Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant TCR Composite 3 2012

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 31 marzec 2012 - 19:02

Witam!
Przedstawiam Wam swój rower szosowy GIANT TCR3 na 2012 rok. Rozmiar ramy L/55.5

Dołączona grafika

Specyfikacja:

Rama: Giant TCR Composite z kompozytu węglowego T-600
Widelec: TCR Advanced z kompozytu węglowego
Koła: Gaint P-R2
Opony: P-R3
Korba: Shimano 105 5700 50/34
Hamulce: Tektro R540
Klamkomanetki: Shimano 105
Przerzutka przednia: Shimano Tiagra
Przerzutka tylna: Shimano 105
Kaseta: Shimano Tiagra, 10rz ,12-28
Łańcuch: Shimano Tiagra
Pedały: CrankBrothers Candy
Siodło: Selle Italia SL XC Flow
Kierownica: Giant Connect
Mostek: Giant Sport 31.8, 110mm
Koszyki: Smud-Carbon
Licznik: Sigma 2006 MHR

Waga około 8,6 kg

Link do fotek bika: https://picasaweb.go...Composite32012#

W rowerze póki co zmienione siodełko, korba i zaciski kół. U SPIKE jest już szpej na nowe koła, mam nadzieję że dobrze wyjdą. Razem z kołami będą wymienione opony na Continental 4000s i dętki na Maxxis UltraLight wtedy waga zejdzie poniżej 8kg.
Link do szpeju od kół: https://picasaweb.go...sciow/KoASzosa#

#2 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 31 marzec 2012 - 19:05

no super, mam taki sam :mrgreen:

#3 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 31 marzec 2012 - 19:19

Super rama ,zawsze chciałem gianta niestety zbyt duży wyrosłem i nie ma ramy dla mnie
Pzdr

#4 Śruba

Śruba
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 31 marzec 2012 - 20:55

no fajny , jest czym polatać ;)

#5 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2012 - 21:13

Widac ostatnio na forum sporo marki Giant rowerki rzucaja sie w oczy , ile ci wyszla calosc widze troche zabawy bedzie w rozbudowie odnosnie lepszego osprzetu rower ladny :)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#6 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 31 marzec 2012 - 21:18

Może i jest trochę Giantów, ale mi to nie przeszkadza. Wiem że szału nie ma z osprzętem, ale rower ma mi służyć do treningów bo poki co ścigam się w MTB. Myślę że 105 w tym przypadku jest wystarczająca. Rower miałem okazje kupić za naprawdę dobre pieniądze bo dałem za nowego 4tysie. :-)

#7 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2012 - 21:21

Nom to dobra cena nikt sie nie czepia osprzetu , tylko pozniej mozesz fajnie na tej ramie rozbudowac wedlug swojej tam koncepcji dobra cena jak na ten zestaw ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#8 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 31 marzec 2012 - 21:29

Czas pokaże jak się dalej będzie rower rozwijał. Póki co wymienilem korbę i tak jak pisałem składam lżejsze koła.
Jeśli chodzi o cenę to napewno nic innego lepszego za tą kasę bym nie kupił, bo dostęp mam tylko do Gianta. Niektórzy narzekają na markę, ale mam nadzieję że ja nie będę miał powodów do narzekań.

#9 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 06 maj 2012 - 20:20

Giant na nowych kołach

Dołączona grafika

Koła złożone z komponentów

obręcze: CNC HP 455
piasty: bikehubstore UltraLight
szprychy: CNSpoke aero 424
taśma: korki VeloPlugs
zaciki: J&L titanium
opony: Continental GP 4000s
dętki: Maxxis UltraLight

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 maj 2012 - 20:26

Jakos mam mieszane wrazenia co do kol. Nie wiem czy nie jest za duzo tego koloru....
Co to masz za bidon? Przystosowany do tego typu koszykow?

#11 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 06 maj 2012 - 20:32

W rzeczywistości prezentuje się lepiej, a niebawem wylądują na nich czarne naklejki więc się to stonuje.
Bidon do Camelbak Podium, a koszyki od Piotra Smudy (smud-carbon.eu) zrobione pod wymiar.

#12 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 maj 2012 - 20:40

A to tlumaczy wszystko :)

#13 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2012 - 21:34

Kurka ale zgrany kolorystycznie nawet nyple niebieskie ,jeszcze pancerze bym władował w takim kolorze ,ale to już zachcianka.No bardzo ładnie ,osobiście kolor biały rowerka i owijki zupełnie nie dla mnie ,ale cóż dopasowane wszystko; jeszcze ten przepiękny kształt ramy ,szkoda że giant nie pokusił się o wewnętrzne prowadzenie linek w ramie -co osobiście uwielbiam i mam zamiar polować na takie ramki w przyszłości przy zmianie mojego frame set-u,tylko ograniczył się znów do zwykłych przelotek bez baryłek ,na szczęście umieszczonych wyżej niż we wcześniejszych modelach .Jak z wagą osiągnąłeś pożądaną ? :mrgreen:

#14 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 maj 2012 - 10:51

Jedyne słowa jakie mi się nasuwają to - genialność pomieszana z Tiagrą i 105 ;-)

Wygląda przecudnie, jest przecudny, ale czemu ta Tiagra? ;)
W sumie to ciekawe podejście co do stockowych rowerów - czyli rama carbon i niskiej/średniej klasy osprzęt. Taki rowerek jest relatywnie tani, a osprzęt zawsze można wymienić z czasem, więc koszty są w sumie rozłożone wczasie jeśli kogoś nie stać od razu na carbon i ultegre ;)
Choć tak w sumie sobie myślę - dać całą czarną 105 i już byłoby cacy :)

#15 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 07 maj 2012 - 16:24

Dzięki za miłe słowa.
Pancerzy póki co nie mam zamiaru zmieniać, ale już mi to chodziło po głowie. Fakt szkoda że nie ma wewnętrznej prowadzenia linek, ale z drugiej strony zawsze coś nie będzie pasowało, a poza tym miałem dobrą cenę na rower i nie miałem co wybrzydzać :)
Tak to już robią aby zaoszczedzić to ładuja niższe grupy, ale jak dla mnie wszystko chodzi bardzo dobrze. Fakt teraz czarna korba 105 pasowałaby może lepiej, ale w oryginale była FSA Omega i miałem okazje kupić tanio 105 więc się nie zastanawiałem szczególnie że wtedy jeszcze o kołach nie myślałem.
Teraz przyjdzie jedynie kaseta 105 11-25 i chyba póki co wystarczy, a jeszcze mam rower MTB i w nim też coś ciągle jest do robienia. ;-)
Na papierze waga jest poniżej 8kg, ale jeszcze nie miałem okazji ważyć całości.

#16 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 maj 2012 - 09:40

Jak się jeździ na nowych kółkach (na płaskim, na podjazdach)? Jaka jest różnica w porównaniu do poprzednich Gianta? Czuć na wietrze, że są trochę wyższe?
Aha, i jak ze sztywnością w porównaniu do kół Gianta?

#17 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 09 maj 2012 - 15:30

Na kołach Gianta mało smigałem bo dwa razy poszły mi szprychy w tylnym kole, ale różnice czuć napewno. Razem z kolami wymieniłem dętki i opony na lzejsze i z mniejszymi oporami toczenia i to też dużo zmieniło. Koła toczą się aż miło i do tego ten odgłos (nie trzeba dzwonka) :lol: Koła pod moja wagą około 75kg sztywne a na wietrze nie jest źle, lecz momentami rower ucieka. Generalnie jestem zadowolony z całości tylko opone już przetarłem i musiałem ją reanimować :-/

#18 szaman696

szaman696
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 maj 2012 - 18:08

Dzisiaj mnie ktos mijał pod blokiem na takiej szosce, bardzo łądna na żywo ta giancina :)

#19 zbyniu

zbyniu
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 13 maj 2012 - 08:50

Rower miałem okazje kupić za naprawdę dobre pieniądze bo dałem za nowego 4tysie. :-)

Według mnie to sprzedawca dołożył do tego interesu , trochę to dziwne :roll: ,ale w naszym kraju różne cuda się zdarzają ....... :lol:

#20 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 maj 2012 - 09:03

Rower miałem okazje kupić za naprawdę dobre pieniądze bo dałem za nowego 4tysie. :-)

Według mnie to sprzedawca dołożył do tego interesu , trochę to dziwne :roll: ,ale w naszym kraju różne cuda się zdarzają ....... :lol:

Raczej sprzedał go po kosztach ;-)

Rower w dechę.