rozmiarówka Sidi - do użytkowników
Napisano 06 marzec 2012 - 14:44
Mam do Was prośbę o poradę dotyczącą rozmiarówki butów Sidi. Przeszukałem forum ale oprócz "Rozmiarówka butów szosowych, a rozmiar normalnych butów" nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam możliwość zakupu Sidi Five w atrakcyjnej cenie - wg www.centrumrowerowe.pl rozmiar buta jaki na mnie pasuje wynosi 45 (dlugość mojej wkładki 28.5). Dotychczas używałem butów MTB Shimano (dla wkładki 28.5cm rozmiar 45 był odpowiedni) oraz Specialized (dla 28.5cm but o nr 44 był OK).
Czy Sidi Five o nr 45 będą odpowiednie na mnie? Obdzowniłem (Kraków) wszystkie okoliczne sklepy rowerowe, ale towar jest dostępny albo na zamówienie albo w ogóle niedostępny.
dzieki
Napisano 06 marzec 2012 - 14:57
Innym problemem będzie szerokość buta, Sidi niestety ma trochę węższe obuwie niż Shimano, więc mogą Ci one przypasować idealnie albo kompletnie stwierdzisz że Ci nie pasują (w zależności od tego jaką masz szerokość stopy).
Jeśli nie możesz przymierzyć w sklepie to zamów w sklepie internetowym (tylko nie na allegro od osoby prywatnej), będziesz miał wtedy opcję zwrotu towaru. Jak nie przypasuje odeślesz i tyle. Myślę, że koszty wysyłki nie są aż tak istotne przy zakupie za tyle kasy i można poświęcić te kilka złotych na ewentualne odesłanie.
Chociaż ja kupowałem swoje Specialized zupełnie w ciemno na allegro, bo cena była super. Zaryzykowałem kompletnie ale się udało i teraz mam super buty za fajna kasę - kto nie ryzykuje ten nie ma
pozdrawiam
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 06 marzec 2012 - 15:13
Chciałem Ci zaproponować przymierzenie innego modelu sidi o takiej samej podeszwie ale widzę że Five ma podeszwę Carbon Composite która jest tylko w tym modelu...Witam
Mam do Was prośbę o poradę dotyczącą rozmiarówki butów Sidi. Przeszukałem forum ale oprócz "Rozmiarówka butów szosowych, a rozmiar normalnych butów" nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam możliwość zakupu Sidi Five w atrakcyjnej cenie - wg www.centrumrowerowe.pl rozmiar buta jaki na mnie pasuje wynosi 45 (dlugość mojej wkładki 28.5). Dotychczas używałem butów MTB Shimano (dla wkładki 28.5cm rozmiar 45 był odpowiedni) oraz Specialized (dla 28.5cm but o nr 44 był OK).
Czy Sidi Five o nr 45 będą odpowiednie na mnie? Obdzowniłem (Kraków) wszystkie okoliczne sklepy rowerowe, ale towar jest dostępny albo na zamówienie albo w ogóle niedostępny.
dzieki
http://www.velo.com....17&pk=%&id=3420
może przymierz jakiś inny model z karbonową podeszwą żeby mieć ogólne pojęcie o butach sidi ?
Napisano 06 marzec 2012 - 20:59
W wyniku braku możliwości przymierzenia w/w butów w sklepie stacjonarnym zrobię dokładnie tak jak piszesz - akurat będę składał zamówienie na kilka rzeczy do którego dorzucę te buty. Opcja na chybił/trafił odpada - to jak wróżenie z fusówto zamów w sklepie internetowym (tylko nie na allegro od osoby prywatnej), będziesz miał wtedy opcję zwrotu towaru. Jak nie przypasuje odeślesz i tyle.
Napisano 06 marzec 2012 - 21:23
Napisano 07 marzec 2012 - 23:28
Napisano 08 marzec 2012 - 08:23
oko dam cynk - znalazłem Sidi w Krakowie w Mbike'u (mają tylko MTB, ale sprzedawca poinformował iż numeracja pomiędzy szosą a MTB powinna być taka sama) przymierze i na tej podstawie podejmę decyzje co do numeru jaki zakupięnapisz pozniej czy pasuje ten zamowiony??
Napisano 08 marzec 2012 - 09:45
Pewnie namotam trochę, ale niestety sidi są sidi nierówne. Jeździłem w szosowych sidi Energy rozm 44 i ze 100% pewnościa kupiłem przez neta sidi Eagle MTB w rozm 44.
Niestety okazało się, że były dla mnie o rozmiar za duże:/ później kupiłem sidi Dragon w rozm 43 i okazało się że są idealne.
Może rozbiezności w rozmiarze to kwestia tego, że moje szosowe energy to model sprzed paru lat..
Napisano 09 marzec 2012 - 15:20
ja mam Sidi Zeta szosowe, Eagle mtb i Ergo 2 szosowe wszystkie rozmiar 46 i wszystkie są podobne.cześć,
Pewnie namotam trochę, ale niestety sidi są sidi nierówne. Jeździłem w szosowych sidi Energy rozm 44 i ze 100% pewnościa kupiłem przez neta sidi Eagle MTB w rozm 44.
Niestety okazało się, że były dla mnie o rozmiar za duże:/ później kupiłem sidi Dragon w rozm 43 i okazało się że są idealne.
Może rozbiezności w rozmiarze to kwestia tego, że moje szosowe energy to model sprzed paru lat..
Napisano 09 marzec 2012 - 17:33
ja miałem okazję przymiarki butów sidi na co dzień mój rozmiar to 43 do tej pory używam do jazdy buty shimano shr 131 rozmiar 44, sidi również rozmiar 44 pasuje na mnie idealnie 43,5 był trochę za mały
mam nadzieję że sie to komuś przyda przy doborze rozmiaru
pozdrawiam
Napisano 12 marzec 2012 - 21:30
Dotarlem do MBike - byl 44.5 (szosowy model - nie pamietam nazwy ale jeden z wyzszych z karbonowa podeszwa) i po przymierzeniu lekko ciasnawy (uzywam shimano 45, dlugosc wkladki 28.5cm). Pojutrze maja byc dostepne inne rozmiary, w tym 45 ktory mysle ze moze byc dobry na mnie. Sidi faktycznie maja troche wezsze obuwie niz Shimano - dam cynk jak przymierze.To dziwne
p.s. z butow MTB ktore uzywalem dotychczas (Shimano, Northwave, Specialized) najwygodniejsze byly buty Spec'a (model comp MTB) - jak 'maslo"
Napisano 18 marzec 2012 - 11:14
Podsumowując, może to komuś pomoże przy doborze obuwia w przyszłości:
zmierzona długość mojej stopy: 28.0cm
długość mojej wkładki: 28.5cm
używane buty:
Specialized Comp MTB : 44
Shimano (różne modele MTB): 45
Sidi: 45