Jump to content

Photo

Dlugość szprych na "prosty ciąg"

12 replies to this topic

#1 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 21 February 2012 - 22:57

Zastawiam się jak obliczyć długość szprych do piast z prostym ciągiem. Poszukiwania kalkulatora nie przyniosły efektu.
O ile z przednim kołem na słoneczko nie powinno być problemów, bo wymiary są jak w normalnych szprychach o tyle z tyłem gdzie mamy krzyżujące się szprychy może być problem. Jakieś pomysły jak to policzyć?

#2 he1885

he1885
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 February 2012 - 00:29

Myślę, że któryś z tych kalkulatorów może Ci pomóc.

Mach 1
DT Swiss
Sapim

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 22 February 2012 - 08:02

Mozesz wytłumaczyć co oznacza prosty ciąg ???
Bo to wszystko ma swoje nazewnictwo, może chodzi o szprych typu Straight pull ?? ale to nie chodzi o prosty ciąg tylko o szpryche z prostą główką ( ciągniona na prosto ).

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 22 February 2012 - 13:08

SPIKE jak zwał tak zwał. Jakby nie patrzeć straight pull znaczy ni mniej ni więcej prosty ciąg. Chodzi właśnie o piasty pod proste szprychy. Identyczne jak w DA C-24-CL.

he1885 dzięki, ale znam te kalkulatory i nie ma w nich możliwość liczenia długości takich szprych... przynajmniej bezpośredniego bez wielkiego kombinowania.

#5 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 05 March 2012 - 17:08

Koledzy mam pytanko posiadam koła firmy giepiemme sprzedawca powiedział mi ,że należy naciągnąć szprychy po przejechaniu 100 km i tu mnie nurtuje jedno jeszcze na nich nie zrobiłem ani jednego kilometra a gdy naciskam szprychy to wydają się bardzo miękkie. Czy szprychy muszą być zawsze sztywno naciągnięte czy w niektórych kołach mgą być takie elastyczne :?:

#6 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 05 March 2012 - 18:19

intel action, dziękuję, waśnie rozwiązałeś wszystkie moje wątpliwości związane z liczeniem długości prostych szprych...

#7 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 05 March 2012 - 18:41

thorian sorki ale nie chciałem zakładać znów nowego tematu jak nie którzy jedno zdanie jeden temat a na końcu miliony tematów poproszę admina o przeniesienie mojego postu z twojego prywatnego tematu ;-)

#8 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 05 March 2012 - 19:25

A te szprychy chcesz założyć do jakiś konkretnych piast/obręczy?
Np z seryjnych zestawów?

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2012 - 19:26

Thorian, ja niestety nie wiem jak to obliczyć , ale sie dowiem , szczerze , mam takie koło u siebie w szosce na SP i próbowałem kombinować jak i co i ...... olałem bo czasu nie było, ale temat ciekawy i pewnie trzeba go rozjechać, bo są piasty do mtb na SP , leżą i czekają aby poobliczać i zamówić szprychy.

Intel - szprychy mają być dobrze naciągniete, ale producent kół gotowych podaje jaki powinien być naciąg max .
Jeśli składasz koła to do kompletu informacji o komponentach powinieneś znać max naciąg dla obręczy i piast i obciązenie wagowe rowerzysty zależne też od ilośći szprych

Jak sprzedawca naciąga szprychy po 100 km to niech napisze do Mavica, Reynoldsa, Fulcruma, Halo i mase innych jak to robią że nie trzeba .

#10 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 05 March 2012 - 19:56

Tom'ek nie chodzi mi o konkretne konfiguracje, ale sam sposób liczenia. Proste szprychy są coraz bardziej dostępne, to samo piasty. Mam fajne szosowe na prosty ciąg i może kiedyś bym coś złożył. Takie szprychy są o tyle fajne, że można je mocniej naciągnąć niż tradycyjne, nie ma obawy, że szprycha strzeli na zgięciu. Ja widzę w takim systemie same zalety.
W sumie to podsunąłeś mi pewien pomysł. Na stronach Shimano jest dokumentacja techniczna a w niej podane długości szprych. Wystarczy pomierzyć piasty i wrzucić do zwykłego kalkulatora. Jak wyjdzie to samo, znaczy, że działa. Jak nie można jakoś to modyfikować i sprawdzać na innych kołach, czy reguła jest dobra. Będziemy kombinować...

Intel to nie jest mój prywatny temat i nikt nie może w nim pisać. Chodziło mi o to, że ten temat jest bardzo "szczegółowy" i pisanie w nim o dociąganiu szprych jest trochę bez sensu. Jest z 3 inne tematy, które znacznie lepiej by się nadawały na Twoje pytanie...

#11 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2012 - 20:16

Takie szprychy są o tyle fajne, że można je mocniej naciągnąć niż tradycyjne, nie ma obawy, że szprycha strzeli na zgięciu. Ja widzę w takim systemie same zalety.

No to powiedz , na ile chcesz naciągnąć takie szprychy , jeśli spokojnie naciągasz normalne na 100 kgf i nie strzelają, obręcz ma max naciąg 100 kg , to ile dowalisz ??
konkretnie - ZTR-y , prosze .

p.s.
szprychy proste też strzelają.

#12 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 05 March 2012 - 20:40

SPIKE, nie wiem jakie naciągi mają ZTRy i szczerza mówiąc akurat te obręcze mało mnie obchodzą. Można by by pomyśleć, że nie widzisz różnicy w tradycyjnym zaplocie a z prostymi szprychami. W takim razie dlaczego większość liczących się producentów stosuje taki właśnie system? Dla ładnego wyglądu? Jeszcze nie widziałem niefirmowych kół na normalne szprychy w liczbie 16 i 20 zaplecione na obręczach alu 380 gramów, które by wytrzymały cyclocrossowe igraszki. Dał byś na takie koła gwarancje 85 kilowemu facetowi?

#13 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 06 March 2012 - 08:38

piszesz o dwóch różnych sprawach , ja sie pytam na ile chcesz naciągnać proste szprychy, nie przeciągniesz ich więcej niż wytrzyma obrecz czy korpus piasty .
ZTR to tylko przyład jakiejś firmy

Zresztą, poczekam , popatrze co wymyślisz.

Reply to this topic