Skocz do zawartości

Zdjęcie

Klamki do byczej kierownicy

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 styczeń 2012 - 02:08

Dołączona grafika

Do jakiej kierownicy to się da zamontować? Kupować jakąś specjalną czy najtańszego baranka i go przyciąć? Jak ktoś używa czegoś takiego to poproszę o opinię jak się to sprawdza w jeździe po mieście (chciałbym uzyskać podobny chwyt do górnej części baranka, ale z klamkami bardziej "pod ręką" bez wyciągania się bardziej do przodu, jednocześnie nie specjalnie pasuje mi prosta kierownica).

#2 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 15 styczeń 2012 - 10:11

k1oor, tak to wygląda --> https://picasaweb.go...623733341889922
Przycięty i odwrócony baranek. Klamka identyczna jak ta z Twojego zdjęcia. A jak się sprawdza? Kapitalnie :) Klamkę mam zawsze pod ręką (dosłownie), a dokładniej, to mam nad nią kontrolę tylko jednym palcem (środkowym - fakiem).
Kolejnym plusem tych klamek jest możliwość puszczenia pancerza z linką hamulcową albo pod owijką albo bezpośrednio w kierownicy. A więc bez żadnych odstających drutów.

#3 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 15 styczeń 2012 - 17:09

Jesli jestes zainteresowany to moge ci sprzedac takie klamki.

#4 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 15 styczeń 2012 - 19:20

Przycięty baran będzie w sam raz - nie polecałbym typowych czasowych byczych rogów bo są bardzo długie i raczej do wyciągniętej pozycji a la superman.
Sporo starych szosek można spotkać z taką kierownicą.

Tylko czy na miasto nie będzie wygodniejsza szersza i prosta kierownica? Moim zdaniem tak.

#5 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:55

Możliwość zrobienia "gładkiej" kierownicy bardzo mi się podoba, zrobiłem taką w moim Romecie i fajnie to wygląda, że nic z klamek nie sterczy.

Szerokość kierownicy - barana - to moim zdaniem minimum 42 cm.
Chciałbym ją wstawić do ramy Jaguara 590, mam nawet taki mostek który ma długości poniżej 3 cm - nie mierzyłem - więc mimo długiej ramy nie musiałbym się wyciągać jak Superman. Tylko czy tak krótki mostek nie zrobi męki z jazdy tym rowerem bo zacznie być nerwowy w kierowaniu?

Może się z lekka uprzedziłem przez jazdę góralem przez ostanie lata, ale przestała mi odpowiadać jazda na prostej kierownicy.

Co do czasowych byczych rogów to o ile zauważyłem wszystkie które widziałem na allegro są wygięte od środka w dół. Rozumiem że to w celu poprawy sylwetki na bardziej aero, ale ja bym wolał trochę bardziej wyprostowaną pozycję i pod tym względem zwyczajny baran jest lepszy.

#6 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 16 styczeń 2012 - 09:39

Tylko czy tak krótki mostek nie zrobi męki z jazdy tym rowerem bo zacznie być nerwowy w kierowaniu?

Bardzo możliwe, że tak właśnie będzie.

#7 k1oor

k1oor
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 13:12

Hmm, nie pozostaje chyba nic poza "rozpoznaniem bojem"...
Ale zanim do tego dojdzie muszę wpierw odnowić tą ramę i złożyć koła.
Jak się okaże że taka wersja odpada pomyślę o innej kierownicy.

Dodaj odpowiedź