Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce szosowe KCNC czy Campagnolo Chorus

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 tegi7

tegi7
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Skądleszno

Napisano 19 styczeń 2012 - 07:21

Witam.Prosze o doradzenie jakie hamulce szosowe kupic .Chodzi mi aby wagowo byly lekkie i z dobra sila hamowania mniej wiecej tak do 600zl.Obecnie mam hamulce Campagnolo Centaur ale czas na zmiany :-),moja waga to ok.90kg.Tak wstepnie myslalem o takich:1)http://allegro.pl/ha...34438417.html,2)http://allegro.pl/ha...2011r./980.Moze ktos uzywa tych KCNC waga jest super w porownaniu z Chorus ale czy sila hamowania jest mocna?Moze jakies inne propozycje co do modeli,ogolnie jak juz zmienie to na lzejsze niz Centaur.Prosze o doradzenie.Pozdrawiam!

#2 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 19 styczeń 2012 - 08:42

o KCNC zapomnij od razu zwłaszcza o tej wersji 164 g, miałem ważę ok 75 kg nie polecam taniej, lżej i podobnie jeśli chodzi o silę hamowania... zdjąć hamulce w ogóle ;-) . Może te 220 g działają lepiej. Ja bym brał campe bez zastanawiania się.

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 styczeń 2012 - 09:25

Rowniez nie polecam marki kcnc , jak dla mnie za plastyczne sa sila hamowania taka sobie jak w hamplach za 50zl :)

Wez campe bedziesz zadowolony napewno lepsza sila scisku niz kiepskie drogie kcnc 8-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#4 Śruba

Śruba
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 19 styczeń 2012 - 09:25

bierz te campagnolo ,lepiej mieć pewność niż żałować ,zobacz sobie ten film kcnc test klamek :

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 styczeń 2012 - 11:04

Kolego, chyba z tym filmikiem fora Ci sie pomylily!
Co te klamki maja wspolnego z w/w hamulcami?

Ja polecam cb1, cena/waga nie do pobicia. I z tym "niedzialaniem" to troche przesadzacie.
Uzywam ich od dluzszego czasu i nie narzekam. Widz polega na dobraniu odpowiednich (duzo mocniejszych) klockow, w porownaniu z oryginalnymi. Szczegolnie korkowych do obreczy karbonowych, ktore sa bardzo slabiutkie, do alu jest nienajgorzej ale moze byc lepiej.
Fakt, sa mieksze od np ultegry ale da sie do tego przyzwyczaic. Waze 90+, wlasnie wrocilem z wysp kanaryjskich a tam smigania w dol jest troche i jakos przez mysl mi nie przeszla kwestia zmiany hampli.

#6 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 20 styczeń 2012 - 00:27

Śruba, dla mnie ten filmik z klamkami KCNC trochę nie odzwierciedla funkcjonowania w praktyce. Faktycznie klamki są plastyczne, ale... mam je i w połączeniu z V-kami boplighta spisują się znakomicie.

Oczywiście nie jest to zestaw jak w przypadku Vek XTR, ale do ścigania się zupełnie wystarczają.

Dodaj odpowiedź