Jump to content

WH R500 czy HB-FH 2200

8 replies to this topic

#1 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Posted 13 December 2011 - 12:52

Pytanie które piasty wybrać mam do wyboru piasty z kół WH-r500 i 2200 znajomy ma cena podobna chcę złożyć tanie kółka oba komplety są używane ale stan bez zastrzeżeń.

#2 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 December 2011 - 14:14

Z instrukcji serwisowych ze strony Shimano wynika że 2200 jest prostsze konstrukcyjnie od R505 (takie tam tylko jest) które ma jakieś uszczelnienia jak piasta górala i wyższe szosowe też. Jeśli jakość/wytrzymałość podobna to może lepsze W500 bo brud się do środka wolniej dostaje...
Ale to taka opinia papierowa, bo żadnej z tych piast w realu nie widziałem.

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 13 December 2011 - 19:30

Pytanie które piasty wybrać mam do wyboru piasty z kół WH-r500 i 2200 znajomy ma cena podobna chcę złożyć tanie kółka oba komplety są używane ale stan bez zastrzeżeń.

whr 500 mają 20/24 szprychy, jaki sens ma składanie kół na takich piastach ( klasa piasty bardzo niska ) , gdzie dostep do obręczy na taką ilość otworów jest nieduży - cena , może kup lepiej gotowe 10 albo 20 Shimano albo złóż kołą na standardowych komponentach 32 otw.

Najpierw zobacz ceny i dostępność obręczy na 20 i 24 otw.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 -orion-

-orion-
  • Użytkownik
  • 127 posts
  • SkądWroclaw

Posted 25 January 2012 - 00:01

moze napisze cos wiecej nie tylko o samych piastach ale i kołąch WH-R500 na ktorych przejzdzilem 3 lata.

Waze nieduzo bo <65 kilo ale kol nie oszczedzam, we wroclawiu 2 lata doejzdzalem do pracy z centrum na bielany przez bruk i torowiska. Centrowalem je 2X do tej pory ale raczej bardziej dla zabawy jak z koniecznosci (bicie max ~1mm). Mimo niskiej klasy kol i malej ilosci szprych (20/24) dla jezdzca wazacego <80 kilo nie powinno byc problemow z wytrzymaloscia.

Jedno co w tych kolach trzeba robic regularnie to rozbierac piasty wymeiniac smar i ewentualnie kulki (koszt groszowy).

Pierwszy raz rozebralem te kola po 6000km. z tylu wszystkie kulki byly OK z przodu 1 nadawala sie do wymiany wiec wymienilem wszystkie na przedzie + nowy smar teflonowy.

Drugi raz rozebralem je po kolejnych 6000km, tym razem 2 kulki z przodu byly do wymiany + 1 ze stozkow z przodu (tył OK). Ze wzgledu na problem z dostaniem identycznej oski i stozkow wymieniłem oryginalna oske i stozki + wszystkie przednie kulki (koszt<10zł) + nowy smar teflonowy.

W tym sezonie malo jezdzilem (<5000km) przed noiwym sezonem znowu rozbiore piasty zeby zobaczyc prewencyjnie i miec spokoj na kolejny rok ale z tego co widze bez problemu robia kolejne 6000km. Uszczelnienie piast jest dosc slabe ale mozna mu zaradzic serwisujac piasty co sezon.

Reasumujac: jak sie dba to i na kolach za 300zł (tyle dalem za nowe 3 lata temu) mozna zrobic >20 000 km w znacznej czesci po dziurach, torowiskach nie zwalniajac rpzed kazdym wybojem do 20km/h.

#5 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 26 June 2014 - 21:24

Może komuś się przyda.

Mam WHR 500 i przejechane ponad 13 000 km

Ważę nie mało ok. 86 kg i nie szanuję tych kół - np. jeżdżę z dużą prędkością po ścieżkach rowerowych - na których jak wiadomo nie powinno być krawężników wyższych niż 1 cm, a jak jest w praktyce każdy wie i jeszcze ani razu nie robiłem centry kół.

Przy 8 000 km zrobiłem smarowanie piast z przodu wymienili mi kilka kuleczek, tył o.k.

Kolejne smarowanie piast to 11 000 km, tym razem było tylko smarowanie.

Nie mam praktyki z innymi kołami w kolarzówkach, ale mogę powiedzieć, że te koła są pancerne, dziury w jezdni i krawężniki nie robią na nich wrażenia o mojej wadze nie wspomnę.  :)

Zważyłem kółka. :)

Przód z dętką i oponą vittoria rubino waży 1320 gram

Tył z dętką, oponą vittoria rubino i kasetą waży 1840 gram.

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 26 June 2014 - 21:39

Jakość uszczelnienia i materiału komponentów piast jest kiepska. Słabo nadają się te koła do jazdy w deszczowych warunkach.

#7 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 26 June 2014 - 21:47

Jakość uszczelnienia kiepska - to wiem, ale po 8000 km smar nie był bardzo brudny.

W deszczu raz tylko jechałem przez te 13 000 km :)

Ale co wymagać od tanich kół - dobrze, że mogę na nich skakać po krawężnikach - w razie czego mniej zaboli.

#8 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 26 June 2014 - 21:50

Mam często styczność z tymi kołami i warto pogrzebać w piastach przy podanych powyżej warunkach eksploatacyjnych.

#9 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 26 June 2014 - 21:53

Dzięki. :)

W sumie to one nie mają uszczelnienia. 

Reply to this topic