Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piasty Shimano 600 (6400) - naprawa bieżni, wymiana stożków

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudzień 2011 - 21:43

Zakupiłem używane piasty Shimano 600 (6400) i po rozbiórce zobaczyłem następujące problemy techniczne:

- w przedniej piaście jeden ze stożków ma wżery
- w tylnej piaście z lewej strony praktycznie wszystko do wymiany - stożek z wżerami, kulki do wymiany, bieżnia piasty w tragicznym stanie (już nawet nie wżery tylko jeden czarny pas)

Z racji wieku oryginalnych części zamiennych raczej się nie da zdobyć, ale może zamienniki od innych bardziej współczesnych modeli Shimano - to do przedniej piasty.

Czy w tylnej da się wymienić bieżnię i zdobyć zamienniki stożków?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudzień 2011 - 22:47

Znalazłęm kiedyś nie wiem co , gdzie i jak, ale w Stanach jest firma co robi "tuningowe " konusy do prawie wszystkiego, oraz haki do ram , nie pamiętam nazwy firmy, może sie uda mi coś znależć i przeglądnąć czy majądo starych w ofercie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2011 - 10:54

A od współczesnych piast Shimano nic nie będzie pasowało?
Te do 6400 są dosyć oryginalne w konstrukcji bo mają takie wcięcia na uszczelkę.
Nie miałem okazji zobaczyć w realu konusów do obecnie sprzedawanych piast, ale na rysunkach serwisowych wygląda jakby takie uszczelki dalej były w użyciu tylko zakryte dodatkowo takim kołnierzem na konusie.
Kołnierz można łatwo usunąć, bo jest na wcisk i konus już się nadaje. Zrobiłem tak w przypadku przedniej piasty A105. Cała zabawa kosztowała mnie tylko kupno kompletnej osi bo konusów luzem nie sprzedawali.

Może podam wymiary.

Konus do przedniej piasty
- średnica zew gwintu osi - 8,8 mm
- średnica konusa 15 mm
- wysokość konusa - 11,3 mm
- 4,8 mm poniżej górnej krawędzi wyżłobienie na uszczelkę

Oba konusy oczywiście takie same.

Co do tylnej piasty to nawet nie wiem czy jest sens się męczyć skoro bieżnia w korpusie jest zniszczona.

#4 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2011 - 12:11

Do przedniej piasty nie pasowałyby konusy od HB 3300 albo 5500?
Obie piasty są na 10 kulek na stronę i konusy mają uszczelki.

#5 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2011 - 15:38

k1oor, bieżnię zależnie od ilości materiału można by lekko podtoczyć. Ale to już pewnie będzie mało opłacalne.

#6 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudzień 2011 - 19:16

k1oor, bieżnię zależnie od ilości materiału można by lekko podtoczyć. Ale to już pewnie będzie mało opłacalne.

No właśnie coś podobnego sobie pomyślałem. Zostanie bębenek odkręcić - będzie na zamianę jak się w innej piaście sypnie.

Dodaj odpowiedź