Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odpowieni wiek na kolarstwo

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 12 czerwiec 2008 - 12:05

Witam, jako że to mój pierwszy post więc wypada się przedstawić. Witam wszystkich, thorian jestem. Od kilku lat jeździłem sobie czysto amatorsko, dla przyjemności, ale ostatnio stwierdziłem że to jednak mało i chciałbym czegoś więcej. Możliwości sprawdzenia się i jazdy bardziej profesjonalnej. Pomyślałem czy nie zapisać się do jakiegoś klubu. Znalazłem jeden w Lublinie - Szosowcy jako że tam studiuję. Nie chodzi mi o jakieś wielkie zawody czy rewelacyjne wyniki bo wiem ze na to już jest za późno, ale jazda w klubie, treningi to jednak co innego niż czysto amatorska jazda. Chciałbym zapytać czy 23 lata to już nie za dużo na zapisanie się to takiego klubu? Czy w tym wieku "jeszcze można" czy raczej sobie odpuścić i raczej nadal jeździć sobie dla przyjemności samemu?

#2 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwiec 2008 - 12:10

mysle ze spokojnie mozna
jezeli jezdziles lubisz to to jak najbardziej
moze z innej branzy ale spotyka sie narciazy co zaczeli trenowac w wieku 19 lat i odnosza sukcesy na arenie miedzynarodowej
wiec jesli chcesz i masz ochote to koniecznie sie zapisuj

#3 Gosc_Sruba_*

Gosc_Sruba_*
  • Gość

Napisano 12 czerwiec 2008 - 12:12

Witam, nigdy nie jest za późno. Najlepszy wiek dla kolarza to 25, 30 lat a wiec czas start, powodzenia ! ;)

#4 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 12 czerwiec 2008 - 12:42

Im wcześniej tym lepiej, proste. ;-)

#5 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 12 czerwiec 2008 - 12:43

Z tym najlepszym wiekiem 25-30 lat to się zgodzę oczywiście ale jeśli ktoś od dłuższego czasu już trenuje i to powiedzmy tak profesjonalnie. Ja nie mam raczej szans i nawet chyba bym nie chciał stać się takim prawdziwym zawodowcem, bo osobiście wdaje mi się że jednak tacy pół-profesjonaliści i zapaleni amatorzy mają większa radość z jazdy niż zawodowcy, gdzie w pewnym momencie wyrzeczenia, treningi i cała ta presja na coraz lepsze wyniki gdzieś to przysłania. Po prostu chciałbym pojeździć w grupie, do czasu do czasu jakieś lokalne zawody.A moje pytanie było spowodowane tym, że jak przeglądałem forum to sporo jest użytkowników mających po kilkanaście lat i tak się staro poczułem :mrgreen:

#6 Gosc_Sruba_*

Gosc_Sruba_*
  • Gość

Napisano 12 czerwiec 2008 - 19:17

Z tym najlepszym wiekiem 25-30 lat to się zgodzę oczywiście ale jeśli ktoś od dłuższego czasu już trenuje i to powiedzmy tak profesjonalnie. Ja nie mam raczej szans i nawet chyba bym nie chciał stać się takim prawdziwym zawodowcem, bo osobiście wdaje mi się że jednak tacy pół-profesjonaliści i zapaleni amatorzy mają większa radość z jazdy niż zawodowcy, gdzie w pewnym momencie wyrzeczenia, treningi i cała ta presja na coraz lepsze wyniki gdzieś to przysłania. Po prostu chciałbym pojeździć w grupie, do czasu do czasu jakieś lokalne zawody.A moje pytanie było spowodowane tym, że jak przeglądałem forum to sporo jest użytkowników mających po kilkanaście lat i tak się staro poczułem :mrgreen:

Nie świruj, są i tacy co mają po 50 a nawet więcej lat i maja extra formę nie jednego młodzika prześcigną ;)

#7 arkanoid

arkanoid
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 czerwiec 2008 - 19:27

Gdy ja bylem w okolicach 14 lat, uparcie szukalem klubu kolarskiego. Gdy do takiego trafilem trener powiedzial ze juz jestem troche za stary zeby zaczynac. Moja kariera nie potrwala tam zbyt dlugo.

W ogolniaku trafilem na grupe mastersow. Jezdzili z nimi oczywiscie mlodzi, ale wiekszosc to byli wychowankowie nie istniejacego juz w tamtej miejscowosci klubu. Przyjezdzali tam rozni ludzie. Dobrze pamietam faceta kolo 30, ktory kupil kolarzowke zeby rzucic z papierosami i podbudowac zdrowie. Szybko doszedl do formy. Inny - byly kolarz - w wieku okolo 40 lat kupil z wystawki kolarzowke, wynalazl ciuchy i tez przyjechal.

Ci ludzie naprawde lubili jezdzic a wspolne treningi sprawialy im przyjemnosc. Wazne zeby z tego wszystkiego czerpac radosc. :) a w kupie razniej

wedlug mnie nigdy nie jest za pozno.

#8 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 12 czerwiec 2008 - 19:29

Ja zacząłem rowerowanie i "karierę" :mrgreen: kolarską w wieku 46 ... Nigdy wczesniej nie jeżdziłem wiecej niż 20km i nigdy nie siedziałem nawet na szosowym rowerze ... :lol:
Po prostu ważyłem juz 95kg przy 181cm - w ciągu pół roku zrzuciłem 15kg (+dieta) - zacząłem jeździć i ... zaskoczyło mi nowe hobby ... ;-)
No i jestem pełen optymizmu na przyszłość i jednak jeszcze progresje wyników ... przedemną jeszcze "kariera" ... w M5 :mrgreen:

#9 Gosc_seba85_*

Gosc_seba85_*
  • Gość

Napisano 13 czerwiec 2008 - 10:50

Podbudowaliscie mnie troszke chlopaki, poniewaz mialem ten sam dylemat.

Ale juz wszystko wrucilo na odpowiedni tor.
Zaczalem skladac sobie nowy rower, to naprawde dodaje mi sil i enrgii :))))

#10 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 13 czerwiec 2008 - 18:22

A mi sie wydaje że za młody jestem ale 15 lat to chyba już wystarczająco, widzę na nick-ach wiek powyżej 17 lat. :-P

#11 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:38

kubano_szos: na zawodowe kolarstwo jesteś już za stary raczej. Na kolarstwo typowo amatorskie każdy wiek jest dobry.

#12 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądStargard

Napisano 15 czerwiec 2008 - 12:00

Muniek, bez przesady. Myślę, że zaczynając wcześniej niż 15 lat, to właściwie nawet nie wiadomo, jaki będzie rozwój fizyczny owego przyszłego zawodnika. Przecież do zawodowstwa też potrzeba jakiś predyspozycji fizycznych.
To troszkę tak jak ze skokami narciarskimi. Są 12-13 latkowie, którzy skaczą świetnie, ale jak podrosną to okazuje się, że nie mają predyspozycji.
jak myślicie?
pozdro

#13 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 15 czerwiec 2008 - 12:04

15lat za stary ? Nie przesadzaj ...
Mozna "trenować" od 10lat i nic nigdy nie osiagnąć, a może ktos inny zacząć trenować powiedzmy w wieku 18lat i okaże sie np czy to wielkim talentem, czy po prostu odpowiedni trening i byc "kimś" w kolarstwie ...

#14 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 15 czerwiec 2008 - 13:03

Mi tam jeden trener gadał, że 15 lat to wiek optymalny. Najważniejsza jest praca. Nawet jak się zacznie mając kilka lat więcej to przeciez przy samodyscyplinie można osiągać niezłe wyniki. ;-)

#15 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 13:49

Miguel: sugerujesz że jeśli zacząłbym teraz ostro trenować to miałbym przyszłość w kolarstwie zawodowym? Nie trenując nigdy wcześniej żadnego sportu? Bo ja jakoś tego nie widzę, choćbym miał predyspozycje (dobrą przemianę materii czy długie nogi).

#16 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 15 czerwiec 2008 - 13:53

Myślę, że osoba, która zaczyna np. w wieku 18 lat ma jakieś szanse. Jak nie było się wcześniej aktywnym to będzie trudniej, ale uważam, że jest to wykonalne.

#17 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 15 czerwiec 2008 - 19:00

Jasne że jest, taki wiek to bardzo dobry moment na wejście z dużymi obciążeniami treningowymi. Jeśli wcześniej dodatkowo uprawiałeś jakiś sport, to będzie łatwiej. Zdecydowanie polecam zapisanie się do klubu, do 20 lat spokojnie mozna zaczynać jazdę na poważnie. Obecnie wiek w kolarstwie się wydłuzył, najwytrwalsi jeżdżą nawet do 40tki, więc spokojna głowa :)

#18 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2008 - 22:22

Już nie którzy młodziaki to jak zaczynali kolarstwo w wieku 10-13 lat doszedł do juniora to jego organizm już jest wypalony i d....a. Jak zaczyna chłopak w wieku 16 czy tam 20 to trenując systematycznie będzie widać predyspozycje już po roku pracy jaki będzie. Oczywiście mowa o kolarstwie bo są sporty że już w takim wieku będzie za póżno 8-)

#19 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwiec 2008 - 09:41

Oczywiście mowa o kolarstwie bo są sporty że już w takim wieku będzie za póżno 8-)

ale nie ma wiele takich sportow
moze tenis i plywanie trzeba od dziecka zaczynac
a czy cos wiecej??
watpie

#20 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 24 czerwiec 2008 - 10:24

A taki Kwiatkowski (chyba wszyscy wiedzą o kogo chodzi?) - zaczynał bardzo wcześnie, dzięki czemu się wybił i aktualnie wymiata w swoich kategoriach...

Dodaj odpowiedź