Jakiś czas temu zacząłem szukać szosy z przeznaczeniem na miasto i jakieś tam przejażdżki niewyczynowe (jako że sportowca ze mnie nie będzie) po okolicy.
Po pierwsze...
Nabyłem taką retro ramkę. Jestem ciekaw co to może być. Mam już plan jak rower pomaluję i zrobię, ale warto by było wiedzieć co to jest (może coś zmienię wówczas). Naklejki sugerują jakiś klub sportowy w Niemczech czy coś. Poza tym jest jeszcze naklejka swiss paint czyli pewnie była przemalowywana. Na hakach ma napisy Shimano, mufa suportu jest w standardzie Francuskim. Suport Shimanowski z którym ją kupiłem pochodzi z 1982 roku (tak wynika z oznaczeń rocznika, bo modelu nie doszedłem). Długość podsiodłówki 57 długość górnej rury 54. Tyle wiem.

Dodatkowe poglądowe zdjęcia tu:
http://wastedqba.pin...ther-old-bikes/
Jak ktoś ma pomysł i potrzebuje szczegółów do dorobię zdjęcia.
Po drugie...
Po ramce przyszedł czas na mostek i kierownicę. Chciałem gięcie, o którym poinformowano mnie już na innym forum że powinno być niewygodne, ale mi się wydaje że dla mnie będzie wygodne, jako że nie jestem typowym szosowcem (i jedyna słuszna kierownica dla mnie to gięta na 2" o długości minumum 700mm

Nabyłem taką oto kierownicę Cinelli (albo podrabiane Cinellli):

i mostek wpuszczany który okazał się z nią nie działać. Po pomiarach odkryłem że kierownica ma 26mm (najprawdopodobniej), mostek 25.4 Pożyczyłem mostek który miał być 26 ale okazał się być 25.8 i również nie działał... Niestety dostępu do 26.0 nie mam. Nie mam też dostępu do podobnej kierownicy o innej średnicy mocowania. Generalnie mostki zacinały się już na pierwszym gięciu, czyli tam gdzie średnica jest przecież standardem 23.8. Zatem przed kolejnym (znalazłem podobną kierownicę 25.4) zakupem chciałbym się dowiedzieć czy kierownice z takim gięciem i chowanymi pancerzami (jeśli to ma znaczenie) działają z mostkami z mocowaniem kiery na obejmę.
Czy prowadzenie pancerzy pod owijką precyzuje zastosowanie konkretnych klamek? Spotkałem się z tym że w kierownicy były po prostu dziury pod pancerz... Czy jakieś klamki były tak skonstruowane że nie można było puścić pancerza w tym "wgnieceniu" (nie mówię o klamkach w których pancerz wychodził górą)? Mam klamki Shimano BL-A251 Exage Motion.
http://www.velobase....um=118&AbsPos=2