Skocz do zawartości

GIANT OCR 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2011 - 13:00

Chciałbym przedstawić mój rowerek składany ;wcześniej jeździłem na
stalowym decathlonie i powiem szczerze że byłem miło zaskoczony ,pomimo
wagi ,całkiem dobrze się sprawował , wkrótce znudziło mi się
schylanie i zmienianie biegów manetkami przy ramie więc zacząłem
składać go na tiagrze później było campagnolo . Pomyślałem ,że
jednak można byłoby zejść z wagi i zakupić coś w aluminium
.Poszukiwałem bardzo długo ramki i odpowiadających mi podzespołów , w
końcu zakupiłem polskiego OLSH-a lecz był za mały i sprzedałem go
zarabiając na tym 300zł
Po szczęśliwej i udanej transakcji naszło mnie na zakup wymarzonego
osprzętu i tak zaczęło się składanie tego rowerku ,oto z czego
powstał :
:arrow: -rama -GIANT 0CR 3 alu 6061 rozmiar 55,5
:arrow: -widelec easton ec 70 karbonowa sterówka i widelec dolny
,aluminiowe haki na zaciski i łączenie pomiędzy dolnym widelcem i
sterówkom
:arrow: -koła mavic aksium -nowszy model na nowych piastach
:arrow: -klamkomanetki SRAM FORCE 2009
:arrow: -korba tiagra 4400 albo nowsza
:arrow: -przerzutka tył SRAM RIVAL -kupiony ale nie doszła z USA
(święta)
:arrow: -przerzutka przód na hak nie wiem jakiej produkcji
:arrow: -hamulce decathlon -ze starego rowerka aluminiowe
:arrow: -sztyca-SMICA
:arrow: -mostek-SMICA 129g
:arrow: -kierownica -decathlon aluminium
:arrow: -kasetka planuje 105 lub tiagrę 4600 ale póki co nie ma
:arrow: -łańcuch jakiś Sh 10s jeszcze nie ma
:arrow: -siodełko sport -jakieś decathlon-skie niestety na stalowych
prętach
:arrow: -suport HOLLOWTECH 2 tiagra
:arrow: -stery FSA
:arrow: -oponki -jakiej tajwańskie ze starego rowerka drutowane-jak
będzie kasa na pewno zwijane jakieś maxis ,pewnie w każdym razie coś
tańszego.
Pewnie w przyszłości ramka pójdzie do wymiana bo to model z 2003 i nie
pasuje mi do tego osprzętu, ale to pewnie dopiero za jakieś 2 sezony na
razie pojeżdżę na tej co mam.
Wagi nie znam tyle co mostka, chciałem zejść poniżej 9kg ale to raczej
nierealne na tej ramce ,chodź widelec waży z oryginalna sterówą ok 450g
ta jest skrócona , a więc podejrzewam ,że waży ok 435-440g .
Zdjęcia:
Dołączona grafika
jak widać jeszcze bez napędu -zamówiona przerzutka -no ale wiadomo ile z USA ida przesyłki -kolejne części chce dodawać na forum jako up-y
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 31 grudzień 2011 - 14:04

Popraw kierownicę(opuść), podnieś na niej wyżej klamki, to będziesz mógł odsunąć siodełko do tyłu.

Wizualnie bardzo fajnie. Te drobne kolorowe akcenty ze sobą współgrają, choć jakby było ich trochę więcej ożywiłoby trochę ten rower ;>

Osprzęt całkiem fajny w porównaniu do poprzedniego :)

Jak kupowałeś używane klamki force`a, to wsadź linkę i napnij ją ręką, a drugą zmieniaj przełożenia, żeby sprawdzić czy wtedy wskakują - raz kupiłem używki i musiałem je oddać, bo na sucho było ok, ale z linką już nie wrzucało biegów w górę.

#3 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2011 - 15:44

wszystko jest w porządku z klamkami -są sprawne tylko jedno małe pytanie ,czy przednia przerzutka a w zasadzie klamkomanetka ma tak ciężko wrzucać przerzutki ?Przesmarowałem przerzutkę ,i dalej tak samo chodzi .moze problem w tym że ja nie mam porownania w tej chwili jak powinna chodzić i tylko tak mi sie wydaje -mam nadzieję że to tylko to.Dzięki za rade odnośnie tej kierownicy ,nie ustawiałem jeszcze ostatecznie bo nie jeździłem na nim ,dopiero w tedy ustawie jak się przejadę .Jeszcze jedno ,co sądzicie o jakości tej ramy oczywiście chodzi mi o jej techniczne parametry typu sztywość i geometria -w ogóle nie mogłem znaleźć opinii na ich temat.

#4 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 01 styczeń 2012 - 01:23

Bardzo fajny rower. Szerokości.

#5 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 01 styczeń 2012 - 01:43

Bardzo fajnie udało ci się złożyć ten rower. Zawsze podobały mi się ramy giant , niestety nie mogłem sobie kupić ze względu na rozmiar, nawet te starsze super. Miłego śmigania.

#6 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2012 - 01:48

kierownice już obniżyłem wszystko ok ale co sądzicie o tej ramce jakieś opinie o ocr 3?

#7 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 01 styczeń 2012 - 01:58

Te ramki to bardzo solidna konstrukcja, może nie są super lekkie ale trwale, na początek super .

#8 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2012 - 11:58

Te drobne kolorowe akcenty ze sobą współgrają, choć jakby było ich trochę więcej ożywiłoby trochę ten rower ;>

co na przykład proponujesz ? Pancerze żółte czy coś ?Myślałem też żeby zakupić jakieś niewielkie detale typu śrubki do przerzutek w kolorze żółtym ,czy kółeczka :http://allegro.pl/kcnc-jockey-wheels-koleczko-przerzutki-12z-zlote-i2003183819.html no ale wiadomo nie dam 100zł za komplet wiec szukałbym tańszych ,i może jeszcze jakieś naklejki firmy GIANT ,co proponowalibyście? Ale najpierw muszę go złożyć no i oczywiście strój muszę kupić ,wiec sporo wydatków przede mną .
SZCZĘŚCIA, POMYŚLNOŚCI ŻYCZĘ WSZYSTKIM UŻYTKOWNIKOM FORUM NO I OCZYWIŚCIE ZDROWIA W TYM NOWYM ROKU 2012 !!

#9 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 06 styczeń 2012 - 12:52

Przyszedł w końcu bebenek SH zamieniany za mojego campa od niby cosmiców ,ale mam wrażenie że jest cięższy od mojego nie wiem czy to kwestia że starszy model kół(ale jakby nie patrzyć to najlepsze kółka tej firmy ),albo to tylko wrażenie .Być moze ogólnie bebenki SH mavica są cieższe od campy ?Jeszcze jedno ile może iść przesyłka z USA ,została wysłana 19 grudnia ,chodzi o rivala który juz kupiłem i niecierpliwie czekam .Mam na oku w zasadzie zamówiąną kasetke 105 12-25 5700 i łańcuch ultegry 6600 za komplet 230 zł z przesyłką ,od user-a forum ,więc jak kasa wpadnie -co mam nadzieje nastąpi w przeciągu 2 tygodni rowerek będzie gotowy ,no jeszcze padała spd ,ale to już później .

#10 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 styczeń 2012 - 16:51

Jeśli chodzi o przesyłkę nadaną w USA 19.12, to zależy od metody wysyłki. Standardowo morska idzie ok. 6 tygodni, lotnicza - ok. 2-3 tygodnie.

Problem polega na dacie nadania. Jest to okres przedświąteczny, jest wtedy wielki ruch w interesie paczkowo - wysyłkowym i nagminnie zdarzają się obsuwy.

#11 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:54

nie chce otwierać nowego tematu więc zapytam w tym :chciałbym puścić linki w ramie ,szykuje sie z zakupem blokad linek (przelotek) blokującą pancerz przed dostaniem się do ramy tak jak to jest w ramach mających wewnętrzne prowadzenie linek .czy jest możliwe bez wewnętrznego pancerza poprowadzonego w ramie (mam zamiar zostawić normalne uchwyty na linki, aby w razie sprzedaży nie było problemu )W ogóle gdzie mogę nabyć takie blokady pancerzy (przelotek).Robię to ze względu na to że beznadziejnie wyglądają linki sterczące 3 cm od ramy taj jak to jest np w ramach GIANT DEFY .Może i jestem jakiś dziwny bo kombinuje ale chce mieć rower wręcz wymarzony.Co o tym pomyśle myślicie.

#12 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2012 - 20:20

dominik28382, masz wyjątkową ramę i możesz puścić w środku lub na zewnątrz? Czy po prostu masz zamiar w niej wiercić? Osobiście przy obecnych grubościach ścianek rur nie wyobrażam sobie naruszać tego.

#13 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2012 - 20:32

myślałem nad wierceniem w ramie na przelotki aby wpuścić w nie linki :czyli odradzasz takie zabieg ze względu na grubość ścianek rur ?Dwa niewielkie nawierty po przeciwnych stronach u góry i na dole myśle że nie zniszczą ramy ,ani nie ujmą jej wielce sztywności ?Co o tym myślą inni -zabieg ma na celu tylko wizualnie poprawić walory nic po za tym .

#14 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2012 - 21:16

Co do wiercenia to sprawdź czy nie masz takiej dziury zaślepionej gumą na górnej rurze 5cm za główką pod spodem, mam prawie tą samą ramę i tam jest jedna dziura.

#15 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2012 - 19:19

Jest jakiś nypel 5 cm od rury sterowej (przy górnej rurze ),nie wiem do czego to służy ,jest niewielka wypustka w alu i na to jakiś koreczek (kapturek wielkości 5mm)-nie wiem po co to ,ale takiej dużej zaślepki to ja nie mam żeby weszły tam przelotki do pancerzy - przynajmniej nie znalazłem.

#16 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 20 styczeń 2012 - 17:42

Przyszła mi kasetka 105 i łańcuch miał być ultegra 6600 przyszedł za te same pieniądze DA 7800 od usera z forum wojtuś-a .Kasetka jak już pisałem wcześniej 12-25 10s ,za nowy komplecik zapłaciłem 230 z wysyłką -myślą, że rozsądna cena.Z kasetką mam mały problem mianowicie nie da się docisnąć jej ,ma luzy poprostu na bębenku i nie wiem co zrobić wszystkie podkładki założyłem to jest kwestia 2 mm luzów -nie wiem co to i skąd ,wykombinować jakąś podkładkę ? Zdarzyło się tak komuś ?

#17 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 20 styczeń 2012 - 19:16

Czy z tyłu kasety założyłeś milimetrową podkładkę? Czy na pierścieniu mocującym jest cieniutka aluminiowa podkładka?

PS
Podkładka powinna być razem z kasetą. Jeśli nadal nie wiesz jak to ma wyglądać, to mogę zrobić u siebie zdjęcie.

#18 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 21 styczeń 2012 - 09:49

tak założyłem podkładkę z tyłu i na pierścieniu jest malutka aluminiowa podkładka i nadal są luzy ,wspomnę że bębenek wymieniałem z campa na SH i ten to podobno od cosmików
,jak dokręcam na max-a pierścień to i tak kaseta chodzi jak chce ,nie wiem skąd to ,założę kasetkę 9s bo mi została i sprawdzę czy dzieje się tak samo

#19 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 styczeń 2012 - 12:02

Na bębenku Mavica mam dwie podkładki. Jak lekko nałożyłem, to kilka zębatek mi chodziło. Później nakładałem je tak, żeby je dociskać z góry i do przodu, a wtedy po dokręceniu nakrętki wszystko jest na sztywno.

#20 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:06

mi wszystkie zębatki chodzą i to tak że jak obracam kołem to słychać jak grzechocze kaseta i zębatki przeskakują