Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ocena roweru na campagnolo mirage ( 1800zł)

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mefi

Mefi
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŚwiebodzice

Napisano 02 styczeń 2012 - 14:39

Witam,
w przyszłym sezonie mam zamiar rozpocząć przygodę z kolarstwem szosowym. Jestem całkowitym laikiem w tym temacie i proszę o pomoc czy n/w sprzęt nadaje się dla takiego amatora jak ja i czy jest wart swojej ceny ( 1800zł). Mam 190cm i 95kg wagi.

Rama Accent r001 rozmiar 58
Cały osprzęt na Campagnolo Mirage
Koła Mavic Open Pro.

Przepraaszam, że tak mało informacji ale brak doświadczenia:)

#2 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:17

Jeśli jest to używane to raczej kiepska okazja. Jeszcze co do rozmiaru ramy, są rozbieżności w doborze rozmiaru, każdy dobiera jak mu wygodniej ale ja jeżdzę na r001 58 przy 180 wzrostu.

#3 Mefi

Mefi
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŚwiebodzice

Napisano 02 styczeń 2012 - 17:34

Jeśli jest to używane to raczej kiepska okazja. Jeszcze co do rozmiaru ramy, są rozbieżności w doborze rozmiaru, każdy dobiera jak mu wygodniej ale ja jeżdzę na r001 58 przy 180 wzrostu.

Dzięki za opinie, jeżeli chodzi o rozmiar ramy to wyliczyłem to na http://mathmed.blox....kalkulator.html

Sprzęt jet używany, rama ma kilka rys " eksploatacyjnych". Właściciel dorzuca licznik speedmaster 7000 i wymienia mi opony na nowe ( po 70zł/szt) oraz owijkę na barana bo jest trochę zniszczona. Nie znam się na osprzęcie, ale szukałem camp'a mirage na necie i nie ma wiele tego sprzętu do kupienia, a nie wiem co będzie w przypadku chęci kupna części zamiennych. Mam przeznaczone około 2200zł na rower i szukam już ponad miesiąc, ale z moim wzrostem i wagą cieżko coś znaleść używanego.

#4 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2012 - 17:53

Jeszcze co do rozmiaru ramy, są rozbieżności w doborze rozmiaru, każdy dobiera jak mu wygodniej ale ja jeżdzę na r001 58 przy 180 wzrostu.

Dobrze gada. Mam ok. 180cm wzrostu, moja r001 miała 560mm i wydawała mi się strasznie kobylasta. Teraz mam Kuote 560mm i jest OK ;-)

#5 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:01

Marcines nie rób chłopakowi wody z mózgu .Dla mnie możesz i na 60tce jeżdzić przy 180cm . WAŻNE patrz na geometrie producenta ramy .Mefi zmierz się porządnie i do kalklulatora trzeba , jeżeli chodzi o rower to nie przekonuje niestety

#6 Mefi

Mefi
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŚwiebodzice

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:18

Marcines nie rób chłopakowi wody z mózgu .Dla mnie możesz i na 60tce jeżdzić przy 180cm . WAŻNE patrz na geometrie producenta ramy .Mefi zmierz się porządnie i do kalklulatora trzeba , jeżeli chodzi o rower to nie przekonuje niestety

Dzięki:) Z rozmiarem ramy zrobie jak piszesz, a co do sprzętu to na pierwszy rzut wydawał mi się OK, ale bez doświadczenia wolałem zapytać fachowców i dziękuje za opinie i pomoc.
Poszukam czegoś innego i poproszę Was ponownie o opinie, bo niestety w sklepie nie zawsze mówią prawdę...hehe tym bardziej jak znajdą laika:)

#7 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:46

O czym mowa ? To ścierwo accenta na którym jeżdzę a do którego zainteresowany się przymierza ma podsiodłową i górną 58 cm. Gdzie tu woda z mózgu ?
Własnie po to napisałem, że każdy dobiera według siebie bo dla mnie na 180 dobre jest 58, jak Ty przy 180 byś sobie jezdził na 60 to Twój wybór i Twoja sprawa, mnie to nie obchodzi, nie będe się kłócił.

#8 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:50

Racja ! Nie kłóćmy się i nie ścigajmy na sucho pozdro
Faktycznie , ścierwo wydaje się

#9 Mefi

Mefi
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŚwiebodzice

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:52

Panowie spokojnie, jeżeli chodzi o ramę to pomierze i przymierzę:) bardziej chodziło mi o ocene roweru za co dziękuje.
Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź