Skocz do zawartości

Zdjęcie

SHIMANO 105/Ultegra do kasety 9 rzędowej

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 28 styczeń 2012 - 20:07

Witam,

mam klamki sora 9 biegowe, ale nie mam "reszty", tzw. przerzutek. Nie opłaca się kompletnie wymiana klamek, więc wolał bym porządniejsze przerzutki. Czyli, np. 105 5700/ultegra 6700 do kasety siłą rzeczy 9 biegowej. Czy jednak jestem skazany na Tiagre lub sore ?

#2 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 styczeń 2012 - 20:18

arkadiuszxx, raczej tak, z resztą moim zdaniem nie ma sensu dokładać lepsiejszych grup na przerzutki bo wydaje mi się, że głównym elementem wpływającym na komfort i precyzję zmiany biegów są klamkomanetki.
U siebie mam zamontowaną z tyłu Tiagrę RD-4500 i naprawde chodzi bez zarzutu. Tyle, że mam ją podpiętą do starych 9-biegowych klamek Dura Ace 7700 więc nie wiem jak by się to sprawdzało z manetkami Sory.

Poza tym z tego co słyszałem przerzutka 10-biegowa 105 RD-5700 albo Ultegra RD-6700 nie obsłuży Ci w pełni poprawnie kasety 9-biegowej. Wyregulujesz ją najwyżej na kilka trybów a skrajnych nie będzie dobrze wrzucać.

#3 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 28 styczeń 2012 - 20:42

nie prawda.
Producent podaje, a ja jako uzytkownik potwierdze, że jak najbardziej wszystko działa ok z 9cio biegową kasetą.
Mam przerzutke ultegry ale 105 tez bedzie działać. Z resztą wystarczy wejść na jakikolwiek sklep i wszędzie pisze, że są kompatybilne z 9cio i 10cio rzędowymi kasetami.

#4 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 28 styczeń 2012 - 21:07

hmm, może wersja 5600 tak mogła, ale co do 5700 to nie jestem pewien.

http://www.shimano.c...e-.rd_road.html
http://www.bike4race...i-wozek-czarna/

#5 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 styczeń 2012 - 21:18

Skywalker, no mi właśnie sprzedawca odradził kupna RD-5700 (na którą byłem już w 100% zdecydowany) za ponad dwie paki na rzecz Tiagry RD-4500 100zł taniej właśnie z powodu niepełnej kompatybilność przerzutki 10s z kasetą 9s. Kolega, który testował takie rozwiązanie (przerzutka 10s, kaseta 9s) też potwierdził słowa sprzedawcy, że taki zestaw nie bardzo daje się poprawnie wyregulować.

Faktem jednak jest, że takiego rozwiązania osobiście nie testowałem w boju, bo szkoda mi było brać na próbę tak drogą przerzutkę.

#6 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2012 - 11:00

Hmm ja jezdzilem z przerzutka 10s i kaseta 9s i nie bylo problemow, ale klamki byly 9s
teraz mam zestaw 7800 (klamki + przerzutki) + 5700 (lancuch i kaseta) i dziala toto bez problemu

#7 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:09

Skywalker, no mi właśnie sprzedawca odradził kupna RD-5700 (na którą byłem już w 100% zdecydowany) za ponad dwie paki na rzecz Tiagry RD-4500 100zł taniej właśnie z powodu niepełnej kompatybilność przerzutki 10s z kasetą 9s. Kolega, który testował takie rozwiązanie (przerzutka 10s, kaseta 9s) też potwierdził słowa sprzedawcy, że taki zestaw nie bardzo daje się poprawnie wyregulować.

Faktem jednak jest, że takiego rozwiązania osobiście nie testowałem w boju, bo szkoda mi było brać na próbę tak drogą przerzutkę.

Przerzutki Shimano kombatybilne z systemem SIS mają taki sam wyciąg linki względem ruchu przerzutki. Także możesz sobie założyć przerzutkę z grupy Tourney i będzie ona poprawnie pracować. Przerzutki wyższych grup są precyzyjniej wykonane, mają mniejsze luzy. Także nie ma problemu zastosować przerzutki od systemu 10cio biegowego.

Dodaj odpowiedź