Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie długości szprych i nypli?

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudzień 2011 - 10:32

Chciałbym zrobić sobie koła do szosy na piastach Shimano 1055 i obręczach Ambrosio Excursion. Napotkałem jednak problem w wyborze dostępnych szprych.

Z kalkulatora na DT Swiss wyszły mi na stepujące długości
przód - 286 mm zaplot 2x
tył - 284/288 mm zaplot 2x/3x

To co wydaje się proste - kupić takie długości - w praktyce już jednak takie nie jest.
Chciałem jakieś lepsze szprychy niż zwyczajne 2 mm "druty".
Myślałem o szprychach aero - nie żebym się miał zamiar zawodowo ścigać, ale wytrzymalsze i trwalsze chyba są, no i wygląd :-o - ale ich cena mnie skutecznie odstraszyła, więc realnie przyglądam się szprychom cieniowanym.

Z DT Swiss model Competition 2mm. Z Sapim'a model Laser.
Ale obie te firmy mają odmienne polityki długości - DT Swiss parzyste, Sapim nieparzyste.
DT Swiss - wybór prosty, ale Sapim już nie bardzo.
No i tu pytanie: jakie wybrać długości szprych Sapim'a?
Krótsze i dłuższe nyple? Szprycha nie może być też za długa bo zacznie wchodzić w drogę dętce mimo taśmy na obręczy, poza tym że gwint szprychy ma tylko 10mm i nie można nypla wkręcać w nieskończoność. Poza tym dochodzi dostępność konkretnych długości.

Czy takie szprychy Sapim'a będą dobre do początkowych wyliczeń?
nyple 12 mm
przód - 287 mm
tył - 283/289 mm

nyple 14 mm
przód - 283 mm
tył - 283 / 287 mm

#2 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudzień 2011 - 20:09

Kalkulator DT Swiss'a pozwala w obliczeniach uwzględnić długość nypli.
Przy dłuższych nyplach podaje mniejsze rozmiary szprych.

Czy to jest jakaś istotna - bo jakaś na pewno jest - różnica między zastosowaniem krótszych szprych i dłuższych nypli i na odwrót? Czy dłuższe nyple to lepsze trzymanie szprychy czy tylko mniejsza jej długość?

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 grudzień 2011 - 10:58

Dlugosc nypla nie powinna miec wplywu na dlugosc szprychy.
Bez wzgledu na to czy jest to np. 12mm czy 14mm, szprycha powinna zakonczyc sie w tym samym miejscu nypla. Sszczegolnie jesli jest mowa o alu nyplach, szprycha powinna przejsc przez cala jego dlugosc.
Musisz sprawdzic jaka jest glebokosc osadzenia nypla - to podyktuje jaka dlugosc nypla powinienes wybrac.

#4 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudzień 2011 - 17:27

Kalkulator długości szprych na stronie Sapim'a nie uwzględnia długości nypli.
Natomiast ten na stronie DT Swiss'a i owszem, bo po zmianie nypli ze standardu 12mm na 14 i 16 mm kalkulator podaje coraz mniejsze długości czyli szprycha kończy się wewnątrz nypla i więcej nypla wystaje z obręczy. Nyple chcę normalne mosiężne, nie alu.

Nie chciałbym kupić za długich szprych, bo już raz musiałem wymieniać w sklepie na krótsze.
Z tego doświadczenia wyniosłem zdanie że lepiej kupić szprychę o 1 mm za krótką niż za długą, bo w pierwszym przypadku szprycha będzie mniej wystawać z nypla, a w drugim nie da się naciągnąć bo się gwint skończy (poza tym że będzie jej tyle wystawało z nypla że żadna dętka tego nie wytrzyma nawet stosując taśmę ochronną).

W magazynie Velo szprychy Sapim Laser są dostępne w długościach - 283, 287, 289, 291, 293
Sprawę zapewne rozwiązałoby wybranie zaplotu na 3x (pytanie o takie nietypowe długości szprych wprawia serwismanów w konsternację), bo dla tego zaplotu są odpowiednie długości szprych (290,291,292).

Może ktoś kto buduje koła coś doradzi... Poza czekaniem na wymiar 285 :lol:

Dodaj odpowiedź