Jump to content

Photo

PROJEKT OSTRE KO�O - LOW COST ~7KG

• This topic is locked This topic is locked
318 replies to this topic

#221 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 17 February 2012 - 23:04

ameryki to ty nie odkryłeś

ale przeróbka to nie to samo :-? nie daje tyle radość i to co wyjdzie jest w jakimś sensie typowe i powszechne, a ostre to indywidualność

:mrgreen:

Dokładnie nie ma to jak fajny custom'owy projekt!
Nawet jakby rama niewytrzymała itd... Jak to twierdzą specjaliści 8-), to jak wspomiał autor tematu tylko tymczasówka, eksperyment etc. Jak się rozsypie to sobie wymieni na coś innego i tyle.

#222 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 18 February 2012 - 00:10

Jak się rozsypie to sobie wymieni na coś innego i tyle.

O ile będzie jeszcze w stanie (i pozostanie przy życiu), bo może być tak, że się nawet nie dowiemy jakie były dalsze losy ramy i użytkownika. Pozostaną tylko domysły wynikające z nagłego milczenia Adaasko na forum ... ;-)

#223 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 18 February 2012 - 11:31

travisb To brykniem do Kołobrzegu zapalić po zniczu ;-) Adaasko na pierwszą jazdę załóż jakiś strój specjalny! Do RUGBY np. albo do HOKEJA. Bo koledzy bardzo troskliwi i martwią się o Ciebie... Jakie to miłe ! :mrgreen:
Ja mimo wszystko popieram ten projekt, mi się podoba :-)

#224 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Posted 18 February 2012 - 11:43

Mi też sie podoba projekt. Widać pasje i miłość do rowerów. Ale o wierceniu w rami dla kilku gramów to nie do konca mądre. Nie zapomnij o dobrym kasku ;)

#225 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 18 February 2012 - 12:34

hahah, panowie, to umówmy sie tak - po 5 dniach milczenia zapraszam na cmentarz komunalny kołobrzeg :mrgreen:

#226 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Posted 18 February 2012 - 13:42

A może macie jakieś pomysły na napis na nagrobku :D

#227 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 18 February 2012 - 17:50

myslalem bardziej nad

http://www.historian...ja stalowa.html

:D

dobra, śrubki zamówione - czerwone, krotkie...

a wiec...

OBRĘCZ.... - juz nie mam siły, nie chcialem sie poddawac, ale czuje ze skonczy sie na innej obreczy jak tak dalej pojdzie... niby mi sie nie spieszy ale...

szprychy - nie ogladam nawet poki nie mam obreczy

stery - accenty airplane
pedaly - wellg m21
dętka na przód ultralight od maxxisa...

i owijka, czaje sie na szmacianą oldskulową, z decathlona, ktora bedzie musial ktos mi kupic, bo w mojej wsi nie ma

kurde, i juz :mrgreen:

mysle nad zrezygnowaniem z tasmy na obreczy i zastapienie jej normalna opaska, szkoda mi dętek.

#228 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 18 February 2012 - 20:12

Adaasko na kiedy planujesz koniec prac ? No i rzecz jasna oczekiwaną przez wszystkich jazdę testową ;-) ?

#229 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 18 February 2012 - 21:14

powiem tak - na obrecz kase mam odlozoną, na szprychy lada moment pewnie nadymam, reszta to jakos z gorki, pożycze, ukradne, kto wie jak bede taki nakrecony :mrgreen:

#230 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 February 2012 - 21:38

Obręcz spokojnie się trafi, tylko wystarczy poczekać, jak nie to za parę tygodni dozbierasz kasy na jej normalną cenę:) ogólnie projekt mi się podoba.

Ja za to ostatnio zajawkę na jakąś wiekową szosę złapałem, powoli kompletuję części do mtb, problemem było przekonać kobietę na trzeci rower w pokoju, więc o czwartym nie wspomnę :-P

Aktualnie jest Open Pro, ale czarny na allegro, ale to pewnie i tak wiesz:)

#231 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 19 February 2012 - 09:38

ja na całe szczęscie mam garaż, auto to tam nie parkuje :mrgreen:

ja wiekową szose mam za sobą, chce wrócic do tematu, ale za pare lat, z poważniejszym budżetem - chce darowac sobie półśrodki

Co do obreczy - dzieki za słowa pokrzepienia, mam nadzieje ze wkoncu sie trafi.... za normalną cene mi sie nie widzi, to poprostu dla mnie za duzo jak na obrecz... co do tej czarnej, gosc ma troche nasrane w komentarzach, pozatym cena bez rewelacji - mialem miec za tyle nową - dalej to projekt budżetowy i dalej koszty ktore ogolnie poniose (sprzedajac co mialem, co zostalo z roweru poczatkowo) i tak bedą naprawde nieduże

#232 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 23 February 2012 - 18:30

Kupiłem sobie testowo brzeszczot taki ktorym mozna by bezpiecznie ciac sterówke carbonowa...

widelec mial wazyc 409gram - wazył 416gram z 30cm - uciac musze 5cm - ucielem 1cm i wazy 2gr :mrgreen: jeszcze 4 cm - czyli jeszcze 8gram - moge liczyć na 406gram!

polecam bimetalowe o duzej ilości zębów na cal - 32TPI - dałem 2,30zł - super tnie, nie kaleczy, idealnie gładko... ja akurat - FLEXER firmy Globus
http://desmond.image....jpg&res=medium

Do tego przyszły srubki Alu do korby - normalnie 28gram - te 6gram korby gołe ze srubkami i blatami 701gram

#233 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 29 February 2012 - 17:49

Troche se posklejałem ten rower...

i troszke powychodziło...

na sam pierw - zapomnialem o tym, ze blat bedzie po drugiej stronie pajaka, co powoduje ze zatoczenie pod łeb śruby jest od strony pająka i swieżo kupione śruby z kominami nie spełniają swojej roli... - chyba ze odwróce blat - i tak zrobiłem, ale wtedy blat tyłem do przodu i śrubki tez... - narazie tak bedzie chyba, nie mam kasy...

oprócz tego - nie wiem czy dobrze to rozwiązałem - po wkręceniu suportu bez podkładek - włożyłem korbę - ośka za długa - w tiagrze miałem podkładkę - tutaj za dużo ośki zabiera - dałem wiec podkładkę po suport, działa, ale jeszcze będę musiał nad tym pomyśleć.

oprócz tego - podcięty komin + kiepsko wykonana rama powoduje ze zacisk podsiodlowy po skręceniu się "spotyka" a sztyca dalej sie nie trzyma jak trzeba, to znowuż jakaś rzeźba... ehh...

jakiś mod - nakrętki z innej piasty, ładne, czerwone, aluminiowe.

Generalnie troche sie podłamałem, głupie kwasy juz na starcie, a z kołem totalna DUPA.

#234 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 29 February 2012 - 19:55

pokaz jakie masz montowanie tej sztycy tzn jak to wyglada , może coś ktoś poradzi ;p

#235 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 29 February 2012 - 20:00

Na sztycę pewnie pomoże dołożenie blaszki aluminiowej z puszki, sprawdzony sposób.

#236 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 29 February 2012 - 20:58

[quote name="Adaasko"] ...oprócz tego - podcięty komin + kiepsko wykonana rama powoduje ze zacisk podsiodlowy po skręceniu się "spotyka" a sztyca dalej sie nie trzyma jak trzeba, to znowuż jakaś rzeźba... ehh...

Ja bym wykręcił śrubkę z niego, a sam zacisk w imadło i trochę zeszlifował szczelinę cienką tarczą w szlifierce kątowej.

#237 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 29 February 2012 - 22:50

zacisk to jakis dobry - tytanowa sruba, wkreca sie w alu - wolal bym nie zcinac jeszcze gwintu poszerzajac szpare - pomysle nad jakas podkladką - robilem tak w innych sytuacjach, jednak boli mnie troche ta rzeźba...

SPIKE, dzieki, ale tylne kolo chce miec dośc pewne... nie zalatwisz opena pro srebrnego za ludzi pieniadz?

#238 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 02 March 2012 - 00:18

Spike, strasznie cięzko sie do ciebie dogadać, na PW nie odpisujesz... ;/

Na deser dodam - że ten set co na zdjeciu - 3298gr:)

#239 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 02 March 2012 - 08:47

a co Ty myślisz że nikt nic nie robi tylko na PW odpisuje wyłącznie, nie śpi , nie je , nie pracuje tylko czeka na Adaasko .

Poza tym moja skrzynka jest przepełniona , zapchana na full.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#240 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 02 March 2012 - 13:36

chyba nie jest problemem usunąć, a z drugiej nie sądze żeby cie tak strasznie bombardowali zeby problemem bylo usunąć, a na prośbe o obręcz dalej nie odpowiedzialeś nawet pisząć tu... nie masz to powiedz, masz- nie chcesz dać - powiedz i tyle, po co kręcić OT.