Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomoc przy wyborze opony na tył

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quattro Formaggi

Quattro Formaggi
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 styczeń 2012 - 13:05

Witam,
to mój pierwszy post, ale na pewno nie ostatni ;-) .

Mam dylemat co do wyboru tylnej oponki. Aktualnie mam Schwalbe Lugano 700x23, nie jestem z niej jednak ani trochę zadowolony (poza ładnym wyglądem :-P ). Kiedy wyjadę na niej na mokry asfalt po porannej rosie ciężko jest mi utrzymać na niej równowagę, strasznie niestabilnie się czuję na rowerze, tak jak miałbym się zaraz przewrócić.

Chcę kupić nową oponą na tył, a Lugano dać na przód... tylko jaką wybrać? myślę, że może troszkę szerszą 25 albo 28, jak przeglądałem większość opon, to zauważyłem, że bieżnik nie wiele różni się od Schwalbe którą posiadam i naprawdę obawiam się, że zakupię oponę, a później będę się na niej ślizgał jak po lodzie.

Zastanawiam się nad oponami marki Vittoria, Schwalbe i Continental.

Proszę o pomoc jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego tak się ślizgam na tej Lugano, nawet przy suchej nawierzchni, czy tu chodzi o szerokość, bieżnik, czy mieszankę z której jest zrobiona opona?

#2 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 13:11

continental force , typowa na tył 24mm balon .

#3 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 22 styczeń 2012 - 13:14

Zakładanie na przód opony, która nawet na tył jest zbyt śliska to nie jest dobry pomysł

#4 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 22 styczeń 2012 - 13:33

Quattro Formaggi też miałem te opony i co z tego wynikło w czasie ulewy lekko nacisnąłem hamulec jak wyjeżdżałem z zakrętu i gleba. Ja kupiłem Conti Grand Prix 4000s i jestem zadowolony :) chodziarz w deszczu jeszcze nie miałem przyjemności ich testować.
A na tych Schwalbe Lugano już w pierwszy dzień były lekkie przecięcia.

PS.
Tu masz mój stary temat:
http://www.forumszos...pic.php?t=11632
może pomoże ;)

#5 Quattro Formaggi

Quattro Formaggi
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 styczeń 2012 - 13:47

Dziękuję za odpowiedzi :)

Vmax:continental force niestety nie znalazłem żadnego polskiego sklepu w necie.

bk:pomyślałem, że lepiej będzie założyć Lugano na przód, z przodu mam już zużytą.

Stormik:Właśnie przed tym postem i rejestracją czytałem Twój temat :-) Mówisz, że dobrze się sprawuje Grand Prix 4000? Na Lugano nawet jak jadę po świetnych kostkowych drogach dla rowerów w Szczecinie to czuję się jakbym po lodzie jechał, nawet nie mogę wyhamować.

Osobiście zastanawiam się (jeśli mogę zdradzić ;-) ) nad tymi oponkami:
Continental Giro
Michelin Orium
Vittoria Pro tech (tylko jej nigdzie nie mogę znaleźć...

#6 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 22 styczeń 2012 - 14:38

Chyba Grand Prix 4000s ;D
takie małe s a różnica jest xD

No i wybór tej opony dla ciebie zależy też od budżetu, ja mam dobrze bo koleś w sklepie jest spox i zawsze mi tam coś taniej da :D

#7 Quattro Formaggi

Quattro Formaggi
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 styczeń 2012 - 15:30

budżet tak do 150, ale myślę, że nie ma sensu dawać więcej niż w okolicach 100 złotych.

Chyba kupię trenażer i przeznaczę Lugano, bo nie mam co z nią zrobić, a jest praktycznie nówka (jakieś 100-200 km i już się nawet przebiła :-D )

Zastanawiam się jeszcze nad Schwalbe Ultremo, co o niej sądzicie, jak przyczepność na mokrym?

#8 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 22 styczeń 2012 - 15:36

bk:pomyślałem, że lepiej będzie założyć Lugano na przód, z przodu mam już zużytą.

Tył jeszcze jakoś da się wyprowadzić z poślizgu, z przodem jest już gorzej, z resztą jak się złapie gumę z przodu przy dużej prędkości to może być nieciekawie...
Dlatego ja jak mam różne opony z przodu i tyłu to na przód w miarę możliwości idzie ta z lepszą przyczepnością / mniej zużyta (im bardziej zużyta opona, tym bardziej robi się kwadratowa i nie trzyma się drogi już tak dobrze). A jak kupuję 1 nową oponę to zakładam ją na przód, a stara przednia idzie na tył ;-)

Z Ultremo jest loteria: jedna mi wytrzymała 7tys km i dalej jeździ, a w drugiej po 80km pękł oplot i ją wybuliło (było sporo takich przypadków) :-/
Na treningi polecam Vittorie Zaffiro Pro: sporo wytrzymują, przyczepność super i nie za drogie - komplet mnie kosztował 80zł w promocji (tylko ja mam chyba starszy model bo mają inny napis i coś ciężkie są jak na zwijane opony - 290g)

#9 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 22 styczeń 2012 - 16:55

mi też się przebiła zanim zdążyłem na niej zrobić 200km xD i to w dodatku z przodu ale na szczęście szybko nie jechałem (trochę ponad 40km/h) no i była mała dziurka więc jeszcze przez jakieś 4-8s schodziło mi powietrze.

#10 Quattro Formaggi

Quattro Formaggi
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 styczeń 2012 - 17:12

dobra dziękuje raz jeszcze za odpowiedzi :-D bardzo mi rozjaśniły wybór.

Po długich godzinach wertowania zasobów WWW i forum zdecyduję się na jedną z tych czterech :
Schwalbe Ultremo Aqua 700x23
Continental 4 Season 700x25
Continental 4000s 622 x 23 mm (znalazłem tylko taką w polskim necie, nie wiem czy będzie pasować, choć wolałbym 700x25, brałbym bez zastanowienia)
Continental Giro 700x22c

Osobiście najbardziej przychylam się do Aqua, tylko nie wiem, czy nie lepiej wybrać szerszej opony, czy szerokość jest bardzo istotna i odczuwalna podczas jazdy? Jeśli tak wtedy wybrałbym 4 Season

#11 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 22 styczeń 2012 - 17:50

622x23 to to samo co 700x23. W nowym rowerze mam opony Continental GP4000S w rozmiarze 25mm, jesli chcesz to mozemy sie wymienic na 23mm.

#12 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 22 styczeń 2012 - 19:42

też już chciałem kupować te Continental 4 Season ale jak zobaczyłem w sklepie te i Continental 4000s to 4000s mi bardziej wpadły w oko i kupiłem xD

#13 Quattro Formaggi

Quattro Formaggi
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 marzec 2012 - 11:57

no i kupiłem dwa miesiące temu trenażer, a teraz kupiłem conti 4000s i nie jestem pewien czy będzie pasować do obręczy Mavic GP4, może ktoś wie? bo zaczynam się załamywać, że nie będę mógł założyć tej opony, a z tego co widzę(dopiero teraz), to koło które ostatnio kupiłem jest tylko do szytek, więc... chyba nie będzie pasować, sprzedający nie zaznaczył, że jest to obręcz do szytek, mówiłem mu, że za bardzo się nie znam, a on to wykorzystał z tego co mi się wydaje

Dodaj odpowiedź