Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kat główki ramy i baza kół - problem

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 domikos

domikos
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądŚwidnik

Napisano 13 styczeń 2012 - 19:47

Witam,

Chciałbym wszystkich zapytać czy to normalne aby zaczepiać butem o koło przy skręcie? Kąt główki mojej ramy to 73stopnie a baza kół 980mm. Wielkosc ramy niby pod mój wzrost- 545mm górna rura (178cm wzrostu)- na dłuższej o 10mm jezdziło mi sie gorzzej, fakt nic nei zaczepiałem ale i kąt byl łagodniejszy.

#2 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:16

domikos, podczas jazdy mi się to nigdy nie zdarzyło, ale jak stanę i rozmawiając z kimś obrócę kierownicę, to zdarza się, ze czubek buta mi otrze o oponę. Albo przy stójce jakbym to zrobił specjalnie.

Przy wszystkich ramach tak miałem, ale wszystkie trzy były dobierane metodą Competitive Fit, więc u mnie to było normalne, choć pewnie nie powinno tak być. Ale podczas jazdy nie wykonuje się aż takich skrętów, żeby wadzić kołem o buta.

#3 domikos

domikos
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądŚwidnik

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:11

Dzięki, za zaintersowanie. W zeżłym sezonei jezdziłem na starej ramie, fakt zaczepiania nie mial miejsca, teraz własnie składam rower na innej ramie ale nie mam mozliwosci jeszcze wypróbowania jak to będzie w praniu. na sucho w domu w założonych butach w blokach przy równoległym ustawieniu korb do podłoża i bucie lekko do dołu na skręcie kierką między gdzieś 20 a 30 stopni but zachacza o koło. Wiem że nie kreci się tak w czsie jazdy( przy szybszej jezdzie) ale sam juz nie wiem , zdrugiej strony gdzie są ramy o rozstawie kól ok 1000mm -tyle byłoby pewnie ok i i górna rurą EEF ok 54-56CM? Nie ma.

Ps. Zmiana korb na 170 ze 175 nie zmieni za wiele w tym przypadku.

#4 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:20

prawda jest taka, ze podczas normalnej jazdy nie ma praktycznie szans na takie wykorzystanie skrętu koła, a podczas manewrowania jakos i tak - bynajmniej ja - intuicyjnie korbami ustawiam tak ze nie zachacze - mimo ze na sucho kolo opiera sie o buta.

#5 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:26

Moja rama jest idealnie dopasowana do mnie i to zjawisko tez wystepuje. Jak juz wspomnieli przedmowcy, taka sytuacja nigdy nie miala miejsca podczas jazdy lecz wystepuje okazjonalnie na postoju przy mocnym skreceniu kierownicy.

#6 domikos

domikos
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądŚwidnik

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:50

Rozumiem, co by całkowicie o tym przestać myśleć i się nei martwić pozostało mi zadać jeszce jedno pytanie, ile w swoich rowerach macie odległości pomiędzy środkiem suportu a osią przedniego koła? to że rozmiar buta moze byc inny pomijam. chodzi mi o geometrię mojej ramy.

Dzięki za pomoc, wielkie pozdro

#7 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:59

dokladnie 590mm
rozmiar buta 43

#8 domikos

domikos
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądŚwidnik

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:11

ja mam 585 mm i buta 44 (27.5), daje to 10mm więcej wysuniętą do przodu nogę + moja korba 175 , i nie wiem co dalej robic , zanim poskładam resztę i spróbuję w realu minie ze 2 tygodnie a tak moze oddać tę ramę lub zamienić na rozmiar większy ?

#9 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:20

ja mam 585 mm i buta 44 (27.5), daje to 10mm więcej wysuniętą do przodu nogę

Niekoniecznie gdyz uzywam buty MTB, ktore sa bardziej "obudowane" niz szosowe.
Pamietaj takze, aby wlasciwie ustawic bloki wzgledem osi pedalu i ewentualnie dopiero wtedy mozesz zaczac myslec nad wymiana ramy.
Czubek mojego buta jest dokladnie 95mm od srodka bloku (centralnego punktu, dokladnie nad osia pedalu)

#10 domikos

domikos
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądŚwidnik

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:39

U mnie jest 100mm pomiędzy czubkiem buta a osią pedału. But nie zaczepia przy skręcie wtedy kiedy stopa przy poziomym ustawieniu pedału jest równolegle do podłoża. MOze wrzucę jakąś fotkę jutro. Dobranoc.

#11 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 postów

Napisano 20 styczeń 2012 - 10:52

W moim przypadku nie zarejestrowalem problemu zetkniecia buta z przednim kolem. Zapewne bylo to zwiazane z tym, ze podczas normalnej jazdy nie wykonujemy tak szerokich ruchow kierownica. W kazdym razie nie jestem aktualnie w stanie sprawdzic, czy but bylby w stanie dotknac kola (rower jest obecnie dosc daleko ode mnie).
Ale slyszalem/czytalem, ze taka przypadlosc to pospolite zjawisko wsrod prawdziwych wloskich rowerow :-) , wiec glowa do gory, przynajmniej tyle w tej ramie "wloszczyzny" :D

Dodaj odpowiedź