Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przerzutka tylna - opór na kółkach

31 odpowiedzi w tym temacie

#1 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudzień 2011 - 11:43

Witam serdecznie

Kupiłem przerzutkę Shimano 600 rd-6401 dokładnie taką i zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc.

Sprzedawca opisał stan techniczny jako bardzo dobry, mi natomiast się wydaję, że kółka przerzutki się diabelnie ciężko kręcą. Po mocnym wprowadzeniu w obrót kółeczko zatrzymuję się po obrocie o około 2 ząbki, tak chyba być nie powinno?

Kółeczka opisane są jako sealed ceramic, są całe w smarze, tak też chyba nie powinno być?

Co powinienem zrobić? da się toto, jakoś naprawić? Czy problem leży w smarze w łożysku i wystarczy to przeczyścić czy natomiast muszę kupić nowe łożyska?

help

#2 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 06 grudzień 2011 - 12:37

Rozkręć, wyczyść, nasmaruj lekko i skręć, ale nie na siłę.

#3 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudzień 2011 - 13:30

Zrobiłem tak jak radził travisb, przeczyściłem miekkim papierem, resztki smaru gdzie nie dałem rady dotrzeć papierem wypłukałem wodą, przesuszyłem i dałem smar teflonowy. Jest lepiej ;-)

Nie mam porównania więc zapytam ile mniej więcej kółeczko powinno wykonać obrotów po rozkręceniu paluchem lub może zapytam inaczej jak długo powinno się kręcić? Moje wykonują od 0,5 do 1 i nie ukrywam po "ceramikach" spodziewałem się więcej

#4 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 06 grudzień 2011 - 16:40

Moje kółeczka wykonują około 4 obrotów. Ja zawsze czyszcze w benzynie ekstrakcyjnej, wtedy caly syf wypływa.

#5 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudzień 2011 - 17:22

Wobec tego będe kombinował dalej. Jutro załatwie sobie jakiś pędzelek i benzynke i zobaczymy co z tego wyniknie...

Jest możliwe, że łożyska w tych kółeczkach pomimo faktu, że są czyściutkie np. od wieku mogły nabrać oporu?

I jaki smar będzie do nich najlepszy?

#6 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 06 grudzień 2011 - 17:56

Jak dobrze widzę to nie mają one łożysk tylko tuleję na której się ślizgają. Istotne jest tutaj nie ile wykonają obrotów bez obciążenia ale raczej czy przy popychaniu palcem generują wyraźny opór. Jeśli tak, to trzeba czyścić, jak nie czuć oporu to olać to.

Nowe przerzutki Campy mają kółeczka które kręcą się bez oporu, ale przy popchnięciu palcem nie wykręcają X obrotów..

#7 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudzień 2011 - 19:38

Większość przerzutek (przynajmniej starszych) ma właśnie takie łożyska ślizgowe, bo perfekcyjne toczenie nie jest tutaj wymagane. Naprężenie łańcucha jest tylko między tarczą korby, a kasetą, czyli na górze. Poniżej jest już luz (nie licząc celowego naprężenia sprężyną przerzutki), a więc kółka na przerzutce pełnią tu tylko funkcje doprowadzenia łańcucha bez naprężeń z powrotem do korby. Mogą się obracać byle jak bo nie stanowią tutaj bezpośredniego oporu.

Innymi słowy jak nie są zasyfione, ani zniszczone to powinno być ok.

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 grudzień 2011 - 20:26

Mogą sie kręcić byle jak ?? ale pierdoły !!

Kółka rozkręć, wyczyść, żadnego smaru do kółek !! górne ma łożysko ślizgowe ceramoczne , dolne cierne, można dać po kropelce oleju np parafinowego , albo do łańcucha mniej lepkiego na oś i żadnego smaru stałego.

Kólko górne ma dodatkowo uszczelnienia gunmowe po bokach i ono nie będzie sie kręcić swobodnie.
Dolne jest cierne , powinno sie lekko obracać .
Chyba że dolne jest na łożysku maszynowym i : albo sie kręci ciężko - do wymiany, albo kiwa na boki za bardzo - do wymiany, albo lekko sie kręci i nie lata na boki wtedy używamy dalej .

I to tyle

Kóleczka bez łańćucha muszą sie lekko obracać, bez oporów.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudzień 2011 - 22:34

Błąd myślowy, naturalnie że nic nie powinno być byle jak. Chodziło mi po prostu o to, że to nie będzie tak swobodnie obracać jak np. piasta.

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudzień 2011 - 09:33

haha :mrgreen: i tutaj też porównanie nie całkiem dobre , bo są różne piasty - modele i uszczelnienia, jedne krecą sie jak szalone w placach ( same piasty , nie koła ) inne nie - a to zależy od konstrukcji piasty.

W każdym razie nie paćkamy smarem szpejów jak leci, zwłaszcza stałym

#11 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudzień 2011 - 16:08

sprawdziłem już co jest sprawcą takiego obrotu się kółek, okazało się, że oba mają z boku uszczelnienie i faktycznie, bez tych gumek z boku obracają się dobrze jedno i drugie. Najwyraźniej nic z tym felerem zrobić się nie da no może poza wymianą kółek na inne /usunięciem uszczelnienia.

W sumie dzięki Spike za naprowadzenie mnie na to, że to uszczelnienie może być powodem ;-)

Z drugiej strony aż tak bardzo na osiągi chyba to nie wpłynie, po wyczyszczeniu jest poprawa. Przecież Shimano 600 to grupa wyścigowa więc gdyby miało to znacząco marnotrawić siły kolarza to inżynierowie na takie rozwiązanie by się nie zdecydowali.

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudzień 2011 - 20:42

jesli są uszczelki gumowe to muszą być, kółko składa sie tak, aby talerzyk metalowy był w uszczelce - kołnierzyku - to jest cały system uszcelnienia przed przedostaniem sie brudu do środka, wiec nie wurzucamy tych uszczelnień.
Kólka pod palcami mają sie kręcić w miare lekko bez oporów , ech może napisze to 100 razy za kare.

#13 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudzień 2011 - 00:57

Ja też kupiłem podobną przerzutkę - 6400 - i nie zauważyłem tam żadnych specjalnych uszczelnień na kółkach przerzutki. Może już się "wyjadły" , bo moje kółka do wymiany się nadają (jakbyś się chciał swoich pozbyć to chętnie odkupię - chyba powinny pasować do mojej przerzutki). Konstrukcja prosta jak każdych innych śruba w środku na tym tuleja - metal albo ceramika zależnie czy góra czy dół - na tulei kręci się kółko (łożysko ślizgowe smaruję smarem teflonowym FL), po bokach blaszane osłony i koniec.

U mnie postępowanie ze sprzętem wygląda następująco:
- rozkręcenie na części, ale jednak bez przesady
- kąpiel w wodzie i czyszczenie starą szczotką do zębów wodą i CIFem (czego się nie daje szczotką wydłubuję wykałaczką)
- jak już brudu nie ma to szczotka i mydło, opłukanie i wysuszenie
- potem smarowanie sworzni i wszystkiego co się obraca smarem w sprayu do łańcucha S100

Skręcenie wózka i kółek i można zamontować do roweru.

#14 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudzień 2011 - 15:09

A nie łatwiej po prostu kupić nowe kółeczka? Np BBB z łożyskami za około 30 zł.

#15 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 08 grudzień 2011 - 18:54

A to ja zapytam w tym temacie też, bo mniej więcej ten sam temat ,ale:

moja shimano 105 [5700] jest założona gdzieś od marca i przejechała ok. 11 tyś km...

Od 2-3 dni [trenażer] usłyszałem dziwne piski.. Kręcąc do tyłu o dziwo ich nie ma..
Tak myślę właśnie czy to nie będą kółka w przerzutce ? Co zrobić w takim razie ?

Olać to ? Przejdzie ? Jechać do serwisu ? Rozkręcić to jakoś ? Jak ? Nie zdejmę przerzutki z ramy.. Przesmarować ? Gdzie ? Czym ? [jakim smarem ? zwykły do łańcucha może być finish line wet?]

Za to stara przerzutka shimano sora ,przejechała jakieś 18 tyś km i nie wydała ani jednego pisku, nigdy nic nie było z nią robione :/

#16 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 grudzień 2011 - 19:05

Pisk w rowerze bardzo często pochodzi z kółeczek. Wystarczy je odkręcić, przeczyścić, tulejkę troszeczkę naoliwić i założyć. Jeżeli bardzo nie chce Ci się babrać, często wystarczy psiuknąć z zewnątrz smarem po obu stronach w zagłębienia na które nachodzi blaszka. Tylko nie da to raczej długotrwałego efektu. Lepiej wyczyścić. Przy okazji lepiej poznasz działanie Twojego roweru ;-)

#17 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudzień 2011 - 19:33

Poszedłem do sklepu z moimi wyjedzonymi kółkami...
Kółek 10T nie mieli w ogóle, tylko 11T, a te co mieli były na łożyskach.
Wg sprzedawcy różnica jest tylko w wadze - kółka na ślizgach są lżejsze.
Nie wiem tylko jak z konserwacją - kółko na łożysku ślizgowym można wykąpać, wysuszyć, nasmarować i jeździ. Z kółkiem na maszynowym raczej delikatniej trzeba się obchodzić...
Pewnie po pierwszej kąpieli byłyby do wyrzucenia.

#18 elziomallo

elziomallo
  • Użytkownik
  • 97 postów
  • SkądMiasto Świętej Wieży

Napisano 08 grudzień 2011 - 21:55

Konserwacja? A po co? Mam w rowerze wyprawowym kółeczka bbb na maszynach, po 3 sezonach w tym trochę jazdy w zimie kręcą się elegancko, zresztą z łożyska można w razie czego zdjąć osłonkę i przesmarować, ale to może uszczelnienie uszkodzić. Pewnie na chama dałoby się takie łożysko wymienić, zależy od budowy kółka w sumie.

#19 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:15

kółka na ślizgach są lżejsze.

Te sa na lozyskach ;-)

Dołączona grafika

#20 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudzień 2011 - 23:12

kółka na ślizgach są lżejsze.

Te sa na lozyskach ;-)

No według pana ze sklepu... Mnie na ekstremalnym odchudzaniu roweru aż tak nie zależy.
Raczej na prostocie obsługi, bezobsługowości (w miarę możliwości) i trwałości.

Dodaj odpowiedź