Ministerstwo Transportu, Nowe Rozporządzenie a Rowery...
Napisano 07 styczeń 2012 - 21:29
hehe z tymi światłami max wysokość 90 cm jest zajefajne, kto widzi rowerzyste na takiej wysokości , gość z syrenki albo wartburga ?
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_Kuba1987_*
Napisano 07 styczeń 2012 - 21:46
Napisano 07 styczeń 2012 - 23:59
Dlaczego odblaskowe paski z boku opony są nielegalne ? Nie rozumiem tego... Przecież to tylko zwiększa i to znacznie widoczność rowerzysty.
W niemczech są przepisy że opony muszą mieć odblaskowe elementy z boku, pasek albo napisy , u nas najchętniej ubrali by nas w odblaskowe ubrania robotnicze, i lampki na dymano 24 h
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 styczeń 2012 - 23:59
ale dla czego bo hamulce odwrotnie?? ja mieszkam w uk i miałem narazie jedną pomyłkę (fjny lot w krzaki na górskiej trasie mtb) a mieszkam 5 miesięcy tak wiec nie do końca przestawiłem się ale widzę plusy odwrotności.zakaz importu rowerów z Wielkiej Brytani
co ciekawe w tym kraju kupując tarczówki magury dosałem przód i tył 180mm przewodu:)
to fakt o ile dobrze pamiętam część shwalbe ma odblaskowe nie tylko paski ale i napisy to co mamy je zaklejać czy co:)Dlaczego odblaskowe paski z boku opony są nielegalne
Gosc_kobrys_*
Napisano 08 styczeń 2012 - 11:16
Ja proponuję taki przepis żeby kolarz amator ,ubrany w strój i w KASK na rowerze szosowym nie musiał zjeżdżać na ścieżkę rowerową.. :roll:
Od pół roku nie musi zjeżdżać... tak samo kolarze mogą jechać obok siebie 2 jeśli nie powoduje to blokady ruchu i uniemożliwienia wyprzedzania przez inne pojazdy.
Napisano 08 styczeń 2012 - 12:53
Ja proponuję taki przepis żeby kolarz amator ,ubrany w strój i w KASK na rowerze szosowym nie musiał zjeżdżać na ścieżkę rowerową.. :roll:
..popieram..co do odblasków.Ostatnioznowu w Zachodniopomorskim koleś zabił rowerzystę.Odblaski miał wszędzie!!!O kurtce nie wspomnę.
Za wykroczenia drogowe powinny byc kary jak na zachodzie po kilka tysięcy euro.W Skandynawii za przekroczenie prędkości można stracić prawo jazdy!!!U nas jest to ilka punktów i 200 złotych.Koleś wsiada i kolejny raz robi to samo.WIĘKSZE KARY!!!!!
Gosc_Anonymous_*
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:08
Przedewszystkim adekwatne do zarobków. Bo dla jednego 200 złotowy mandat to nic a dla drugiego to już znaczący wydatek w budżecie rodzinnym. I miejmy nadzeję, że durne rozwiązania mające na celu "poprawę" tzw. bezpieczeństwa obywateli z konfiskatą aut włącznie pozostaną tylko pomysłami w łbach co niektórych miłościwie nam panujących.WIĘKSZE KARY!!!!!
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:23
Od pół roku nie musi zjeżdżać... tak samo kolarze mogą jechać obok siebie 2 jeśli nie powoduje to blokady ruchu i uniemożliwienia wyprzedzania przez inne pojazdy.
jak to ? jak mnie ostatnio znowu spisali ? po prawej ścieżka, na ulicy zakaz dla rowerów.. więc wiesz coś czego ja nie wiem ? ;-)
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:24
Niestety, kolarz nadal ma obowiązek jazdy ścieżką rowerową:Od pół roku nie musi zjeżdżać... tak samo kolarze mogą jechać obok siebie 2 jeśli nie powoduje to blokady ruchu i uniemożliwienia wyprzedzania przez inne pojazdy.
art. 33 ust. 1
Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
Jedyny plus to taki, że nie musimy wjeżdżać na ścieżkę poprowadzoną drugą stroną drogi, przy pasie dla samochodów jadących z naprzeciwka.
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:34
Dobrze by było, gdyby policja o tym wiedziała. Ostatnio jechałem z woody'm i podjechał do nas policjant, który chciał nam wypisać mandat za jazdę obok siebie. Zacząłem się z nim kłócić, że teraz już można. On za wszelka cenę próbował mnie przekonać, że nie ma takiego prawa...
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:34
Jedyny plus to taki, że nie musimy wjeżdżać na ścieżkę poprowadzoną drugą stroną drogi, przy pasie dla samochodów jadących z naprzeciwka.
tia.. teraz sobie wyobraź.. "kłócisz się" że nie bierzesz mandatu za jazdę po drodze a nie po ścieżce.. to dostaniesz mandat za brak światełka ,dzwonka itd. :roll:
Gosc_kobrys_*
Napisano 08 styczeń 2012 - 13:51
tia.. teraz sobie wyobraź.. "kłócisz się" że nie bierzesz mandatu za jazdę po drodze a nie po ścieżce.. to dostaniesz mandat za brak światełka ,dzwonka itd. :roll:
To niech dostanę mandat za brak światełka, dzwonka itd. ale nie za prawo, którego nie łamię.
Ew. proszę o skierowanie sprawy do sądu przed, którym wykazuję, że policjant jest tempakiem, który nie zna prawa!Tutaj akurat warto nie przyjmować mandatu.
Chyba że ewidentnie droga nie posiada pobocza, a pas jezdni jest na tyle wąski, że uniemożliwia swobodne i bezpieczne wyprzedzanie. Tutaj policjant ma 100% racji jeśli do dyspozycji jest ścieżka rowerowa.
To samo w mieście w ciągu ulic jednopasmowych, jednokierunkowych czy wielopasmowych o podwyższonej dopuszczalnej prędkości kiedy rowerzysta nie koniecznie jedzie prawą częścią jezdni, ale najbardziej skrajnym pasem na wprost też ruch powinien odbywać się w miejscu wyznaczonym z zachowaniem sposobu jazdy jeden-za-drugim.