Skocz do zawartości

Pozbywanie się Expandera z rury sterowej

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 00:49

Witam,
dotarł do mnie nowy nabytek, mający przy okazji fullcarbonowy widelec. Wszystko było ok, dopóki nie sprawdziłem sztywności roweru. Na sterówce był luz o niewybaczalnym rozmiarze, po rozebraniu okazało się, że gwint od owego expandera jest zerwany przez śrubę od topcapa i ktoś starał się to zatuszować klejem do gwintów. Niestety nie wyszło.
Co więcej, sam expander, lub to, co z niego zostało, rusza się dośc swodobnie po rurze, słowem- w ogóle nie trzyma.
Wychodzi na to, że jedynym wyjściem jest wyjęcie od góry rozpórki, tylko sprawa komplikuje się u samej góry rury sterowej- expander klinuje się i nie wiadomo co dalej z nim zrobić. W dół niby idzie, ale do góry już nie chce.
Ma ktoś może jakiś pomysł jak to wyjąć?

Wygląda to tak:
http://i286.photobuc...q/DSC000201.jpg

#2 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 08 luty 2012 - 10:20

Na początek zrób poprawnie zdjęcie. Ostrość nie na podłogę (bo nas ona nie interesuje), tylko na sterówkę ... i wtedy pogadamy.

#3 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 12:31

Co prawda, to prawda. Wklejam link do czytelnego zdjęcia, niestety nie mogę edytować poprzedniego postu:

http://i286.photobuc...q/DSC000241.jpg

#4 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 08 luty 2012 - 12:43

A mostek na sterówce masz odkręcony? Bo z tego co widzę, to on tam ciągle jest, ale ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, czy jest poluzowany. Jak zluzujesz śrubki mostka, to sterówka (karbonowa) lekko się 'rozchyli' i nie powinno być wtedy problemu z wyjęciem górą tego elementu rozpórki.

#5 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 12:52

Nie no, oczywiście, że mostek jest odkręcony. Problem w tym, że expander idzie bez problemów do góry klinuje się dosłownie 5-8 mm przed końcem rury.
Nie mam też za bardzo czym tego porządnie i równo złapać, na razie siłuję się z imbusem...

#6 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 08 luty 2012 - 13:06

albo zdejmij hamulce i dołem wypadnie :P a tak na serio najlepiej weź kołek rozporowy długi taki by przeszedł przez całość i zacznij delikatnie rozpierać po za eskapandrem i wyciągnij jak korek :) trochę artyzmu w moim wykonaniu:P
http://imageshack.us.../arcydzieo.png/

#7 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 13:20

Jeśli masz dostęp do dołu do rury sterowej po polecam delikatne i chyba najlepsze rozwiązanie jakie przychodzi mi na myśl

Potrzebna będzie ci:
- szeroka podkładka nr 1 - ale taka która wejdzie w rurę sterową, ale zarazem nie przejdzie przez otwór w ekspanderze.
- śruba z nakrętką - takiej długości by spokojnie weszła od góry do rury sterowej
- szeroka podkładka nr 2 - taka która oprze sie na górze rury sterowej (czyli w nią nie wejdzie)

Jak tego dokonać:
- szeroką podkładkę nr 1 wkładasz od dołu do widelca by oparła się na ekspanderze równo
- od góry nakładasz szeroką podkładkę nr 2 (taka która nie wejdzie w rurę sterową)
- od dołu wkładasz nakrętkę długiej śruby (ew samą śrubę)
- od góry przez podkładkę nr 2 przekładasz śrubę - podtrzymując czymś od dołu łapiesz nakrętkę do śruby i zaczynasz skręcanie

- kiedy już śruba z nakrętką złapią opór od obu podkładek możesz delikatnie skręcać je ze sobą coraz to bardziej
- dzięki temu że podkładka górna opiera się na rurze sterowej masz gwarancję że ekspander będzie w każdym miejscu równo naciągany, a opór stawiany przez podkładkę jest prostopadły do przekroju rury więc najmniejsze szkody tym wyrządzisz.

Takim rozwiązaniem uzyskujesz ściągacz odśrodkowy a nie zewnętrzny.

#8 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 13:32

No tak, tylko problem zasadniczy polega na tym, że widelce Facta mają na dole malutki otworek, więc nie ma mowy o przepchaniu dołem :P ale dzięki za chęć pomocy.

Pozostaje wyciągniecie górą, netta1987 pokazał całkiem fajnie wyglądający pomysł.
ale wychodzi na to, że i tak będę musiał iść do zaprzyjaźnionego serwisu, bo nawet nie mam imadła. A tak, to przynajmniej sobie o rowerach pogadam :D, no trudno się mówi.

#9 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 08 luty 2012 - 14:07

daroq, Może przeszlifuj papierem ściernym sterówkę w tym miejscu gdzie się klinuje. Potem jakim smarem przejedź i może się to jakoś uda wyciągnąć ze środka.

#10 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów

Napisano 08 luty 2012 - 14:29

karbon szlifować?? a potem mostek i kiera w rękach a sterówka w ustach:P

#11 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 08 luty 2012 - 15:54

Ale z posmarowaniem - trochę wd40, dobry pomysł. później wsadzić klucz fajkowy albo jakiś pręt zagięty i spróbować wyciągnąć szarpnięciem.

#12 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 08 luty 2012 - 18:16

Ja bym po prosu ten ekspander przeciął jeszcze w jednym miejscu. Wtedy bez problemu wyciągniesz.

#13 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów

Napisano 08 luty 2012 - 19:48

ale jak go przeciąć ?? :-P

#14 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 08 luty 2012 - 20:26

brzeszczotem? frezarką ręczną? wiertarką?

#15 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 22:23

Na szczęście nie było zbyt dużego problemu z wyjęciem tego expandera, trzeba było tylko go wsadzić w imadło, posmarować i zacisnąć zęby. :D
O dziwo rura jest, jaka była- żadnego zadrapania, poszarpania itp, a przyznam, że szarpnąłem dośc mocno. Gdyby to było alu, to trzeba by wbijać gwiazdkę głębiej, bo przy samej górze po prostu by się nie klinowała.

Szlag mnie trafił jak zobaczyłem ile te expandery kosztują. To chyba jakiś żart... :evil:
Używa może ktoś tego "najtańszego" Accenta- http://www.centrumro...91/Product.aspx

Czy może lepiej dołożyć drugie tyle np. do PRO, który ma już dość duży pozytywny fbck w sieci?

#16 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 08 luty 2012 - 22:34

daroq, ja używam accenta i jest super. Raz wkręcisz i nie ma obaw o wysunięcie. Duża powierznia styku z rurą jest plusem. Ceny rosną - kiedyś kosztował 32zł.

#17 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 23:00

Ok, w takim razie biorę Accenta. A jak sie go "rozpiera" w rurze, bo ze zdjęć ciężko się domyśleć, a ten, którego się dzisiaj pozbyłem wyglądał inaczej.

#18 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 luty 2012 - 10:30

daroq, tak samo, jak inne ekspandery - wkręcając górną śrubę nakręcasz na nią dolną nakrętkę(stożkową czy lekko sfazowaną), przez co ścianki ekspandera są rozpychane do zewnątrz. U góry masz gniazdo na imbusa szóstkę i gwint na śrubę od kapsla.

#19 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 09 luty 2012 - 13:04

PsYhOl dzięki za info!

#20 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 09 luty 2012 - 14:44

Jak wygląda waga takiego accentowego ekspandera w stosunku do stalowej gwiazdki?

Dodaj odpowiedź