Skocz do zawartości

Zdjęcie

Korek rozpychajacy/ karbonowa rura sterowa/ pomocy

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 domin2

domin2
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądJasło

Napisano 27 luty 2012 - 16:27

Witam, mam ogromny problem z założeniem widelca karbonowego z rurą karbonową. A więc jak wiemy do karbonu nie wbija się zwykłej gwiazdki i do widelca dostałem (niby korek rozpychający). Wygląda on następująco: główna część tak jakby GUMOWA tulejka w kształcie korka od wina ma ona dziurę przez środek a z jednej strony na dziurę w stylu lejka znaczy, że się zmniejsza, nakrętka w kształcie złotówki(mieści się do środka rury, na środku ma dziurkę z gwintem, i kabsel z długa śrubka.
Koleś powiedział mi, że widelec trzeba osadzić w ramie i wtedy włożyć ten korek do połowy, tylko, że ja nie widzę wtedy sensu działania tego korka i nie mam pojęcia jak miało by to wtedy wyglądać, korek ma 3.4 cm do środka rury sterowej wchodzi kompletnie na siłę około 1.2cm dalej nie pójdzie. Proszę o pomoc. Jak mam to zamontować, jak to ma wyglądać?
jeżeli ktoś się na tym orientuje proszę pilnie o pomoc, będę ogromnie wdzięczny.

#2 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 27 luty 2012 - 16:50

tak wygląda złożony expander Dołączona grafika
tak wyglądaja rozłożone stery z expanderem Dołączona grafika

3 srebrne elementy u dołu + śruba podwójnie gwontowana....
mała część (ta po prawej) w tuleję na środku od spodu, śrubę wkręcamy od góry i już widać jak zaczyna pracować. resta w ramę potem nakładka (ta na samym dole foto) i na to kapsel ze śruba kapsla...

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#3 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 27 luty 2012 - 16:52

Wystarczy użyć opcji szukaj... Tutaj masz coś o expanderze.

#4 domin2

domin2
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądJasło

Napisano 27 luty 2012 - 17:45

Tylko jest sytuacja, że ja mam expander taki jak na zdjęciu (trochę jest nie wyraźne, ale można się spostrzec) Na korku jest wybita strzałeczka, myślałem, że jest ona po to by informować o kierunku wkładania korku, ale zauważyłem, że do czubku strzałki korek da się wbić, idealnie do czubka. Co to oznacza jak mam to założyć..?

https://picasaweb.go...857281493801650

#5 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 27 luty 2012 - 19:52

Hmmm , może ja ci to wyjasnie troszkę ( tak jak sam to robiłem) No więc:
1.Poskładaj spowrotem ten ekspander jak był ;)
2.Jak już go złożysz to wdziurke od góry ekspandera wkładasz imbus , i skrecasz ( jest odwrotny gwing) tak aby ekspander zmniejszył na maksa swój obwód
3. Montujesz go tak jak na obrazku poniżej : (Sory mistrzem painta to nie jestem , znacznie wole programowanie od grafiki ;)
Dołączona grafika
Na grafice opisałem ci mniej więcej co i jak ale :
po włożeniu ekspandera tak jak tam narysowałem do takiego poziomu , wloz imbus od góry dokręcaj rozszerzając tym samym ekspander , no a potem to wiadomo mostek na to podkładki jak potrzeba topcap i dokręcamy likwidując luzy ;) Ja tak miałem przy sterach FSA

#6 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków/Starachowice

Napisano 12 kwiecień 2014 - 13:00

Obrazek zniknął ;)
Mam założone stery, mostek, wciskam powoli ekspander. Jak bardzo mam go wcisnąć? Góra ekspandera (nie kapsel) kilka mm nad mostkiem? Na równo z mostkiem?

Dodaj odpowiedź