Skocz do zawartości

Zdjęcie

rozmiarówka Sidi - do użytkowników

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 06 marzec 2012 - 14:44

Witam
Mam do Was prośbę o poradę dotyczącą rozmiarówki butów Sidi. Przeszukałem forum ale oprócz "Rozmiarówka butów szosowych, a rozmiar normalnych butów" nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam możliwość zakupu Sidi Five w atrakcyjnej cenie - wg www.centrumrowerowe.pl rozmiar buta jaki na mnie pasuje wynosi 45 (dlugość mojej wkładki 28.5). Dotychczas używałem butów MTB Shimano (dla wkładki 28.5cm rozmiar 45 był odpowiedni) oraz Specialized (dla 28.5cm but o nr 44 był OK).

Czy Sidi Five o nr 45 będą odpowiednie na mnie? Obdzowniłem (Kraków) wszystkie okoliczne sklepy rowerowe, ale towar jest dostępny albo na zamówienie albo w ogóle niedostępny.

dzieki

#2 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marzec 2012 - 14:57

Jak znasz długość wkładki to już połowa sukcesu. Na długość powinien bez problemu pasować rozmiar 45 skoro tak mają w rozmiarówce.
Innym problemem będzie szerokość buta, Sidi niestety ma trochę węższe obuwie niż Shimano, więc mogą Ci one przypasować idealnie albo kompletnie stwierdzisz że Ci nie pasują (w zależności od tego jaką masz szerokość stopy).
Jeśli nie możesz przymierzyć w sklepie to zamów w sklepie internetowym (tylko nie na allegro od osoby prywatnej), będziesz miał wtedy opcję zwrotu towaru. Jak nie przypasuje odeślesz i tyle. Myślę, że koszty wysyłki nie są aż tak istotne przy zakupie za tyle kasy i można poświęcić te kilka złotych na ewentualne odesłanie.

Chociaż ja kupowałem swoje Specialized zupełnie w ciemno na allegro, bo cena była super. Zaryzykowałem kompletnie ale się udało i teraz mam super buty za fajna kasę - kto nie ryzykuje ten nie ma ;)

pozdrawiam

#3 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 06 marzec 2012 - 15:13

Witam
Mam do Was prośbę o poradę dotyczącą rozmiarówki butów Sidi. Przeszukałem forum ale oprócz "Rozmiarówka butów szosowych, a rozmiar normalnych butów" nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam możliwość zakupu Sidi Five w atrakcyjnej cenie - wg www.centrumrowerowe.pl rozmiar buta jaki na mnie pasuje wynosi 45 (dlugość mojej wkładki 28.5). Dotychczas używałem butów MTB Shimano (dla wkładki 28.5cm rozmiar 45 był odpowiedni) oraz Specialized (dla 28.5cm but o nr 44 był OK).

Czy Sidi Five o nr 45 będą odpowiednie na mnie? Obdzowniłem (Kraków) wszystkie okoliczne sklepy rowerowe, ale towar jest dostępny albo na zamówienie albo w ogóle niedostępny.

dzieki

Chciałem Ci zaproponować przymierzenie innego modelu sidi o takiej samej podeszwie ale widzę że Five ma podeszwę Carbon Composite która jest tylko w tym modelu...
http://www.velo.com....17&pk=%&id=3420
może przymierz jakiś inny model z karbonową podeszwą żeby mieć ogólne pojęcie o butach sidi ?

#4 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 06 marzec 2012 - 20:59

Virenque, krzy1976 dzięki za info.

to zamów w sklepie internetowym (tylko nie na allegro od osoby prywatnej), będziesz miał wtedy opcję zwrotu towaru. Jak nie przypasuje odeślesz i tyle.

W wyniku braku możliwości przymierzenia w/w butów w sklepie stacjonarnym zrobię dokładnie tak jak piszesz - akurat będę składał zamówienie na kilka rzeczy do którego dorzucę te buty. Opcja na chybił/trafił odpada - to jak wróżenie z fusów :)

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 marzec 2012 - 21:23

Jesli to w czyms ma pomoc to jak dla mnie sidi (action) 47 = spec (s-works, pro road) 47

#6 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 07 marzec 2012 - 10:51

Jesli to w czyms ma pomoc to jak dla mnie sidi (action) 47 = spec (s-works, pro road) 47

dzięki 1415chris; zamówię nr 45 w sklepie netowym (tj. taki numer jaki doradzono w kilku sklepach netowych)

#7 malychico

malychico
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • Skądozo

Napisano 07 marzec 2012 - 23:28

wg mnie bedzie na ciebie za duzy. mialem ten problem z tymi samymi butami w tym samym sklepie miesiac temu i musialem odmienic co wiaże sie z potrojnym kosztem wysylki. sidi ma jeszcze wysunietą pięte poza podeszwe wiec ten niby prawidlowy rozmiar bedzie za duzy... ale skoro inni uwazaja ze bedzie dobry to probuj. napisz pozniej czy pasuje ten zamowiony??

#8 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 08 marzec 2012 - 08:23

napisz pozniej czy pasuje ten zamowiony??

oko dam cynk - znalazłem Sidi w Krakowie w Mbike'u (mają tylko MTB, ale sprzedawca poinformował iż numeracja pomiędzy szosą a MTB powinna być taka sama) przymierze i na tej podstawie podejmę decyzje co do numeru jaki zakupię

#9 esdopedoen

esdopedoen
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądkatowice

Napisano 08 marzec 2012 - 09:45

cześć,

Pewnie namotam trochę, ale niestety sidi są sidi nierówne. Jeździłem w szosowych sidi Energy rozm 44 i ze 100% pewnościa kupiłem przez neta sidi Eagle MTB w rozm 44.
Niestety okazało się, że były dla mnie o rozmiar za duże:/ później kupiłem sidi Dragon w rozm 43 i okazało się że są idealne.
Może rozbiezności w rozmiarze to kwestia tego, że moje szosowe energy to model sprzed paru lat..

#10 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 08 marzec 2012 - 10:45

cześć,
Pewnie namotam trochę, ale niestety sidi są sidi nierówne.

dobrze, dobrze mieszaj :) może uda się wyrobić jakiś schemat doboru obuwia Sidi - w Mbike sprawdzę Sidi MTB a później porównam wyniki pomiarów z Sidi szosowymi jak zakupię

#11 wtokar

wtokar
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 marzec 2012 - 13:55

chętnie podłączę sie pod ten temat też zamierzam kupić buty sidi teraz mam shimano r 131 w rozmiarze 44 dl wkładki 27,8 mam dylemat czy sidi bedzie pasowało w rozmiarze 44 podają że długość wkładki jest identyczna jak w shimano

#12 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 marzec 2012 - 14:00

Shimano 44 - Sidi 43,5
Dzisiaj mierzyłem

#13 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 marzec 2012 - 15:20

cześć,

Pewnie namotam trochę, ale niestety sidi są sidi nierówne. Jeździłem w szosowych sidi Energy rozm 44 i ze 100% pewnościa kupiłem przez neta sidi Eagle MTB w rozm 44.
Niestety okazało się, że były dla mnie o rozmiar za duże:/ później kupiłem sidi Dragon w rozm 43 i okazało się że są idealne.
Może rozbiezności w rozmiarze to kwestia tego, że moje szosowe energy to model sprzed paru lat..

ja mam Sidi Zeta szosowe, Eagle mtb i Ergo 2 szosowe wszystkie rozmiar 46 i wszystkie są podobne.

#14 Trek358

Trek358
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądCiechanów/Działdowo

Napisano 09 marzec 2012 - 15:35

Ja w ostatnim czasie kupiłem Logo Vernice . Normalnie rozmiar mam 41 a SIDI 43 .

Dołączona grafika

#15 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2012 - 16:10

Ja mam normalnie 41, a Sidi 42 :P

#16 wtokar

wtokar
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 marzec 2012 - 17:33

witam
ja miałem okazję przymiarki butów sidi na co dzień mój rozmiar to 43 do tej pory używam do jazdy buty shimano shr 131 rozmiar 44, sidi również rozmiar 44 pasuje na mnie idealnie 43,5 był trochę za mały
mam nadzieję że sie to komuś przyda przy doborze rozmiaru
pozdrawiam

#17 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2012 - 19:07

To dziwne , cywilne buty mam rzetelne 43 sidi mam też 43 ! Nie mam żadnego problemu , żadnych ucisków i drętwienia. Z diodarami miałem problem , trzeba było brać większe.Sidi mi pasuję idealnie.

#18 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 marzec 2012 - 21:30

To dziwne

Dotarlem do MBike - byl 44.5 (szosowy model - nie pamietam nazwy ale jeden z wyzszych z karbonowa podeszwa) i po przymierzeniu lekko ciasnawy (uzywam shimano 45, dlugosc wkladki 28.5cm). Pojutrze maja byc dostepne inne rozmiary, w tym 45 ktory mysle ze moze byc dobry na mnie. Sidi faktycznie maja troche wezsze obuwie niz Shimano - dam cynk jak przymierze.
p.s. z butow MTB ktore uzywalem dotychczas (Shimano, Northwave, Specialized) najwygodniejsze byly buty Spec'a (model comp MTB) - jak 'maslo" :). Moja szerokość stopy raczej standardowa (może lekko szeroka). Bardzo ciężko wyrobić sobie jakies zdanie nt numeracji na podstawie informacji innych użytowników - sprawa bardzo indywidualna i chyba nie ma złotego środka.

#19 getpeped

getpeped
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Skądz netu

Napisano 18 marzec 2012 - 11:14

Mierzyłem Sidi Logo Vernice w rozmiarze 45 wg. rozmiarówki Sidi - leżały idealnie. Dodatkowo odwiedziłem Bikershop przymierzając Northwave'a Aerlite 5 SBS - komfort OK jednak Sidi lepiej leżały na mojej stopie (chociaż technicznie mniej zaawansowane niż w/w Northwave) ale to sprawa bardzo indywidualna.
Podsumowując, może to komuś pomoże przy doborze obuwia w przyszłości:

zmierzona długość mojej stopy: 28.0cm
długość mojej wkładki: 28.5cm
używane buty:
Specialized Comp MTB : 44
Shimano (różne modele MTB): 45
Sidi: 45

Dodaj odpowiedź