Jump to content

Pęknięta szprycha - co dalej?

64 replies to this topic

#1 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 28 July 2008 - 09:28

I stało się - po kilku sezonach praktycznie bez jakichkolwiek przygód sprzętowych wczoraj strzeliła mi szprycha w tylny kole - dokładnie na zgięciu w kołnierzu piasty.. myślałem, że przy mojej wadze piórkowej i rekreacyjnym jeżdżeniu taka przygoda mnie nigdy nie spotka.. a jednak. Na szczęście do domu było stosunkowo blisko - rozpiąłem hamulec, przestawiłem lekko koło w widełkach, żeby nie ocierało i jakoś dokulałem się do domciu.
I teraz mam dylemat / pytanie - jaka jest szansa, że za chwilę sytuacja się powtórzy? Czy pękniecie jednej szprych to bardziej przypadek czy sygnał, że całe koło jest już mocno wyeksploatowane? Naprawić to nie problem ale za 2tyg. Klasyk Kłodzki.. i chciałbym go ukończyć... Alternatywą jest nowe koło, które i tak miałem w planie - i w sumie brakuje mi tylko szprych ale powiedzmy że to nie jest najlepszy moment w sensie finansowym.
Koła miały przejechane jakieś 12-14 tys. km. Przed awarią były proste, nigdy nie były mocno rozcentrowane bo jakiejś glebie czy coś. Szprycha - standard, nierdzewka, 2mm - firmy nie znam - z oryginalnych kół z Meridy: Alex DA22 + Forumle. Mimo, że jestem lekki to koła jednak w kość dostają mocno bo bardzo dużo jeżdżę po górach a asfalty na zjazdach - wiadomo jakie są..

#2 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 28 July 2008 - 12:40

Może poprostu dokup sobie tą szprychę i nypla za ok. 1zł i załóż. Jak pęknie następna to złożysz sobie nowe koło. Mój kolega też jeżdzi na meridzie i też na jednym podjaździe urwał szprychę ale miał w sztycy zapasową i założył na trasie. A koło miało napewno sporo mniej przejechane ;-) .

#3 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 28 July 2008 - 12:54

tozik, IMO 12-14 kkm to sporo dla kół, a dla szprych szczególnie; pierwsza pęknięta to znak zmęczenia. Jeśli planujesz start, to pokuś się o wymianę szprych, albo wykończ nowe koło.

#4 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 28 July 2008 - 13:09

tozik, IMO 12-14 kkm to sporo dla kół, a dla szprych szczególnie; pierwsza pęknięta to znak zmęczenia.

Tego wariantu właśnie się boje.. i chce zebrać opinie na ile jest on prawdopodobny.
Jest jakaś metoda żeby sprawdzić zużycie szprych?

#5 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 July 2008 - 14:07

12-14 kkm to nic. Dla łańcucha i kasety to coś, ale dla kół nic. Jakie te szprychy są? Po 20 gr czy po 1 zł? Pęknięcie jednej o niczym nie świadczy. Daj nową i jeździj dalej.

#6 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 28 July 2008 - 14:22

Karbon, też mi się wydaje że to nie jest wiele dla kół.. ale jak mówię katowane są dosyć na dziurawych drogach, akurat wczorajszy wypad to sztandarowy przykład: zjazd z Krowiarek do Zawoii - tragedia.. a co do szprych - bladego pojęcia nie mam - na pewno nierdzewki 2mm - koła i klamkomanetki - jedyne co się ostało z oryginalnego roweru :-P

#7 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 28 July 2008 - 15:06

Pewnie to przypadek jakiś defekt na taśmie produkującej szprychy.

[ Dodano: 2008-07-28, 16:07 ]
Jak by nie było to szprychy są od tygo żeby się łamały :mrgreen: :mrgreen:

#8 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 July 2008 - 20:20

Karbon, też mi się wydaje że to nie jest wiele dla kół.. ale jak mówię katowane są dosyć na dziurawych drogach, akurat wczorajszy wypad to sztandarowy przykład: zjazd z Krowiarek do Zawoii - tragedia.. a co do szprych - bladego pojęcia nie mam - na pewno nierdzewki 2mm - koła i klamkomanetki - jedyne co się ostało z oryginalnego roweru :-P

Pytanie co to za nierdzewki.
Jeśli to nie problem a chcesz mieć pewność co do wyrzymałości koła proponuję wymienić wszystkie szprychy na sapimy leader/dt champ/mach1.
Nie będziesz się stresować podczas jazdy.

#9 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 28 July 2008 - 20:26

podzielam opinie malika. wymien cala strone na ktorej znajdowala sie zdefektowana szprycha. wiem na podstawie wlasnych dowiadczen, ze jak peknie jedna to zaraz potem druga i trzecia, czwarta...

#10 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 28 July 2008 - 21:30

Niestety zdecydowała ekonomia.. wymieniłem tę jedną i wycentrowałem kółko i.. mam nadzieje że wytrzyma - nie będę wymieniał połowy szprych w starym kole bo jak pisałem mam w planach poskładanie kompletu nowych kół - mam piasty i jedną obręcz, tylko na razie kasy brak na dokończenie :-?

#11 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 July 2008 - 22:17

Niedawno złożyłem sobie koła MTB na szprychach CN Spoko. Czarne, wyglądające półmatowo po 1 zł/szt. z nyplami stalowymi 12 mm w komplecie.
Ciekawe jak by się sprawdziły w szosie. Byle się nie okazało, że tak jak Revo - w MTB świetnie, a w szosie śmieci.

#12 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 July 2008 - 22:54

W mtb sprawują się ok... do czasu. Do spokojnej jazdy raz na jakiś czas jak najbardziej, ale nie kiedy jeździ się sporo zarówno w zimie jak i latem.
W szosie będzie jeszcze gorzej.

Moim zdaniem nie warto.

#13 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 29 July 2008 - 07:20

Na forum supermaratonu jest kilka fatalnych opinii o CN-Spokach - a ci ludzie sporo jeżdżą, więc gotów jestem zgdzić się z Malikiem.

#14 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Posted 29 July 2008 - 07:32

Karbon, Moje cn spoke byly malowane, i tam gdzie zdrapal sie lakier zaczely rdzewiec. Nie polecam

#15 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 01 August 2008 - 21:20

Qurde, mieliśta rację - dziś chciałem poprawić centrowanie po wymianie tej jednej - i pękła następna... grrrrr. Składam nowe koło.

#16 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 01 August 2008 - 21:43

Całe szczęście, że chciałeś je poprawić jeszcze przed zawodami ;-)

#17 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 01 August 2008 - 21:47

W mtb sprawują się ok... do czasu. Do spokojnej jazdy raz na jakiś czas jak najbardziej, ale nie kiedy jeździ się sporo zarówno w zimie jak i latem.
W szosie będzie jeszcze gorzej.

Moim zdaniem nie warto.

ja mam je w bmxie 36 na 4X. problemów nie stwierdzono!

#18 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 August 2008 - 00:32

Czyli bardzo kiepskie te szprychy skoro się tak szybko przepracowały.

#19 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 02 August 2008 - 07:18

Jeśli pęka jedna szprycha w nowym kole, to jest przypadek. Gdy pada jedna szprycha po sporym przebiegu, znaczy że następne się posypią także.

#20 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts
  • SkądWielkopolska/Bralin

Posted 02 August 2008 - 21:40

Kolega ma od nowości koła WH-RS10 czarne zrobił na nich może 1100kkm i poszła szprycha z tyłu, założył na szybko nową srebrną i po przejechaniu 100km poszła następna. Czyli to już oznaka ze trzeba wymienić? :shock:

Reply to this topic