Rower do 2500PLN - Merida Road Ride czy Spider???
Started By
Gosc_padre82_*
, 10 mar 2012 12:52
17 odpowiedzi w tym temacie
Gosc_padre82_*
Napisano 10 marzec 2012 - 12:52
Witam,
Zdaje sobie sprawę że podobny temat już był i dotyczył podobnego dylematu.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem roweru szosowego.
W zeszłym roku miałem okazję pojeździć tzw retro szosą i bardzo mi się spodobało...
Zdecydowany jestem na nowy rower i na pewno będzie to jeden z nich:
http://www.rowerymer...wer-merida.html
Za road ride przemawia do mnie głównie szosowa pozycja, klamkomanetki które w takiej postaci bardzo mi odpowiadają i szybkość takich rowerów.
Z drugiej strony boje się ograniczonej funkcjonalności takiego roweru i dziur których na polskich drogach jest naprawdę wiele. Jeżdżę głównie w okolicach Pabianic, Róży i Dobronia i niby z tamtym rowerem nic się nigdy nie stało, choć pewnie się na nim nie czułem...
Za Speeder przemawia dla mnie głównie fakt że rower w skrajnych sytuacjach mogę pojechać bez większego bólu po chodniku/ścieżce rowerowej, rower ten będzie miał większe zastosowanie na codzień, da mozliwośc dojazdu do pracy itd., wadą dla mnie jest prosta kierownica jak ze "zwykłego" roweru.
Teraz mam rower trekingowy i szukam czegoś więcej...
Pytanie dodatkowe czy do ww. Meridy Road Ride wejdą opony 28"x28 czy 28"25?
Może to by powiększyło jej funkcjonalność?
P.S. Mam 183 cm wzrostu, jaki rozmiar proponujecie?
Pozdrawiam
P.http://www.rowerymer...wer-merida.html http://www.rowerymer...wer-merida.html
Zdaje sobie sprawę że podobny temat już był i dotyczył podobnego dylematu.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem roweru szosowego.
W zeszłym roku miałem okazję pojeździć tzw retro szosą i bardzo mi się spodobało...
Zdecydowany jestem na nowy rower i na pewno będzie to jeden z nich:
Za road ride przemawia do mnie głównie szosowa pozycja, klamkomanetki które w takiej postaci bardzo mi odpowiadają i szybkość takich rowerów.
Z drugiej strony boje się ograniczonej funkcjonalności takiego roweru i dziur których na polskich drogach jest naprawdę wiele. Jeżdżę głównie w okolicach Pabianic, Róży i Dobronia i niby z tamtym rowerem nic się nigdy nie stało, choć pewnie się na nim nie czułem...
Za Speeder przemawia dla mnie głównie fakt że rower w skrajnych sytuacjach mogę pojechać bez większego bólu po chodniku/ścieżce rowerowej, rower ten będzie miał większe zastosowanie na codzień, da mozliwośc dojazdu do pracy itd., wadą dla mnie jest prosta kierownica jak ze "zwykłego" roweru.
Teraz mam rower trekingowy i szukam czegoś więcej...
Pytanie dodatkowe czy do ww. Meridy Road Ride wejdą opony 28"x28 czy 28"25?
Może to by powiększyło jej funkcjonalność?
P.S. Mam 183 cm wzrostu, jaki rozmiar proponujecie?
Pozdrawiam
P.http://www.rowerymer...wer-merida.html http://www.rowerymer...wer-merida.html
Napisano 10 marzec 2012 - 13:03
Powiem tak, jeżeli chcesz szosowo jeździć a posiadasz już trekkinga to polecam ci rower szosowy ale ei road ride tylko road race. Road ride jest bardziej turystyczną szosą a po co ci taka jak masz trekinga i nim możesz spokojnie turystycznie pojeździć. Rozmiar będzie na ciebie 56
Napisano 10 marzec 2012 - 16:29
Za Speeder przemawia dla mnie głównie fakt że rower w skrajnych sytuacjach mogę pojechać bez większego bólu po chodniku/ścieżce rowerowej, rower ten będzie miał większe zastosowanie na codzień, da mozliwośc dojazdu do pracy itd.,
Erm, ale dlaczego uważasz, że szosówką nie będzie się dało jeździć po chodniku (a fe!) czy ścieżce rowerowej? Że nie będzie się dało dojechać do pracy?
Ja właśnie jestem na etapie sprzedawania trekkinga, bo szosa okazała się o wiele wygodniejsza (a długich, wielodniowych wypraw nie planuję). Toczenie się 15-kilogramowym bydlakiem zaczęło mnie po prostu drażnić.
Nie ma co wyolbrzymiać rzekomej "delikatności' szosówki, po pierwszym szosowym nawet nie musiałem centrować kół, ważę 80kg i wielokrotnie trzepnąłem tak, że prawie mi plomby wypadły
Aha, opony 25mm powinno się dać założyć bez problemu, z 28m już różnie bywa, w różne ramy jedne wchodzą, inne nie...
Gosc_padre82_*
Napisano 13 marzec 2012 - 21:12
Witam ponownie,
Wczoraj przymierzyłem się do wszystkich 3 rowerków z postów powyżej. Jeśli chodzi o wybór to wątpliwość pozostała pomiędzy road race a speeder...
Road race ma większe opony od road ride (25 vs. 23). Lecz dylematu co wyboru sprzętu nie udało mi się rozwiązać.
Trochę boje się tej w 100% szosowej przygody.
Widziałem tutaj kilka osób z Łodzi i okolic. Moje główne dylematy to: Czy taką 100% szosą da się przejechać odcinek ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Pabianickiej czy Al. Włókniarzy, nie przebijają się Wam za często koła na łódzkich/pabianickich drogach?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wczoraj przymierzyłem się do wszystkich 3 rowerków z postów powyżej. Jeśli chodzi o wybór to wątpliwość pozostała pomiędzy road race a speeder...
Road race ma większe opony od road ride (25 vs. 23). Lecz dylematu co wyboru sprzętu nie udało mi się rozwiązać.
Trochę boje się tej w 100% szosowej przygody.
Widziałem tutaj kilka osób z Łodzi i okolic. Moje główne dylematy to: Czy taką 100% szosą da się przejechać odcinek ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Pabianickiej czy Al. Włókniarzy, nie przebijają się Wam za często koła na łódzkich/pabianickich drogach?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Napisano 14 marzec 2012 - 09:13
Po raz drugi powtarzam - nie ma co wyolbrzymiać rzekomej delikatności szosówki! Nie raz zdarzało mi się jechać po szutrach, a raz nawet kilka km drogą między Jaworzem a Górkami Wielkimi, która na mapie nazywała się nawet "ulicą" (Górecką konkretnie), ale ulica to to nie było od 30 lat chyba, po prostu zwykła leśna, kamienisto-dziurawa wyrypa i mimo obaw - nic się nie stało.
Szosówka wbrew stereotypowi nie ma opon grubości prezerwatywy
Szosówka wbrew stereotypowi nie ma opon grubości prezerwatywy
Napisano 19 wrzesień 2012 - 18:56
Witam,
I jaki w końcu rower wybrałeś? mam bardzo podobny problem ponieważ waham się pomiędzy crossem a szosą, jeżdżę głównie prawie w 100% po asfalcie, jednak, aby wyjechać z domu na asfalt muszę pokonać ok 500m po leśnej drodze i jeszcze 2-3km po brukowej drodze rowerowej, dlatego nie wiem jak typowa szosa będzie się spisywać, bo nigdy na szosie nie jeździłem. Poza tym nie wiem też jak to będzie jak się wpadnie szosówką w jakąś większą dziurę, a na trasach po których jeżdżę są odcinki gdzie nie sposób ominąć wszystkie dziury.
Z tego też powodu po głowie mi chodzi Speeder T2 lub T3, czyli w sumie coś pomiędzy crossem a szosą, ale do końca nie wiem czy to będzie dobry wybór.
I jaki w końcu rower wybrałeś? mam bardzo podobny problem ponieważ waham się pomiędzy crossem a szosą, jeżdżę głównie prawie w 100% po asfalcie, jednak, aby wyjechać z domu na asfalt muszę pokonać ok 500m po leśnej drodze i jeszcze 2-3km po brukowej drodze rowerowej, dlatego nie wiem jak typowa szosa będzie się spisywać, bo nigdy na szosie nie jeździłem. Poza tym nie wiem też jak to będzie jak się wpadnie szosówką w jakąś większą dziurę, a na trasach po których jeżdżę są odcinki gdzie nie sposób ominąć wszystkie dziury.
Z tego też powodu po głowie mi chodzi Speeder T2 lub T3, czyli w sumie coś pomiędzy crossem a szosą, ale do końca nie wiem czy to będzie dobry wybór.
Napisano 19 wrzesień 2012 - 19:16
Zanim kupiłem szosówkę, to jeździłem na MTB Krossa, tyle, że na Maxxis Detonator 1.25 i powiem szczerze, że przepaść do roweru szosowego ;-) Tutaj się położysz, jeszcze cieńsze oponki, klamkomanetki. Jak dla mnie wybór prosty jak chce się śmigać po asfaltach, niekoniecznie nawet tych w super stanie :-)
Napisano 20 wrzesień 2012 - 19:56
ostatecznie, podjąłem decyzje, że kupie szosówke i pozostanę przy swoim MTB lub zamienie go na crossa. Dziś przejechałem się na Speederze T2 i rower fajny, ale czułem się na nim podobnie jak na crossie z minimalnie bardziej pochyloną pozycją, na plus w stosunku do crossa to oczywiście waga. Za chwile siadłem na szosówke i to jednak zupełnie inna bajka, stąd też decyzja szosówka + 2gi rower MTB lub crossowy.
Napisano 23 wrzesień 2012 - 19:53