Makrela - najbardziej dostępna i względnie tania ryba wędzona, do tego smaczna i posiadająca bardzo dużo tłuszczy, ale jak każdy posiłek może się znudzić - czas na szybką alternatywę.
Czas przygotowania: do 10min.
Skład:
- połowa makrelki (100g)
- jajo na twardo
- pół cebuli
- śmietana 12% łyżka
- 50g twarogu chudego
- oliwa 10g
- pieprz, sól
- ketchup/przecier pomidorowy 3 łyżki (opcjonalnie)
1. Makrelę obieramy z ości, niekoniecznie dokładnie i wrzucamy do miksera.
2. Reszta składników również trafia do urządzenia, zaczynamy miksowanie. W razie gdyby pasta była za gęsta, można rozcieńczyć mlekiem.
3. Wiele osób lubi "jak im zgrzyta cebula" po zębach, tak więc cały proces może odbywać się "pod widelcem" - ugniatając.
Można dodać ketchup/przecier, wiele osób to stosuje, mi jakoś smak nie podchodzi, jest za kwaśno.
500kcal:
31tł 2ww 37b
Pasta z wędzonej makreli
Started By
Gosc_Domel_*
, 11 lut 2012 09:00
1 odpowiedź w tym temacie
#2
Napisano 11 luty 2012 - 18:41
Czasem robię podobną pastę. Makrela, jajko, cebulka lub szczypiorek, łyżka majonezu, pieprz, odrobina soli. Dodaję jeszcze nico ostrej musztardy lub chrzanu, wtedy jest mniej mdła. Polecam.
Upsss. Poprzednio się nie zalogowałem, mozna usunąć tamten wpis :oops:
Upsss. Poprzednio się nie zalogowałem, mozna usunąć tamten wpis :oops: