Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kross czy Merida?

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 10:36

Hej,
jak wiecie nadal zastanawiam się nad szosówką na sezon 2012. Będzie albo nówka, albo przerobiony MTB (o czym w innym wątku). Szperam za nówkami, negocjuję i na razie stoję przed wyborem:

Kross Berus z 2008 roku (ale nowy) na niezłym osprzęcie (przerzutki: Tiagra 9 i Sora, klamkomanetki Tiagra 9, kaseta Sram, korba Truvativ, fajne koła) za ok. 1800-1900 zł

czy nówkę Meridę z 2 na lekko gorszym osprzęcie (przerzutki: Sora SS i Sora 34.9, klamkomanetki 2300, kaseta CS-R6, korba FSA Tempo) za ok. 1900 zł.

Co byście wybrali? Może ktoś jeździ tymi rowerami i coś doradzi?

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 luty 2012 - 10:39

na tego krossa to nawet nie patrz

u2250y2014v3.gif

#3 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 10:49

Dlaczego na Krossa mam nie patrzeć? Prosiłbym o konkrety...

#4 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 luty 2012 - 10:56

bo to nie jest rower szosowy tylko nie wiadomo co

u2250y2014v3.gif

#5 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 11:09

@ woody

Co to znaczy, że nie jest rower szosowy? Napisz konkretnie o co ci chodzi, bo na razie to wygląda, jak:

"nie kupuj fiata pandy. Dlaczego? Bo to nie jest samochód miejski".

Potrzebuję konkretów, a nie Twojej subiektywnej opinii nie opartej na czymkolwiek, a tylko na uprzedzeniu do marki.

#6 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 luty 2012 - 11:24

rama kiepska, geometria do dupy.Ogólnie kiepskiej jakości ten sprzęt jest. Wolałbym Meride 880 od tego krossa. Jak dla mnie za krótko ucięta sterówka, mostek jakiś +- 10 stopni.

u2250y2014v3.gif

#7 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 11:39

rama kiepska, geometria do dupy.Ogólnie kiepskiej jakości ten sprzęt jest. Wolałbym Meride 880 od tego krossa. Jak dla mnie za krótko ucięta sterówka, mostek jakiś +- 10 stopni.

:D

Uwielbiam ludzi, którzy wpisują np.: geometria do dupy i liczą, że laik taki, jak ja, przyjmie to na rybkę. Otóż woody może nauczysz się czegoś ode mnie. Sprawdziłem i...

Kross (w rozmiarze 53 dla mnie)
kąt rury sterowej: 73,0
kąt rury podsiodłowej: 73,5

Merida (w rozmiarze ML dla mnie)
kąt rury sterowej: 73,0
kąt rury podsiodłowej: 73,5

A inne wymiary są też praktycznie takie same (+- 1-5 mm). To dlaczego piszesz, że geometria jest do dupy? A jeżeli jest to rozumiem, że w Meridzie też jest.

Pozwolisz więc, że z powyższego powodu nie będę brał na poważnie innych Twoich zarzutów pod kątem Krossa. Jakoś Ci nie ufam...

PS
Wiem, że są opinie, iż Kross jest słabą marką. Ale liczę, że potwierdzą to prawdziwy użytkownicy tych rowerów, ew. ludzi, którzy prowadzą serwisy rowerowe. A nie tacy jak woody, który coś przeczytał, coś usłyszał i powtarza bez sprawdzania.

#8 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 luty 2012 - 11:43

MarekB, zrobisz jak będziesz chciał :) Ja ci mówię, że wole tą Meridę biorąc pod uwagę dużo lepszą ramę i z lepszymi kołami. Decyzja należy do ciebie

u2250y2014v3.gif

#9 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 11:49

MarekB, zrobisz jak będziesz chciał :) Ja ci mówię, że wole tą Meridę biorąc pod uwagę dużo lepszą ramę i z lepszymi kołami. Decyzja należy do ciebie

Rozumiem i szanuję Twoje zdanie. I mogłeś tak od razu napisać (że to w 100% Twoje odczucie, a nie fakty), a nie pisać coś o geometrii :) Czekam na innych.

#10 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 luty 2012 - 12:22

MarekB to już twój czwarty temat odnośnie wyboru szosy od 9 lutego

http://www.forumszos...pic.php?t=12419
http://www.forumszos...79237bb3#187404
http://www.forumszos...79237bb3#187595
http://www.forumszos...pic.php?t=12619

...za każdym razem o czym innym...nie można tak w jednym temacie ???

sorry za OT ale nóż się w kieszeni otwiera !!!!

#11 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 12:23

MarekB to już twój czwarty temat odnośnie wyboru szosy...za każdym razem o czym innym...nie można tak w jednym temacie ???

sorry za OT ale nóż się w kieszeni otwiera !!!!

myślę, że regulaminu nie łamię

#12 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 luty 2012 - 12:56

myślę, że regulaminu nie łamię

Za to łamiesz reguły racjonalnego myślenia :-)

Twoja wypowiedź stała się naprawdę przełomowa w kwestii Kross vs. Merida. Aż kliknę dwa razy, że mi pomogłeś.

#13 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2012 - 13:52

Tutaj masz test modelu wyższego niż Berus

http://portal.bikewo...stansowy, cz.1/

Co do Krossa, zauważ, że firma wycofała się z robienia rowerów szosowych. Ewidentnie nie wyszły im widelce do tych rowerów, z testu modelu wyższego - Atrox jak przeczytasz, zdajesię tam pękła szprycha. Poza tym testujący nie miał zastrzeżeń.

Pytanie jest takie: jak by Ci pękła rama w tym Krossie, to na co Ci wymienią? Merida klepie ramy szosowe, więc tu Ci problem odpadnie.

Ja na Twoim miejscu nie brałbym ani Meridy, ani Krossa- rozejrzałbym się za inną firmą albo kupił rower używany.

#14 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 27 luty 2012 - 14:32

woody, Ty chyba w Meridzie pracujesz? Mam takiego krosa już 2 lata i wszystko jest ok nic złego się z nim nie dzieje, mam porównanie do ramy accenta i gianta wiec mogę powiedzieć ze jest ok. co do meridy to się nie wypowiadam bo unikam tej marki jak ognia (złe doświadczenia z rowerem mtb)

#15 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 luty 2012 - 20:25

Birdy, w telewizji kablowej robię :) Nie podam nazwy żeby nie robić reklamy :D

u2250y2014v3.gif

#16 Miechu

Miechu
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądSieniawa

Napisano 05 marzec 2012 - 21:21

Ja mam podobne zdanie jak woody. Jak tylko słyszę nazwę Kross na ramie to od razu widzę potwornie ciężki, zardzewiały rower.
Berus'a na allegro za 1,8k jakiś sklep próbuje sprzedać już od ponad roku, jest regularnie wrzucany i jakoś nikt po niego się nie zgłasza.
Ja polecam Ci Meridę, chociaż wiadomo że to nie jest rower najwyższych lotów, ale z pewnością dużo, dużo lepsza niż ten Kross.

Dodaj odpowiedź