Jump to content


Pasta z wędzonej makreli


1 reply to this topic

#1 Gosc_Domel_*

Gosc_Domel_*
  • Gość

Posted 11 February 2012 - 09:00

Makrela - najbardziej dostępna i względnie tania ryba wędzona, do tego smaczna i posiadająca bardzo dużo tłuszczy, ale jak każdy posiłek może się znudzić - czas na szybką alternatywę.
Czas przygotowania: do 10min.

Skład:
- połowa makrelki (100g)
- jajo na twardo
- pół cebuli
- śmietana 12% łyżka
- 50g twarogu chudego
- oliwa 10g
- pieprz, sól
- ketchup/przecier pomidorowy 3 łyżki (opcjonalnie)

1. Makrelę obieramy z ości, niekoniecznie dokładnie i wrzucamy do miksera.
2. Reszta składników również trafia do urządzenia, zaczynamy miksowanie. W razie gdyby pasta była za gęsta, można rozcieńczyć mlekiem.
3. Wiele osób lubi "jak im zgrzyta cebula" po zębach, tak więc cały proces może odbywać się "pod widelcem" - ugniatając.

Można dodać ketchup/przecier, wiele osób to stosuje, mi jakoś smak nie podchodzi, jest za kwaśno.

500kcal:
31tł 2ww 37b

#2 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 posts
  • Skądże znowu?

Posted 11 February 2012 - 18:41

Czasem robię podobną pastę. Makrela, jajko, cebulka lub szczypiorek, łyżka majonezu, pieprz, odrobina soli. Dodaję jeszcze nico ostrej musztardy lub chrzanu, wtedy jest mniej mdła. Polecam.
Upsss. Poprzednio się nie zalogowałem, mozna usunąć tamten wpis :oops:



Reply to this topic