Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specialized - Widelec z tyłu - naprawa ??

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 nolimts

nolimts
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądPoznan

Napisano 06 grudzień 2011 - 12:36

Rower uległ wypadkowi (niegroźnemu) w wyniku którego wygięła się
prawa widełka tylniego trójkąta. Przy pierwszej jeździe po wypadku po
przejechaniu 40km widelec pekł/złamał się w miejscu umieszczenia
przerzutki(sama przerzutka urwała się, wjechałem akurat pod sporą górę
i zmieniałem właśnie przełożenie z przodu na cięższe).

Czekam na wasze rady czy można coś z tym zrobić - szkoda mi roweru bo to moja pierwsza szosówka i najwięcej była w nim warta właśnie rama :)
Moded Specialized Allez A1
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 06 grudzień 2011 - 12:43

Szczerze to nie widzę przyszłości dla tej. Poza tym mało to bezpieczne ją naprawiać.
Widełki są krzywe a każda próba ich prostowania tylko osłabi materiał. Na upartego można wsadzić w środek jakiś pręt i zaspawać, ale wydaj mi się to być kiepskim pomysłem.

W jakich okolicznościach miał miejsce wypadek?

#3 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 06 grudzień 2011 - 13:24

zlom :-|

#4 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 grudzień 2011 - 13:31

Tak jak poprzednik rama , niestety juz nie do uzytku naruszona konstrukja jedynie widelec mozesz zachowac jezeli jest sprawny szkoda bo fajna rama :-x

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#5 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudzień 2011 - 13:37

szkoda ramki ale raczej nic z niej już nie będzie. Nawet gdyby ją wyprostować i pospawać żeby się trzymało to i tak wyjdą duże naprężenia przy haku a i wątpie czy tylne widełki po takim zabiegu pozostanie względem siebie idealnie równe.

#6 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 06 grudzień 2011 - 15:46

Wydaje mi się, że można spróbować wymienić rurę. Pytanie tylko czy to będzie opłacalne finansowo. I nie wiem niestety kto w Krk się takimi naprawami zajmuje.

Prostowanie tej rury to oczywiście samobójstwo.

Swoją drogą gratuluje pomysłowości skoro wsiadłeś na ten rower po wypadku. Wygięta rura alu jest do wyrzucenia, może puścić w każdej chwili. Faktycznie Twój nick idealnie do Ciebie pasuje :-P

Jak to się stało, że tak załatwiłeś rower?

#7 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2011 - 17:03

A ja bym pospawał o ile da się w miarę wyprostować rurę tak aby przenosiła obciazenia w miare podobnie jak druga strona. Wideł puścił na spawie haka. Spawy to zawsze najsłabsze punkty i jak gdzies puszcza rama to właśnie na spawie haka albo weźle suportowym. Nie będzie z pewnościa juz tak sztywno jak wczesniej ale to nie jest przedni widelec tylko tylny. Skrzywiony hak przerzutki sie prostuje- są do tego narzedzia. Pytanie czy w wećle pod siodełkiem i przy hamulcu tez nie puścił spaw.

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 grudzień 2011 - 20:34

Jedyne wyjście:
Dzwoń, mailuj , jedź osobiście jeśli Ci bardzo zależy do Orłowskiego, można wymienić całą rurke i sprawdzić geometrie, to jedyne znane mi rozwiązanie , nie mam kontaktu do ich firmy ale szukaj.

P.S.

nawet kolor dobiorą do tego co jest

Przynajmniej kiedyś robili takie usługi.

Żadne inne porady nie zdadzą sie bo to część ramy najbardziej obciążona i to musi wykonać fachowiec , spawanie i odpuszczanie materiału od ram rowerowych a nie rurek z marketu.
Kwestia doboru materiału alu na rame , sama technologia spawania itd itd itd i przede wszystkim gwarancja na to iż nie zabijesz sie na zjeździe , a to jest najważniejsze.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź