Jump to content

Photo

PROJEKT OSTRE KO�O - LOW COST ~7KG

• This topic is locked This topic is locked
318 replies to this topic

#41 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 posts
  • SkądMazowsze

Posted 09 January 2012 - 18:32

Śmiem twierdzić, że na rowerze z tą ramą nie będzie dało się normalnie jeździć- zapewne ramka straciła sztywność.

Choć jak już wiercisz to zobacz co robią Włosi w karbonie: http://www.ciclicasa.../marte_001.html

#42 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 09 January 2012 - 19:07

No ja myślę, że Ci się to złoży jak scyzoryk podczas jazdy...
Nie życzę Ci tego ale dziury wyglądają na konkretne...:/
Rób, dawaj foty, bedziemy konstruktywnie krytykowac:P

ps. a planujesz jeszcze gdzies wiercic czy tyle co widzimy juz starczy?

#43 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Posted 09 January 2012 - 19:25

W projekcie życzę Ci powodzenia, ale na niektóre kroki bym się nie odważył. Również uważam że wywiercone dziury w ramie mają kluczowy wpływ na wytrzymałość i sztywność ramy !

Wojciech ;)

#44 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Posted 09 January 2012 - 19:52

Adaasko,
Nie rób więcej takich długich rozcięć bo to rozwala zupełnie sztywnośc rury. Jeśli już chcesz odchudzać to dziurkuj.

#45 deger

deger
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 09 January 2012 - 20:09

Nie słuchaj tylko trzepaki dziurkują - lepiej połącz te przestrzeliny w jedną :P

#46 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 09 January 2012 - 20:18

Czy to się złoży nie wiadomo. Ale na pewno rower na tym stracił, bo rama będzie mniej sztywna. A więc co z tego że lżejsza? Zresztą pomysł robieniu super lekkiego roweru na ramie ważącej 2kg to średni pomysł. Lepiej już było dorwać lżejszą, mocno cieniowaną ramę, niż wiercić w takiej krowie. Nie taki problem wyrwać używaną ramę w okolicach 1,5kg i nic nie trzeba wiercić ;-)

A na pewno nie odważył bym się śmigać czymś takim z prędkością 40km po mieście, no chyba że rower jest tylko na laitowe, rekreacyjne wycieczki. Także życzę autorowi że sobie krzywdy nie zrobi. Trzeba też pamiętać że nawet jak nie pęknie od razu, może pęknąć nagle po 100, albo po kilku tysiach, więc raczej ryzykowana zabawa.

#47 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 January 2012 - 21:16

Ciekawi mnie efekt końcowy tego projektu jednak te gmeranie w ramie nie jest chyba warte ryzyka. Tak jak kolega wyżej powiedział trochę na około idziesz próbując odchudzić takiego kloca. Lepiej było tą ramę sprzedać jak była "w całości", dorzucić trochę kasy i poszukać czegoś w przedziale 1500-1600g. Nie dość, że urwałbyś kolejne minimum 100g to jeszcze konstrukcja nie byłaby tak wyżyłowana.

Mimo wszystko dalej chętnie tu zajrzę obczaić postępy.

Powodzenia!

#48 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 09 January 2012 - 21:21

W sumie moznaby pomalować go na żółciutko i na fotkach wyglądałby klasa - ser szwajcarski ;-)

#49 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 09 January 2012 - 21:33

Ta rama jest tymczasowa, pewnie w wakacje bedzie zmieniona - bo jak ktos słusznie zauważył wyjsciowo nie jest to lekka baza, jednak robie to dla zabawy, funu, czy sie złozy? jestem praktycznie pewny ze zainm się zlozy to zdąze 10 razy zauwazy że coś sie z nią dzieje, co do sztywności -zobaczymy.

ktos pytał - wiercenia w tej ramie już wystarczy, uważam że to były jedyne bezpieczne samobójcze miejsa.

narazie skupiam się wiec na szukaniu i kompletowaniu b.lekkich gratów, praktyczne docelowych, a pozniej zmienie ramę na porządną.

prawdopodobnie wiercenie odbędzie się jeszcze jedynie w obręczach, od góry, pod opaską, proste otwory, robiłem to kiedyś, bez zauwazalnych strat na wytrzymalosci i sztywnosci.

#50 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Posted 09 January 2012 - 21:40

fajna sprawa taki projekt -coś się dzieje ramka-hmm nie sprzedaż już jej to jest najgorsze chyba że na złom ,więc wcześniej jakbyś zdecydował ją wymienić i kupić rzeczywiście od razu lżejszą bazę to byłoby lepiej ,przynajmniej zgarnąłbyś kasę za ten sprzęt a tak ,no ale wiadomo marzenia ,fun to jest to co nas kreci i powiem szczerze że pewnie jakby kasa była to sam bym tak kombinował i bawił się tym .

#51 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 09 January 2012 - 21:42

ps. oto rama która mnie pchneła do tych samobójczych czynów

Dołączona grafika

http://t2.gstatic.co...8FgLbuRuTMKabiQ

Dołączona grafika

pewne sa inne, nieco inaczej poumieszczane(wiem ze ma to wsumie kluczowe znaczenie, ale u mnie też źle nie jest) ale sa w rowerze ktory jest przystosowany do naparzania rotacji ze schodow, ale jestem pełen dobrych mysli.

#52 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 09 January 2012 - 22:10

Adaasko, tylko, że ta ramka jest tytanowa a nie aluminiowa, a materiał zastosowany brzy budowie ma ogromne znaczenie. Powodzenia przy rowerku.

#53 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 09 January 2012 - 22:13

tak, wiem, moja rama jest alu, wiec sztywniejsza, szybciej ulega zmęczeniu itd - mam jakieś tam pojęcie - z drugiej skakać na niej nie będę - śmiało można skończyć ze spekulacjami - jeśli odniosę porażkę i tak na pewno się pochwalę :)

jesli da radę, też się pochwalę:)

#54 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 09 January 2012 - 22:58

e tam nie znacie sie , wstawi gwizdki w szczeliny i będzie super , wygwizd jak sie patrzy :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#55 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 09 January 2012 - 23:00

Dzięki Intelowi znalazłem siodło dla Ciebie :D

http://www.google.pl...iw=1440&bih=796

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#56 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 09 January 2012 - 23:01

bede mial lżejsze, SLRa! :D

#57 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 10 January 2012 - 23:47

Fitnesu ciąg dalszy

troche obrobione, z pomocą taty:)

Dołączona grafika

kilka zabiegów i efekt?

Dołączona grafika

a tu się pasie na polanie

Dołączona grafika

a więc mam już:

Ramę

Korbę

Widelec (zamówiony :mrgreen: )

Mostek(idzie)

Siodło(idzie)

Sztyca(idzie)

Piasta tył

robi się ciekawie

#58 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 10 January 2012 - 23:52

i łopony!

#59 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądZielona góra

Posted 11 January 2012 - 00:53

Jak zacząłem czytać ten temat to pierwsze co pomyślałem samobójca (chyba jak każdy). Ale nie przejmuj się jak dla mnie świetny pomysł , rower na pewno będzie świetnie wyglądał . Planujesz polerować ramę ? Jak ostatnio czyściłem swojego fixa to pomyślałem co będzie jak złapie Cię deszcz albo jakies błotko lub śnieg - będziesz musiał rozbierać cały rower żeby go wysuszyć i wyczyścić jak naleci w otwory . Ja uważam , że jeśli to wypali to będzie mega efekt ! Popieram to co robisz bo zajawka jest , a jeśli nie wyjdzie to jak sam pisałeś wiesz co robisz i liczysz się z tym . Pozdrostre!

#60 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 11 January 2012 - 01:11

Dzięki! :)

Ramy polerować nie będę, polerka nie jest zbyt trwała, ciężka w utrzymaniu na takim poziomie za jaki ja uznaje polerkę, chociaż dałbym ją wypolerować
Dołączona grafika
=)

od początku ramę chciałem robić w surowym stylu, czyste, matowe, szorowane aluminium - zostaje przy tym pomyśle.

błotków i śniegów nie przewiduje, od tego mam inne rowerki, chociaz pewnie przez jakiś deszcz sie przeleci - bede obserwował jak rama bedzie lapała syf, ewentualnie bede sobie ją czyścił, albo coś wymyśle.