Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ministerstwo Transportu, Nowe Rozporządzenie a Rowery...

32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kowalski_vp

Kowalski_vp
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądRacibory

Napisano 07 styczeń 2012 - 17:23

http://ibikekrakow.c...twa-transportu/

Oto na co wpadałem. Może nie których zainteresuję....

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:29

hm , a ja proponuje przymusowe tak jak w przypadku samochodu - roczny przegląd - sprawdzenie stanu pojazdu i dopuszczenie go do ruchu , bo jak widze co jeździ po drogach to strach .

hehe z tymi światłami max wysokość 90 cm jest zajefajne, kto widzi rowerzyste na takiej wysokości , gość z syrenki albo wartburga ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:42

Mam nielegalne oświetlenie... Dobre :mrgreen: Albo lepiej zmierzę dokładnie, może zmieszczę się poniżej 900 mm. Koniecznie pasy bezpieczeństwa jeszcze i zakaz importu rowerów z Wielkiej Brytani ;-)

#4 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:46

A ja mówię nie przeglądom nie wyobrażam sobie jakiegoś domorosłego majstra obojętnie czy z papierem od ministra czy bez stukającego po moim karbonie wyginającego poszczególne elementy w celu próby czy nie odlatują lub sprawdzaniu jakimiś porzal się narzędziami czy wszystko przykręcone od rowerów wara wystarczy że raz w roku już demolują moje auto pobierając stosowny haracz

#5 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:55

Dlaczego odblaskowe paski z boku opony są nielegalne ? Nie rozumiem tego... Przecież to tylko zwiększa i to znacznie widoczność rowerzysty.

#6 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 07 styczeń 2012 - 22:32

Ja proponuję taki przepis żeby kolarz amator ,ubrany w strój i w KASK na rowerze szosowym nie musiał zjeżdżać na ścieżkę rowerową.. :roll:

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 styczeń 2012 - 23:59

Dlaczego odblaskowe paski z boku opony są nielegalne ? Nie rozumiem tego... Przecież to tylko zwiększa i to znacznie widoczność rowerzysty.

W niemczech są przepisy że opony muszą mieć odblaskowe elementy z boku, pasek albo napisy , u nas najchętniej ubrali by nas w odblaskowe ubrania robotnicze, i lampki na dymano 24 h

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 07 styczeń 2012 - 23:59

zakaz importu rowerów z Wielkiej Brytani

ale dla czego bo hamulce odwrotnie?? ja mieszkam w uk i miałem narazie jedną pomyłkę (fjny lot w krzaki na górskiej trasie mtb) a mieszkam 5 miesięcy tak wiec nie do końca przestawiłem się ale widzę plusy odwrotności.
co ciekawe w tym kraju kupując tarczówki magury dosałem przód i tył 180mm przewodu:)

Dlaczego odblaskowe paski z boku opony są nielegalne

to fakt o ile dobrze pamiętam część shwalbe ma odblaskowe nie tylko paski ale i napisy to co mamy je zaklejać czy co:)

#9 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 08 styczeń 2012 - 08:54

zakaz importu rowerów z Wielkiej Brytani

ale dla czego bo hamulce odwrotnie??...

Nie. Bo kierownica jest z prawej strony ;-)

#10 Griszka

Griszka
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądz daleka

Napisano 08 styczeń 2012 - 09:15

Jak w temacie :roll: urzędnicy to urzędnicy - nie myślą praktycznie, bo za biurkami siedzą :-|

#11 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 08 styczeń 2012 - 10:21

Nie. Bo kierownica jest z prawej strony

wiesz co pomyślałem o Leftym w canondalu (chyba źle napisałem)w mtb ludzie tak go chwalą :)

#12 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:15

Bo kierownica jest z prawej strony

Odpowiedź poprawna lecz mało precyzyjna, bowiem w tychże rowerach kierownica jest z drugiej strony a nie koniecznie z prawej ;-)

#13 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:16

Ja proponuję taki przepis żeby kolarz amator ,ubrany w strój i w KASK na rowerze szosowym nie musiał zjeżdżać na ścieżkę rowerową.. :roll:

Od pół roku nie musi zjeżdżać... tak samo kolarze mogą jechać obok siebie 2 jeśli nie powoduje to blokady ruchu i uniemożliwienia wyprzedzania przez inne pojazdy.

#14 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 styczeń 2012 - 12:53

..popieram..co do odblasków.Ostatnioznowu w Zachodniopomorskim koleś zabił rowerzystę.Odblaski miał wszędzie!!!O kurtce nie wspomnę.
Za wykroczenia drogowe powinny byc kary jak na zachodzie po kilka tysięcy euro.W Skandynawii za przekroczenie prędkości można stracić prawo jazdy!!!U nas jest to ilka punktów i 200 złotych.Koleś wsiada i kolejny raz robi to samo.WIĘKSZE KARY!!!!!

#15 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:08

WIĘKSZE KARY!!!!!

Przedewszystkim adekwatne do zarobków. Bo dla jednego 200 złotowy mandat to nic a dla drugiego to już znaczący wydatek w budżecie rodzinnym. I miejmy nadzeję, że durne rozwiązania mające na celu "poprawę" tzw. bezpieczeństwa obywateli z konfiskatą aut włącznie pozostaną tylko pomysłami w łbach co niektórych miłościwie nam panujących.

#16 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:23

Od pół roku nie musi zjeżdżać... tak samo kolarze mogą jechać obok siebie 2 jeśli nie powoduje to blokady ruchu i uniemożliwienia wyprzedzania przez inne pojazdy.

jak to ? jak mnie ostatnio znowu spisali ? po prawej ścieżka, na ulicy zakaz dla rowerów.. więc wiesz coś czego ja nie wiem ? ;-)

#17 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:24

Niestety, kolarz nadal ma obowiązek jazdy ścieżką rowerową:

art. 33 ust. 1
Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

Jedyny plus to taki, że nie musimy wjeżdżać na ścieżkę poprowadzoną drugą stroną drogi, przy pasie dla samochodów jadących z naprzeciwka.

#18 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:34

Dobrze by było, gdyby policja o tym wiedziała. Ostatnio jechałem z woody'm i podjechał do nas policjant, który chciał nam wypisać mandat za jazdę obok siebie. Zacząłem się z nim kłócić, że teraz już można. On za wszelka cenę próbował mnie przekonać, że nie ma takiego prawa...

#19 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:34

Jedyny plus to taki, że nie musimy wjeżdżać na ścieżkę poprowadzoną drugą stroną drogi, przy pasie dla samochodów jadących z naprzeciwka.

tia.. teraz sobie wyobraź.. "kłócisz się" że nie bierzesz mandatu za jazdę po drodze a nie po ścieżce.. to dostaniesz mandat za brak światełka ,dzwonka itd. :roll:

#20 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:51

tia.. teraz sobie wyobraź.. "kłócisz się" że nie bierzesz mandatu za jazdę po drodze a nie po ścieżce.. to dostaniesz mandat za brak światełka ,dzwonka itd. :roll:

To niech dostanę mandat za brak światełka, dzwonka itd. ale nie za prawo, którego nie łamię.

Ew. proszę o skierowanie sprawy do sądu przed, którym wykazuję, że policjant jest tempakiem, który nie zna prawa!Tutaj akurat warto nie przyjmować mandatu.

Chyba że ewidentnie droga nie posiada pobocza, a pas jezdni jest na tyle wąski, że uniemożliwia swobodne i bezpieczne wyprzedzanie. Tutaj policjant ma 100% racji jeśli do dyspozycji jest ścieżka rowerowa.
To samo w mieście w ciągu ulic jednopasmowych, jednokierunkowych czy wielopasmowych o podwyższonej dopuszczalnej prędkości kiedy rowerzysta nie koniecznie jedzie prawą częścią jezdni, ale najbardziej skrajnym pasem na wprost też ruch powinien odbywać się w miejscu wyznaczonym z zachowaniem sposobu jazdy jeden-za-drugim.

Dodaj odpowiedź