Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rama Giant Cadex 980c Carbon/Alu mufy.-Sztywność

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:50

Witam , piszę w cele zasięgnięcia opinii o tej ramie. Mam na na niej zbudowane OK , wcześniej było na zwykłej stali. Po przesiadce odczułem niesamowity spadek wagi (1.3kg to już coś) ale natomiast bo dłuższym czasie użytkowania odczułem że to jednak inaczej pracuje. Mam wrażenie że rama jest bardziej miękka ? Choć nie jestem pewien czy to wina ramy , czy może koła ? Zostało ono przeciągnięte po zmianie ramy na prawą stronę aby siedziało prosto w widełkach i z tego co wiem szprychy z prawej strony są przez to bardziej naciągnięte od tych z lewej. Możliwe że to co odczuwam jest normalne , a ja jako niedoświadczony jeszcze w tych sprawach po prostu zwróciłem na to uwagę. Co do stanu technicznego ramy jest idealny , kupiłem ją jako nówkę z sklepu w którym swoje odleżała :) O to zdjęcie podglądowe (przepraszam za jakość). Dodam jeszcze tylko że oba koła są zaplecione na 3X :
http://desmond.image....jpg&res=medium

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:55

Rurki karbonowe o przekroju cannelloni i na dodatek łączone na mufach.
To z teorii nie może być sztywne.

#3 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:26

http://www.forumszos...opic.php?t=9512
Zapytaj Piotra
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#4 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:53

Miałem ramę Vitus 979 co prawda nie "karbon" ale łączoną chyba w podobny sposób (?) ale też były wersje carbon i brak sztywności to była normalka :mrgreen: Ale za to waga 54 cm z widelcem i sterami to 2,1kg jak na ramę z tamtych lat to super wynik no i ciekawy wygląd ;-) Mnie to nie przeszkadzało i nawet mój stary stalowy "treking" był sztywniejszy odczuwalnie co mnie zawsze śmieszyło ale lubiłem tą ramkę mimo wszystko.

#5 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:59

Z tego względu że moja waga nie przekracza 60kg to jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Utworzyłem ten temat raczej w celu dowiedzenia się czy to normalne itp. Jest to odczuwalne ale myślę że się przyzwyczaję do tego. Moja z widelcem , sterami i sztycą powinna ważyć około 2.4kg , bo sama rama z sztycą ważyła 1.62kg jak ważyłem przed zakupem. Myślicie że usztywnienie roweru w kołach by dało znaczącą różnicę ? Z tyłu mam bardzo niski profil obręczy , a podobno im wyższy tym większa sztywność koła z tego co słyszałem (jeśli źle to mnie poprawcie).

#6 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 24 styczeń 2012 - 15:11

Pewnie zależy gdzie ten brak sztywności odczuwasz? U mnie przy mocnym kręceniu na siedząco brak sztywności był odczuwalny...więc wątpię, ze te koła by wiele zmieniły u mnie bo to rama pracowała a ja ważę bliżej 75 kg. Teraz mam sztywniejszą ramę i to czuć ale do tamtej miałem sentyment i wątpię aby ją koła znacząco usztywniły...ale to inna rama była ale widać patent podobny.

#7 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 24 styczeń 2012 - 15:18

No odczuwam brak sztywności zdecydowanie na tylnym kole podczas gdy siedzę ,bo skoro to ostre to i tak pedałuję. Jak wstanę i zacznę się rozpędzać to aż tak tego nie czuć. Będę na giełdzie w sobotę w Lubinie i może tam kupię coś z wyższym stożkiem ale nie chciałbym dużo tracić na wadze więc będę się rozglądał za czymś lepszym pewnie. I pomyślałem o tym że zapleść koło od strony napędu na 3X , a od drugiej strony na słoneczko , bo podobno jest najsztywniejsze pionowo.

Dodaj odpowiedź