Jump to content

Pęknięta szprycha - co dalej?

64 replies to this topic

#21 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 03 August 2008 - 06:47

Nie, to oznaka beznadziejności kół shimano ;-) Kolega ma poprostu pecha i lepiej żeby to koło reklamował (o ile ma taką możliwość).

#22 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 03 August 2008 - 09:38

Kolega ma od nowości koła WH-RS10 czarne zrobił na nich może 1100kkm :shock:

To znaczy 11 000km czy 1100 000km? Bo o ile się nie myle to "K" to tysiąc. 8-)

#23 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 03 August 2008 - 10:51

Z nikłego, ale jednak doświadczenia dodam - przy wymianie szprychy (jeśli już) warto rozprężyć koło, założyć nową szprychę i dopiero dociągnąć całość i wycentrować.

#24 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts
  • SkądWielkopolska/Bralin

Posted 03 August 2008 - 12:02

Kolega ma od nowości koła WH-RS10 czarne zrobił na nich może 1100kkm :shock:

To znaczy 11 000km czy 1100 000km? Bo o ile się nie myle to "K" to tysiąc. 8-)

Sory nie zauważyłem dwa razy „kk” chodziło mi 1100 km. :oops: właśnie dzisiaj zrobiliśmy 100km i na 90km poszła mu znów :evil: .Możliwość reklamacji raczej tak ,bo wymiana na nowe to bankructwo ,u Pawlaka szprycha do tych kół 8zł + nypel 4zł. :shock:

#25 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 03 August 2008 - 17:21

arcik, Mam te kółka przejechałem na 1400km i muszę powiedzieć że kręcą się fajnie.
Jeśli chodzi o gwarancję to na Sh jest 24 miesiące. Trzeba mieć rachunek bo karty gwarancyjnej nie dają. (Przynajmniej ja nie dostałem- składałem sobie rower i mam od każde części intrukcję w milionie języków tylko po Polsku nie ma. :evil: Ale ja i tak jestem zbyt napalony i bym nie przeczytał.)

#26 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 04 August 2008 - 14:13

o a mi w sobote na zawodach poszła sapim laser :(
I gdzie ja teraz czarną dostane:(

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#27 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 04 August 2008 - 14:23

Z nikłego, ale jednak doświadczenia dodam - przy wymianie szprychy (jeśli już) warto rozprężyć koło, założyć nową szprychę i dopiero dociągnąć całość i wycentrować.

+1. Przed zmianą szprychy trzeba zluzowac koło i potem naprężyc je od zera. Inaczej nie da się równomiernie rozłożyc naprężeń i starsze szprychy będą się sypac zaraz za pierwszą.

#28 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 August 2008 - 23:06

To jest raczej oczywiste :D

#29 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 05 August 2008 - 09:56

karbon: Nie dla wszystkich ;) (np dla mnie dośc długo nie było :P)

Tak zauwazyłem teraz...

Sory nie zauważyłem dwa razy „kk” chodziło mi 1100 km. :oops: właśnie dzisiaj zrobiliśmy 100km i na 90km poszła mu znów :evil: .Możliwość reklamacji raczej tak ,bo wymiana na nowe to bankructwo ,u Pawlaka szprycha do tych kół 8zł + nypel 4zł. :shock:

A to jakies magiczne nyple/szprychy są or smtn? Anyway - były te koła naprężone po wyciągnięciu z pudełka?

#30 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 05 August 2008 - 10:50

Z tym rozprężaniem przy wymianie - coś tak czułem że taki manewr by się przydał.. ale pierdoła... nie zrobiłem tego - głównie dla tego że w tych koła nyple są już deczko wyślizgane i nie chciałem ich już ruszać. Gdybym to zrobił to może ta druga szprycha by nie poszła.. z drugiej strony - lepiej że poszła teraz niż na Klasyku.

Tak czy owak.. dziś powinienem mieć szprychy - mimo wcześniejszych przymiarek do Sapimów - będą to ACI Alpina 2-1,7-2mm - jak się okazało, od kolegi z forum ;) świat jest mały. Do kompletu DT R1.1 + Novatec i biorę się za składanie, trzymajcie kciuki ;)
W razie czego będę miał pożyczone koło w zapasie.

#31 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 August 2008 - 14:30

A to jakies magiczne nyple/szprychy są or smtn?

W Shimano jak i w innych gotowych kolach szprychy sa różne, jak i często nyple.
W Shimano nszprychy mają proste łebki, a w starszych konstrukcjach ze szprychami kotwiczonymi w obręczach łebki są zaginane, a przed metalicznym stykiem z obręczą chronią podkładki z tworzywa.
Nyple są grube, mają chyba ze 4 mm - w tych kołach, w których nyple sa w piastach.

#32 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 20 September 2008 - 18:45

W moich kołach Wh-rs tydzień temu pękła szprycha i już mam nowe dwie szprychy z tym że ta druga zapasowa. Koło poszło już do serwisu na wycentrowanie. Mam pytanie czy jeśli po kilku kilometrach pęknie kolejna i założę następną i znowu wycentruje i po raz trzeci pęknie szprycha to czy mogę się ubiegać o reklamację :?: . Koła mają jakieś 2,5 miesiąca i przejechane nie całe 3k km.

Dzisiaj odebrałem koło z serwisu. Zapłaciłem 10zł. Koło fajnie wycentrowali. Co się jeszcze dowiedziałem?:
-Ta szprycha o której pisze wyżej gdybym te koło oddał do serwisu po ok. 200 km. Dlatego że szprychy się poukładały i nie które były mocniej naprężone a nie które mniej i tak oto po 3k km jedna pękła.

-3000km to dużo przejechane na koło :?: :?: :?: :!: :roll:

-Że nawet koła Mavica trzeba oddać do serwisu na wycentrowanie po 200km

#33 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2008 - 18:54

Pieprzą głupoty. Mavic'a do poprawy po 200 km. Co za kalafior to powiedział?
Czasem można podociągać szprychy, , ale po co skoro dobrze zrobione i rozprężone podczas plecenia koło pozostaje proste przez co najmniej 5000 km?
Jak długo kola pozostaną proste warunkuje jakość komponentów użytych do ich budowy oraz umiejętności budowniczego. Oczywiście sa obręcze, na których zbudowane koła po tych 200 km będą się nadawały do centrowania.

#34 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 20 September 2008 - 18:57

Karbon, Otóż mu to próbowałem wytłumaczyć że Mavic ma zbyt dobre koła. Po za tym co tam, każdy ma swoje filozofie. A tak co do 3 tys. to kołą dopiero się dotarły. A koleś z serwisu nawijał że to już dużo. Jak by tak było to bym co sezon nowe kołą kupował :shock:

#35 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2008 - 19:00

On by w Twoich kolach najchętniej powymieniał wszystkie szprychy bo to dla niego niezły interes. I na stówkę by Cię skasował.

#36 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 20 September 2008 - 19:09

A co myślisz że do mojego koła to szprychy kosztują wszystkie stówkę :?:
Otóż nie każda z nyplem to 12zł co daje:

20x12=240zł

Do tego jeszcze zaplecenie na nowo 30zł = 240+30= 270zł* :mrgreen:

*tylko tyle jeszcze może Vat :-D

[ Dodano: 2008-09-20, 20:10 ]
Dobrze że jest ich tylko 20 z nie np. 36 :!:

#37 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2008 - 19:26

Miałem na myśli robociznę. Rozplecenie, zaplecenie i wycentrowanie - to by dało 100 zł za komplet. Wiem ile kosztują szprychy Shimano. Kolega jak mnie podjechał to wyciąłem mu szybkozamykaczem 3 szprychy w Ultegrach w tylnym kole :D

#38 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 20 January 2009 - 00:44

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tu, zastanawiam się czy jest jakiś sposób by rozpoznac jakie szprychy mam w rowerze? Sprzęt kupowałem używany i niestety nie miałem żadnych info o szprychach... Są może na szprychach poszczególnych producentów jakieś loga/ znaczki/ napisy w konkretnych miejscach?
Pozdro!

#39 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 20 January 2009 - 06:36

Niektóre szprychy mają oznaczenia na główce.

#40 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 20 January 2009 - 08:26

DT ma na główce dwie literki jedna na drugiej.
Mach1 ma wypukły trójkąt z zaokrąglonymi bokami (często ledwo widoczny).
Sapim ma przy główce napis SAPIM albo SAP.
Bergi mają koniczynki na główce.
Richmany są gładkie bez żadnych napisów itp.
CN spokes mają Ski. (nie wszystkie, tylko te najbardziej popularne).

Reply to this topic