8 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 16:11

Myślę, że warto zbadać ciśnienie w gałce ocznej. Na pierwszy rzut, nomen omen, oka okulista nic nie zobaczył, dlatego potrzebne będą dokładniejsze badania. Nie chcę prorokować bo nawet lekarz na odległość nie będzie stawiał diagnozy, a co dopiero ja. Ale jakieś półtora roku temu podczas rutynowych badań do pracy okulista zauważył u mnie barwnik wysypujący się z tęczówki do kącika przesączania co może powodować własnie wzrost ciśnienia w oku, a w konsekwencji w przyszłości jaskrę. Być może Twoje objawy wskazują na podobną przypadłość, dlatego ważne jest abyś zgłosił się do okulisty i dokładnie opisał objawy. Powinno to go nakierować na odpowiednią ścieżkę.
Na pocieszenie powiem, że moja pani doktor powiedziała, że niektórzy ludzie tak mają i to nie musi przerodzić się wcale w jaskrę. Więc spokój zen i wizyta u lekarza.

#9 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 09 listopad 2011 - 17:40

Idz koniecznie do lekarza, może to być związane ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Ja mam nadciśnienie (biorę leki) , po wizycie u lekarza który stwierdził że moje ciśnienie jest na tyle wysokie że powinienem brać leki - już do końca życia niestety :-( to dostałem skierowanie do kardiologa i właśnie do okulisty.

#10 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 18:15

wojtekmtb nie wiem jaki jest Twój stan zdrowia, ale nie słyszałem, żeby nadciśnienie było dożywociem, szczególnie dla osoby uprawiającej sport ;-)

#11 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 09 listopad 2011 - 20:29

outoftimeman, zależy czy nadciśnienie pierwotne czy wtórne. Najczęściej jest to nadciśnienie pierwotne którego przyczyny nie da się określić. Też mam nadciśnienie i musze jeszcze przebadać sobie nerki co tobie wojtekmtb, też polecam zrobić. Faktycznie po jeździe na rowerze to ciśnienie jest sporo niższe no ale wiadomo jeździmy tylko kilka godzin a później to ciśnienie powraca do swoich wartości, więc bez leków się nie obędzie.

u2250y2014v3.gif

#12 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 09 listopad 2011 - 21:07

outoftimeman, ogólnie to mój stan zdrowia jest całkiem dobry , tylko to ciśnienie. A leki jak już zaczniesz brać to niestety nie można już przestać , ciśnienie z biegiem czasu/lat nie spadnie, może tylko co najwyżej rosnąć i wtedy leki coraz mocniejsze trzeba brać.

A rowerek jak najbardziej wskazany, tak jak pisze woody,
o nerkach słyszałem ale ja raczej mam zdrowe.

#13 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 09 listopad 2011 - 21:33

wojtekmtb, tego nie wiesz puki nie zbadasz. Nerki działają ci ok ale może być problem z tętnicą nerkową a konkretnie z jej zwężeniem.

u2250y2014v3.gif

#14 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 listopad 2011 - 23:14

Dziękuję za odpowiedzi ! Mimo wszystko mam nadzieję że to kwestia kręgosłupa.

#15 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 09 listopad 2011 - 23:30

1 - mamy Jelitka na forum - może się wypowie :)

2. Ze swej strony ja trochę sytuację uspokoję jednak zalecenia udania się do lekarza z prośbą o skierowanie do specjalisty neurologa utrzymuję.

Tzw. mroczki po ćwiczeniach angażujących największe partie mięśniowe mogą się zdarzyć - i szczerze - mam je po każdej serii treningowej przysiadów, martwego ciągu oraz prostowania nóg na maszynie (oczywiście mój inwentarz ćwiczeń jest znacznie bardziej bogaty).

Częsta zmiana położenia głowy góra-dół odgrywa tutaj także niebagatelne znaczenie. Przykładowo wiele osób - w tym ja - ma tak, że leżąc przez dłuższą chwilę i uspakajając organizm doprowadzają do takiego stanu spoczynkowego, w którym po bardzo szybkim wstaniu do pozycji pionowej dostaną takich samych efektów 'mroczków' i możliwych problemów z równowagą.

Po ostrym ćwiczeniu kiedy mam mroczki też zdarza się że oczy chcą mi eksplodować, robi się ciemno, ale zazwyczaj w 2-3 min wracam do siebie. Z tym, że ja taką sytuację mam od najmniejszego dziecka i działają tak na mnie po prostu pomieszczenia zamknięte gdzie ćwiczę. Momentalnie przy większym wysiłku czuję duży nacisk na zatoki za uszami.

Jesteśmy amatorami - jedni mniej ambitni, inni bardziej. Pamiętajmy, że mamy czerpać z tego przyjemność - no pain no gain - po latach każdy stwierdzi, że nie do końca ta dewiza i dla niektórych najwazniejsza zasada życiowa są najważniejsze.

Pozdrawiam i zdrówka życzę.

#16 acmatti

acmatti
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 10 listopad 2011 - 13:33

U mnie było to tak, że zamazywało mi się właśnie z prawej i lewej strony, po czym po kilku minutach następował potworny ból głowy. Ale wtedy to było związane z dojrzewaniem i faktycznie samo przeszło.

Ja również borykałem się z tym problemem kilka lat temu, być może to też było związane z dojrzewaniem (ja akurat mam wadę wzroku i pewnie to też się przyczyniło do zaburzeń głowy). Gdy coś podnosiłem, np.rzucałem węgiel to po kilku minutach odczuwałem potworny ból głowy, byłem u lekarza i powiedział abym ograniczał mocne przeciążanie się, lecz teraz będąc starszym przy wrzucaniu węgla nie odczuwam już tego typu bólów. Nawet pamiętam jak jezdziłem rowerem w deszczu to jak schodziłem to od razu zamazywał mi się obraz i ból głowy. Nic z tym nie robiłem, nie brałem żadnych leków, tabletek, jakoś tak samo przeszło. Lecz lepiej się skontaktuj z lekarzem, może wyśle Cię na diafanoskopie czaszki (prześwietlenie).

#17 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 10 listopad 2011 - 14:41

Ja dodam coś od siebie w temacie okulistyki.

Ponad tydzień mam wirusowe zapalenie spojówek, od lekarza dowiedziałem się ze jest teraz prawie epidemia tej choroby. Więc przestrzegam przed wsadzaniem brudnych rączek do oczu np. podczas jazdy rowerem. A choroba jest bardzo nieprzyjemna w objawach i bardzo zakaźna....

#18 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 10 listopad 2011 - 19:57

Ja dodam coś od siebie w temacie okulistyki.

Ponad tydzień mam wirusowe zapalenie spojówek, od lekarza dowiedziałem się ze jest teraz prawie epidemia tej choroby. Więc przestrzegam przed wsadzaniem brudnych rączek do oczu np. podczas jazdy rowerem. A choroba jest bardzo nieprzyjemna w objawach i bardzo zakaźna....

Kumpel w robocie też dopiero co miał. Oczy wyglądały jak wyje#%^$^ bezpieczniki :D

u2250y2014v3.gif

Dodaj odpowiedź