Jump to content

Photo

Zacisk sztycy w ramie BMC SL01

5 replies to this topic

#1 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 05 March 2012 - 17:32

Witajcie
Kupiłem ramkę BMC SL01, w której brakuje śrubek zacisku sztycy. W ramie są dwa otwory, przez które przechodzi śruba z jednoczęściową nakrętką z drugiej strony, tak to wygląda:

Posted Image Posted Image

Sprawa wydawałoby się błaha, ale nie chcę założyć zwykłych nakrętek, bo rama w tym miejscu jest wygięta i boję się o pęknięcie.
Z kolei kupno w/w elementu ze zdjęcia graniczy z cudem, brak w sklepach internetowych w USA i Europie. Napisałem do BMC bezpośrednio i czekam na odpowiedź, ale wątpie żeby cokolwiek zdziałali.
Może ktoś miał podobny problem i udało mu się dorobić/dopasować ten element z innych szpejów? Ten patent z zaciskiem jest niestety w wielu modelach BMC :-/

Pierwsze starty się zbliżają a póki co lipa bo nie ma głupiej zakrętki, ehh

Pozdrawiam!

#2 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 05 March 2012 - 18:02

Zrobienie czegoś takiego żaden problem. Pierwszy lepszy tokarz Ci to zrobi. Śrubki też standardowe...

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2012 - 19:33

Sprógowaćmożna tak, masz śrubki i nakrętki a d otego wytnij, wypiłuj z grubszego kawałka blachy czy alu , ja wiem grubość z 3 m?? 4 mm tak aby odpowiadało to temu na rysunku, wiercisz 2 otwory przelotowe o srednicy, aby przeszłyśruby minimalnie , śrubki przechodzą przez rame, blaszke i nakrętki .

Wychodzi na to samo co na rysunku tylko osobno

Jeśli to będzie alu blaszka to ładnie pilnikiem ją zaokrąglisz i dopasujesz jak z rysunku widać do kszatłtu ramy - blaszka jest półokrągła.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 05 March 2012 - 20:48

No piękna rama, będzie kolejny BMC na Oście :mrgreen:

#5 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 05 March 2012 - 20:52

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie coś pokombinuję z blaszkami, a jak znajdę czas udam sie do tokarza.
qqx, mam trochę inne malowanie tego sl01, ale myślę że równie ładne ;-)

#6 HS

HS
  • Użytkownik
  • 80 posts
  • SkądWroclaw

Posted 06 March 2012 - 00:04

a z czym do tokarza? Chyba że zatoczyć łby śrub jak na fotce.
Jeżeli chcesz odtworzyć ten profil, zrób odcisk z plasteliny na ramie i z tym profilem pójdź do fachowca który dysponuje frezarko-kopiarką. Po wykonaniu profilu przewierć i nagwintój otwory. Możesz zatosować pojedyncze podkładki od jakichś marnych cantileverów, które miały podobny profil, i normalne śruby i nakrętki. w tym przypadku musisz równo dokręcać śruby.
Pozdrawiam

Reply to this topic